Борци незадовољни: Влада Српске је заборавила на нас

Демобилисани борци Српске су незадовољни најновијом одлуком да се пролонгира посебна сједница Народне скупстине Републике Српске на којој би се ријешили кључни проблеми борачких категорија, навели су у емисији „Изазови“ БН телевизије. Поручују да од својих захтјева неће одустати, макар то тражили и путем протеста.

Република Српска 26.11.2021 | 23:12
Борци незадовољни: Влада Српске је заборавила на нас

Успјели смо да прикупимо 28 потписа посланика што би требао да буде основ за заказивање посебне тематске сједнице Народне скупштине Српске о правима бораца, навео је предсједник Удружења „Ветерани одбрамбено-отадзбинског рата Републике Српске“ Ристо Јефтић.  

- Они кажу да борци живе одлично, али ја се могу сложити с њима само у једном дијелу. Живе одлично само они борци који су добили лажна рјешења, који су током рата били у дубокој позадини. Којима је рат био брат и који су са тим изнесеним новцем из рата успјели да уђу у неке бизнисе и који данас израбљују ове честите борце који за њих раде за 500, 600 марака, каже Јефтић.

Он сматра да је апсурдно да се ресорно министарство довело у такву позицију да више личи на једну организацију којој би се требао додијелити орден за одржавање наталитета Републике Српске.

- 2007. године била су 77.703 категорисана борца прве категорије, а данас, 25 година након рата, када нас је трећина нажалост напустила, ми имамо 113.000 бораца прве категорије. Значи, министарство је успјело да роди око 35.000 нових бораца. Е, то је тај проблем, рекао је Јефтић.

Лажни борци су они са политичким књижицама, тврди Жељко Лалић, члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске. Истовремено, већина демобилисаних бораца живи на граници преживљавања.

- Бар она једна већина који има снаге, који имају поноса, образа да се и даље боре за оно за шта су се у рату борили. Који нису продали себе, продали свој образ политичким партијама за неколико сребрењака, каже Лалић.

Коментаришући изјаве представника Владе Српске да се издвајају огромна средства за самозапошљавање, представници демобилисаних бораца указују:   

- По мени је и то једна обична превара, јер шта може са 10.000 марака да се покрене, какав бизнис.  Нека ови наши тајкуни и политичари дају тих 10.000 својим теткама, бабама, швалеркама нека се самозапосле, а на њихова радна мјеста приме демобилисане борце и биће сви запослени, па неће бити проблема, рекао је Лалић.

Предсједник Странке социјалне сигурности српских бораца Ацо Прелић сматра да је циљ политичара и тајкуна да дјеца бораца буду робови њихове дјеце.  

- Па видите како се бахато понаша породица Додик, шта више говорити, рекао је Прелић.

Борци су указали и на, како кажу, срамну чињеницу да је Влада Српске заборавила на борце који су крварили за ову државу, а сада труну у затвору.

- Око 180 српских бораца имамо на издржавању казне и вјерујте да већини држава није уплатила ни фенинг. Уплаћивала је више хиљада марака појединцима, а онима који су били истински честити борци, а нису чланови одређених партија, није дато ништа, рекао је члан Предсједништва Борачке организације Милош Ступар.

Он је навео да ти борци нису добили ни потребну документацију да се бране, а камоли да су добили помоћ државе.   

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ре

26.11.2021 22:27

Немају борци коме шта рећи до промјена комплет власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

26.11.2021 23:21

Промјена власти је губљење времена и енергије. Нама, као и дрзавама у окрузењу пид хитно треба промјена СИСТЕМА. А то знаци, ослободити се окупатора, а тиме цемо се ријесити и те власти, и загосподарити својом земљом, водом и небом. Дотле, потпуно је небитно који од ових дрипаца себе назива предсједником, премијером, министром... то су само улизице и полтрони страних сила.

Name

лукавица

26.11.2021 22:37

Моју сестру , која је цијело вријеме била у зони борбеног дејства-касарна Семизовац- су 2007 ставили у 5-ту категорију.Гори су од уст.ша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукавац

27.11.2021 01:08

Усташе су вам били савезници, не вријеђај!

Name

Ре

26.11.2021 22:49

Промјена власти и тацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирил

26.11.2021 22:52

Дзаба прица дзаба све уједнацивање бораца да примају мјесецни додатак сви ни ријеци ревизију бораца мозе се заврсити за пар дана ниста ни од тога кога и ста представљају ниста ни од тога морам похвалити водитељицу емисије која им је фино на културан нацин рекла све као сто би и ја рекао од Бога јој здравље и успјесан рад јој зелим а ове прице и демагогија ниста велико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

26.11.2021 22:59

Па од толико бораца, зар барем 50000 нема муда да изађе на улицу и отјера ову багру. Верујте када би се окупили овима би се тресле гаће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоца1991

