Злочини које би Дарко Елез могао да ријеши?

Случајеви Леутар, Делалић, Вукелић, Југовић - само су нека од многобројних нерешених убистава у БиХ, за која се верује да би криминалац Дарко Елез (41) могао да проговори, након што је склопио "дил" са тужилаштвима БиХ и Србије за мању казну затвора.

Босна и Херцеговина 28.11.2021 | 20:22
Злочини које би Дарко Елез могао да ријеши?

Осуђен је на 15 година затвора због признања да је један од организатора криминалне групе је извршила најмање четири убиства, али и многобројна разбојништва и прања новца.

Елез је 3. марта ове године из Србије изручен БиХ ради вршења истраге да је био на челу криминалне групе која се доводи у везу са убиствима Синише Миличевића Тигра, Милоша Остојића, али и планирања ликвидације Златана Ђука и Милоша Божовића, као и три изнуде.

Он је тада негирао умешаност у ова убиства, чак је и тада пред Судом БиХ рекао да је сагласан са тиме да му се одреди притвор како би се истрага што пре окончала.

Како су писали медији, очекује се да Елез директно повеже Дијану Хркаловић с ликвидацијом чувеног адвоката Драгослава Мише Огњановића, адвоката Луке Бојовића, Филипа Кораћа, али и многих других. До сада је открио где се налази закопано тело плаћеног убице Славише Билинца Билија, који је осумњичен за убиство 2006. године председника Фудбалског клуба Бежанија Горана Мијатовића Мите.

Предмет "Лутка"

Иначе, у предмету "Лутка" 15 особа је осуђено на 118 година затвора, а највећу казну добио је Бојан Цвијан, некадашњи шеф Одсека за дроге Сипа. Елез је означен као организатор те криминалне групе, која је према досадашњим пресудама, одговорна за убиство Бориса Говедарице и Зорана Голуба Чараме који су изрешетани аутоматским пушкама, Владимира Влатка Мачара који је разнесен у екплозији МПУД-а, а у којој су колетарерне штете били Раде Магазин и Милан Влашкић. Ова група је такође одговорна и за покушај убиства Ђорђа Ждрале.

Пљачке од по неколико милиона

Криминалној банди су на терет стављене и спектакуларне пљачке у износу од 2,2 милиона евра из комбија Привредне банке Сарајево у јуну 2006. године, 670.000КМ из "Поште 2" у Сарајеву 2008. године. Из комбија "Павловић Интернатионал" банке у августу 2005. године, ова криминална група узела је 1.8 милиона КМ, а извршили су и покушај пљачке из пословице Нове банке у Источном Сарајеву у износу од 2,2 милиона КМ у новембру 2005. године. Овој криминалној групи се на терет ставља и прање новца.

Према оптужници, Дарко Елез је био директни извшилац неколико ликвидација и пљачки.

Убиства која се доводе у везу са Елезом

На Палама у експлозији , 30. јануара 2008. године убијен је Владимир Влатко Мачар. Он је у неколико наврата био хапшен под сумњом за умешаности у убиства на подручју Источног Сарајева. У склопу истраге против Зијада Турковића којем се на Суду Босне и Херцеговине суди за тешка кривична дела, истражни тим Тужилаштва БиХ дошао је до доказа да је Турковић наручио убиство Мачара. У овом случају, колетарарне штете били су Раде Магазин и Милан Влашкић.

Испред угоститељског објекта "Спорт кафе" у Лукавцу у Источном Новом Сарајеву, 10. августа 2008. године, убијен је Зоран Голум звани Чарлама. Убица је након више хитаца испалио из аутоматске пушке и убио Голуба, ушао је у аутомобил марке "голф" и нестао у правцу Кантона Сарајево. Потпарол Центра јавне безбедности Источно Сарајево, Данка Тешић, тада је изјавила да се сумња да је у овом убиству учестовало најмање три особе и да је од раније познато да се убијени Голуб кретао у кримногеним круговима.

У експлозији ауто-бомбе убијен је инжењер из Бањалуке, 6. новембра 2007. године, у бањалучком насељу Старчевица у близини МУП-а Републике Српске. Пре него што је убијен, Вукелић је јавно говорио о криминалу у Заводу за изградњу Бањалуке и милионској пљачки за које је отворено оптуживао градоначелника Бањалуке Драгољуба Давидовића, директора Завода Чеду Савића и власника фирме "Интеграл Инжињеринг" Слободана Станковића из Лакта

Говедарица, један од вође криминалних кланова, изрешетан је хицима из аутоматског оружја, док је са својим возилом излазио из паркинг тржног центра "Том" у Источном Сарајеву. Он је био сумњичен за двоструко убиство на Јахорини. За убиство брачног пара Тодоровић на Палама 2004. години био је оптужен заједно са Ђорђем Ждралом и Мирославом Шкобом.

