Да ли сте чули за "људске будилнике", они су будили раднике некад у Ирској и Британији!?

Пре појаве модерних технолошких решења и много пре појаве будилника, раднике у Великој Британији и Ирској будили су људи који су за то били плаћени.

Занимљивости 29.11.2021 | 16:23
Да ли сте чули за "људске будилнике", они су будили раднике некад  у Ирској и Британији!?

Такозвани “кноцкер-упперс”- и имали су задатак да своје клијенте дигну из кревета у тачно одређено време.

У почетку би једноставно звонили или лупали на врата, али се то показало непрактичним јер би пробудило читаво домаћинство.

Тако је употреба дугачког штапа са кваком заменила овај обичај. Како би се спаваћа соба најчешће налазила на последњем спрату куће, овај штап, који је личио на штап за пецање, могао је да допре до прозора и суптилно пробуди радника, а да не омета остале укућане.

Неки други „будилници“ довијали су се на друге начине, па су уснуле раднике будили тако што би на прозоре бацали зрна грашка, будући да викање није било дозвољено како се не би узнемириле комшије.

Сваки клекер је будио најмање 100 људи сваког дана.

Генерално, посао су обављали старији мушкарци и жене, али понекад су и полицајци допуњавали своју плату на овај начин.

Како би издржали тежак темпо рада, спавали би током дана након што би завршили своју јутарњу дужност буђења. Међутим, већина оних који су се бавили овим послом изгубила је посао 1940-их и 1950-их година, када је употреба будилника постала широко распрострањена.

Ипак, посао који су обављали „људски будилници“ остаће заувек упамћен, јер је био од велике важности, омогућавајући људима у Енглеској да дођу на посао на време.

(24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар