Под лупом јавне набавке током короне у БиХ

ЕУ је у посљедњих годину дана значајно појачала активности у борби против корупције и злоупотребе европских средстава унутар ЕУ, али и у земљама које примају европска средства.

Босна и Херцеговина 29.11.2021 | 08:02
Под лупом јавне набавке током короне у БиХ

Како је речено "Независним" у Европској комисији, Канцеларија ЕУ за сузбијање корупције (ОЛАФ) у контакту је с властима БиХ и заинтересована је за сарадњу у случајевима гдје постоји сумња на злоупотребу европских средстава.

"Европска комисија пажљиво прати напредак БиХ у заштити европских финансијских интереса, укључујући и у контексту годишњег пакета проширења", објашњено нам је.

Рекли су нам да је, према члану 50 Споразума о инструментима претприступне помоћи обавеза земаља које примају средства ЕУ да сарађују с европским институцијама за борбу против корупције.

С обзиром на то да је у овогодишњем пакету проширења у дијелу који се односи на БиХ посебна пажња обраћена на злоупотребе средстава у контексту борбе против вируса корона, може се закључити да ће управо ова област бити под лупом европских истражитеља.

"Негативни ефекти широко распрострањене корупције и знакови политичких утицаја су снажно манифестовани кроз пандемију вируса корона, што је директно утицало на добробит грађана. У оквиру њихових јурисдикција, и носиоци правосудних функција и политички лидери се нису изборили против свеприсутног феномена корупције и активног опструисања истрага, што је довело до дугорочне стагнације и озбиљног ризика да дође до опасног назатка у овој области", наглашено је у овом пакету.

Додали су да је значајан разлог за бригу чињеница да је примијећена селективна провјера осјетљивих корупцијских случајева, а да су уз ове селективне провјере често примијећени и притисци те застрашивања.

Једно од очекивања Европске комисије, судећи према овом пакету, јесте да у наредној години буде успостављена база података у којој ће бити забиљежени случајеви репресије као и обезбјеђење ефективног правосудног процеса против оних за које постоји сумња да су учествовали у коруптивним радњама кад је у питању борба против ковида.

У Тужилаштву БиХ су нам потврдили да сарађују с ОЛАФ-ом, али без навођења детаља.

"У оквиру рада на предметима из наше надлежности у Тужитељству БиХ остваривали смо сурадњу и са уредом ОЛАФ. Више информација или детаља не можемо давати", рекао нам је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Један дипломата нам је незванично рекао да је појачано интересовање правосуђа у предметима јавних набавки у доба пандемије короне управо резултат појачаног притиска ЕУ и чињенице да би европска тијела за сузбијање корупције могла бити укључена у неке од предмета.

Наглашено је и да једино РС има специјална одјељења за борбу против корупције у тужилаштвима, али да је њихова ефикасност веома слаба.

ЕУ, како је наглашено, очекује да се ефективност ових тијела у сузбијању корупције на највишем нивоу значајно повећа, а да се њихова независност у раду ојача.

"Притисци и мијешања у рад, а посебно у предметима на највишем нивоу, се настављају и извор су велике забринутости", нагласили су они.

(Независне Фото:Илустрација)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЕЛИОТ НЕС

29.11.2021 08:03

ПА ТАЈ ИДИОТСКИ ЛОПОВЛУК НИ ЕЛИОТ НЕС НЕ БИ РИЈЕШИО- ЏАБА ЈЕ ТО ГАЊАТИ У ДРЖАВИ КОЈУ ЈЕ ПОТПУНО ПРОГУТАО КРИМИНАЛ И КОРУЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

29.11.2021 08:33

Сва срећа што ови СНСД-овци не осфалтираше нешто сеоских путељака како је киша падала читаву ноћ и дан све би вода однијела. Нако мања је штета.

Name

Борац

29.11.2021 09:40

Ста је са балваниним сатором?

Name

БОБА

29.11.2021 08:22

ГАДЉИВИ СУ СВЕ ПРИЧЕ СУ ИСПРИЧАНЕ.НИШТА ВИШЕ НЕМА СМИСЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

29.11.2021 08:32

Сви нешто прате а БиХ сваки дан све више тоне као Титаник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.11.2021 09:15

Шта ту има нејасно након толико доказа и будали је јасно шта су људи покрали док су обочни смртници умирали или се очајнички борили да преживе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

29.11.2021 09:19

бице сви вуци сити а овце на броју

ОДГОВОРИТЕ