Пред нама је још једна "корона" зима?!

Европске државе поново уводе строже мере заштите од короне, букте протести, а пандемији и повратку на старо не назире се крај.

Свијет 29.11.2021 | 08:10
Пред нама је још једна "корона" зима?!

Овако изгледа нова нормалност у Европи - болнице претрпане болесницима, протести на улицама, маске на догађајима, барем на оним који ће се уопште одржати. Након неколико месеци попуштања мера борбе против коронавируса па поновног пораста броја заражених, људи сада напокон виде како изгледа "суживот с вирусом". И очито им се то не свиђа, пише "Политико" у уводу чланка у којем најављују да се припремимо на "бескрајну корона зиму", преноси "нет.хр".

Описана ситуација довела је промене политика у многим европским земљама које подразумевају поновно ношење маски и затварања, чак и тамо где има много цепљених, а све како би се избјегла катастрофа у зимским месецима.

Упозоравају и да је тешка стварност чињеница да су цепива медицинско чудо, али нису непогрешива. Уз доминацију заразног делта соја, слабе мере и велике делове становништва које одбија да се вакцинише, пандемија се у пуној снази вратила широм Европе.

Брутално високе стопе смртности у источној Европи

"Политико" подсећа да је Немачка у среду имала највећи број инфекција у једном дану, а боре се са претрпаним јединицама интензивне неге на југу и истоку државе, док на западу преузимају болеснике из Холандије. "Ниска стопа процепљености у источној Европи подстакла је брутално високе стопе смртности", пише "Политико".

Шефица Европског Центра за превенцију и контролу болести Андреа Амон јуче је рекла да тренутна стопа вакцинације широм ЕУ није довољна да би се "ограничио терет случајева заразе и хоспитализација током зимских месеци". Поручила је да одмах треба увести мере које треба да буде на снази и за Божић, ако се ситуација не поправи.

Стручњаци упозоравају да нас је нови талас подсетио да се не може предвиђати када ћемо се тачно моћи вратити на начин живота који смо имали пре појаве коронавируса почетком прошле године. "Сваки пута када укинете мере, вирус учи како нас преварити", казао је главни саветник италијанског Министарства здравља Волтер Рикиарди. Уз делта сој, који се брже шири него оригинална варијанта, нити вакцина, а ни физичка дистанца самостално не могу довести до решења.

"Уколико нећемо користити сва оружја заједно на рационалан начин, никада се нећемо вратити на старо нормално. Или, барем се нећемо вратити у неком краћем року", каже Рикиарди и додаје како ћемо још две или три године морати да живимо како живимо сада уз нове пандемијске таласе.

Тежак задатак за политичаре

Важна тема у ЕУ су и бустер дозе те се очекује да ће Европска комисија предложити да се и оне узму у обзир при издавању ковид потврде на ширини целе Уније. Трећа доза цепива даје наду онима којима је заштита опала. Али, још увек је велико питање хоће ли и њена заштита падати након неколико месеци. Марко Кавалери, челник за стратегију цепљења Европске медицинске агенције, казао је ове недеље да бустер диже стопу антитела много више него почетне две дозе што би могло значити да ће дуже пружати заштиту.

За политичаре је увођење стогих мера увек неугодно питање и најчешће до краја чекају с таквим потезом. С друге стране, извештај ЕЦДЦ-а о мерама, укључујући и ношење маски и увођење локдауна у Европи, каже да мере најбоље делују када се уводе рано, али и када имају солидну подршку у јавности. То значи да политичари имају тежак задатак увјерити људе да су мере добре у тренуцима када ситуација још није тако страшна.

А они увек морају пазити да им јавно мњење не мутира брже него вирус, закључује "Политико".

(Б92)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

МАСКЕ

29.11.2021 07:20

маске само носе обицни градјани нисам видио ни у ЕУ ни било гдје а поготово код нас да политицари ни на једном скупу или догадјају имају маске, а тјерају дјецу да носе маске по сколама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МАСКЕ

29.11.2021 08:27

Није тацно да дјеца носе маске у сколама, а ни наставници то не раде. Маске смањују могуцност заразе за 50%, али ето не вјерујемо у то па имамо заразене на стотине и мртве као да имамо 10 милиона становника.

Name

ЏАЈИЋЕВ ЗРАК

29.11.2021 08:04

НЕ БРИНИТЕ. ИМА ЏАЈИЋЕВОГ И ЋАДЈИНОГ ЗРАКА. И ДРОГЕ ЗА ДОКОЛИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де

29.11.2021 08:07

ОБЈАСНИТЕ НАРОДУ КОЛИКО ЈОС ДУГО ?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВА

29.11.2021 09:28

Толико дуго док неста посве ове зивотиње .

Name

Миле

29.11.2021 08:20

Само се ви зезајте свијет умире и старо и младо. Нека нам је бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2021 10:25

Па што нам не помогне вец једном?

Name

Да Да

29.11.2021 12:53

Од када је свијета и вијека, Људи су умирали, и стари и млади, не везано за овај циркус данас.

Name

Гоци

29.11.2021 14:59

Браво пепе???. Немаш ти појма старац .! Умире ал од чега, ко и увјек сто је умирао и умираће али нима није имао супермаркетинг смрти. Епп

Name

Хе Хе

29.11.2021 08:24

Свјетским владарима је упалило, неће они ту ништа мјењати, када им добро иде. Обичан Народ, треба да се пресабере и ово брутално прекине, нема другог начина, иначе, проћиће нам живот у глупостима, а то је болест гора од "короне".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2021 11:23

По овом твом коментару рекло би се да си вец болестан

Name

ТЕШКО НАМА

29.11.2021 08:30

Скините се са грбаче и главе овом народу и ви и ваши нови сојеви. Прешли сте све границе. По Европи пуни фудбалски стадиони и скупови на све стране а ви се негасите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

29.11.2021 14:34

Све док антиваксери не сконтају да је вакцина спас нема краја ! Како да сконтају кад су сви доктори и научници, а мозак ко у колибрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

29.11.2021 15:00

Глуп. Цујем некакав звук . А то је звук глупандера?

Name

Твој мозак је ко у колибрија

29.11.2021 15:32

Ако ниси до сад сконтао нецес ни од сад .то је засигурно.не заборави да це те у сумама цекати невакцинисани.добицес на поклон корпу гљива..хаха.

Name

петра

29.11.2021 17:58

Само смањити контакте и убрзати вакцинацију. Рјешење је тако једноставно!!!

Name

Видимо

29.11.2021 18:55

Да би се нама:смањио контакт,убрзала вакцинација,затвориле оци,запусила уста ,свезале руке итд.али мало сутра . ...

ОДГОВОРИТЕ