Бившег команданта Девете брдске бригаде Првог корпуса Армије БиХ, али и пријатељ Жељка Ражнатовића Аркана, Рамиз Делалић Ћеле, убијен 2007. године у Сарајеву. Он је остао као један од најутицајнијих чланова сарајевског подземља. Лирим Битићи звани Сврка, држављанин Републике Србије, осумњичен је за убиство Делалића. Ову информацију је тада потврдио и МУП Сарајевског Кантона. Осумњичени се налазе још увек у бекству.

Ратни заповедник јединица Армије БиХ у Сарајеву, послератни спортски радник и власник угоститељских објеката, убијен је 16. јануара 2004. године. Бомба која га је усмртила била је постављена испод седишта аутомобила којим се возио од Вогошћа према Сарајеву, а која је експлодирала у насељу Ступ. У медијским извештајима, овај случај окарактерисан је као резултат сукоба сарајевског подземља.

Генерални директор осигуравајућег друштва "Јахорина" убијен је 10. марта 2002. године испред породичне куће на Палами. Само три дана пре него што је убијен, он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће бити убијен и да се против њега у Републици Српској води хајка те и да је изложен констатним политичким, полицијским и медијским притисцима.

У Бањалуци, 22. новембра 1999. године извршен је атентат на власника и главног и одговорног уредника бањалучких "Независних новина", Жељка Копању. Испод његовог аутомобила била је постављена експлозивна направа од које је он настрадао. Он је тада успео да преживи, али је изгубио обе ноге. У истрагу је био укључен и Сцотланд Yард, те је на основу трагова закључено да је атентат почињен мином већег калибра која је активирана на даљински управљач.

Заменик министра унутрашњих послова БиХ, Јоза Леутара, тешко је рањен 16. марта 1999. године и тај случај до сада није расветљен. Јоза је цео живот радио у МУП - у, а по успостављању Федерације БиХ, именован је за заменика министра унутрашњих послова у Влади БиХ. Ту је радио до атентата у којем је тешко рањен, а потом је дванаест дана касније преминуо у болници Кошево.

Леутар је рањен у сарајевском насељу Циглане, у центру Сарајева, а истрага у којој је учествовао и амерички ФБИ показала је да је у његов аутомобил био постављен експлозив. Након две године суђења, Кантонални суд у Сарајеву ослободио је оптужби шесторицу осумњичених. Доминик Илијашевић Цомо, Зоран Башић, Жељко Ћосић, Иван Андабак, Јединко Бајкуша и Маријо Миличевић ослобођени су у новембру 2002. године.

(Блиц/фото:ФОТО: МУП СРБИЈЕ, ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ, ДУШАН МИЛЕНКОВИЋ, ТАЊУГ/ САВА РАДОВАНОВИЋ / РАС СРБИЈА)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ис

28.11.2021 19:41

Цовјек за 6 убистава, неколико покусаја убистава, неколико пљацки уцјена и цега све не добије 15 година. У овој земљи је будала свако ко се не бави криминалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССарајево

28.11.2021 23:40

Ако ће то помоћи да се ријеше ова убиства, нека. Битније је то, него да он робија 15 умјесто 30

Name

Ре Ис

29.11.2021 09:20

Сто је најгоре одлезаце двије трецине и бице помилован од стране његових ментора који се годинама ваљају у политицком блату-криминалу у Истоцном Сарајеву, кријуци се иза прице о борби за народ.

Name

Мико

28.11.2021 21:35

Стварно срамота и брука,људи јел могуце гдје зивимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

29.11.2021 04:42

Битно је да он доведе суд и тужилаштво до налогодаваца, а то су крупне зверке из Врха власти РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стака Скендерова

29.11.2021 06:23

Какао мора човјек бити да убије малог Остојића зато што ћаћа не да рекет, страшно. Послије се чудимо када додје гњев Господњи на нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић Цигановић

29.11.2021 06:27

Видите, које подвале. Ћело је био добар пријатељ.са Арканом??? Ко зна колико је убиства било овако наручено па су Бошњаци по инерцији били оптужени. Од Марта 1992 до данашњих дана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.11.2021 09:24

Овај Елез ће иначе бити многима ноћна мора и кључ решења нерешених случајева