26.11.2021 23:06

Да се не лажемо, ви сте највисе "криви"... Чим сте видјели после рата гдје ово иде, требали сте се организовати, на улице изаци, и све до једног дезертера и профитера протјерати, на какав год начин санкционисати гамад. Мој отац се борио, борац прве категорије, рањен је, једва хода, њему сам реко ти/ви борци сте криви, и оваква каква је Република Српска, и треба је укинути, јер за овакву каква је испала сигурно се нисте борили. Неправда на сваком кораку... Ми је "СРБИ" унистисмо, а не муслимани или хрвати, или амери или ко вец, не требају нам веци непријатељи од нас самих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

26.11.2021 23:16

Да ли је људи и мало нормално забранити борцима да изадју у народној скупстини и да казу своје мисљење? Па ако је тако онда је нас спас наса пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

27.11.2021 00:41

Ево на регији Романије 70% бораца гласа за снсд, вјерују у ову прицу о опстанку СРПСКОГ народа сто им ови пљацкароси сервирају. Ево ја као борац кад прицам о пропасти цијелог друства ови борци купљени за 50КМ ми говоре мозе горе. Па како брацо,како мозе горе. ВИ сте са 18+ година крв своју лили а сад своју дјецу спутавате И треба буду слуге овог накарадног резима. Запамтите да БОЈ не бије 50 КМ вец га бије срце у јунака. Имали сте срце у рату а ста имате сад..............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

27.11.2021 04:59

Мекано,мекано.То ,прича бла бла бла непролази ни у земљама са највишим степеном демократије,видите какве су демонстрације по свјету и шта све раде небили их власт примјетила. Само језиком који разумију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

27.11.2021 05:18

То је држава по мјери Милорада, Жељке, Радована, Шкрбића и остале екипе из СНСД-а. За њих су борци презерватив, кад треба искористе а послије са њим у смеће. Једино промјена власти на РС нивоу доноси могућност промјене става, ревизију издатих рјешења и побољсања полазаја бораца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

27.11.2021 05:57

Један Проинтер висе опљацка у току године него сто добију сви борци. Нема ниста док се ово зло не скине са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плазма цаффе

27.11.2021 07:25

Не брините, хос увијек неко није заборавио на вас. Сјети се сваког првог у мјесецу и саље вам поздраве из Србије. А ви, напацени борци, само удрите по лојалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2021 09:31

Ти који редовно примају велике пензије из Србије су уназадили права бораца, а то су југо официри који су се и у рату борили само за своје чинове и одликовања.

Name

Дензел

27.11.2021 07:31

Срце ми пуца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изногуд

27.11.2021 07:38

Доста је и Васе супље.Ви који прицате у име бораца само се сепурите и кукате као фол.Искрено бас вас брига исти сте ви као и власт.Срамота ако имате срце преузмите радикалније мјере .Доста је и Васе И васих лазних протеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

27.11.2021 07:50

У ТЕ Угљевик упадају на руководеце позиције ликови који ни војску слузили ни страхоте рата осјетили исподизали кредите велике и сад немогу оцима ове који су им сацували фирму.Запосљавају дјецу дезертера, па са сумњивим дипломама.Одговорност мора бити кад тад.Прво претрес диплома па знања руковаоца постројења.Зарко Новаковиц умислио како је несто битан.За ту имовину су страдали многи који имају своје потомке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац2

27.11.2021 09:49

Ниста боље није ни запосленим борцима,имовином у државном сектору располажу дезертери ињихова дјеца који су политички подобна и настављају са харчењем дрзавне имовине.Да су на челу државни предузећа борци они би ту имовину сачували и запошљавали би дјецу демобилисаних бораца.КРАЈ БОРАЦ КОЈИ СУ СТВОРИЛИ РЕПУБЛИКУ ЈЕ И КРАЈ РЕПУБЛИКЕ!

Name

Леотар

27.11.2021 08:08

Само борци нико други није крив, немамо шта расправљати, што се небуне код Хрвата и Муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Двојка

27.11.2021 08:52

Драги моји саборци и борци нажалост тужна и потпуна истина јесте оно што је рекла водитељица А ТО ЈЕ ДА СМО ЗА СВЕ КРИВИ МИ. Да ли разумијете да ако након 25 година неће да одрже посебну сједницу једини начин јесу мирни и масовни протести јер тад ће нас чути. Ако је актуелна власт заборавила на нас ето прилике да убрзо заборавимо и њих. Сачувајмо ЧАСТ И ОБРАЗ да нас се неби стидјели потомци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

27.11.2021 09:33

Непосредно након рата власт је поћела перманентно да урушава стећена права бораца, прво преко смањења загарантоване бораћке пензије од 480км, а касније смањењем осталих примања бораца кроз сталне ревизије рјешења инвалидских комисија, пребацивања у ниже категорије инвалидитета, и смањивањем инвалиднина.Овај тренд се наставља и траје и данас, власт разједињује бораћку популацију намјерним стварањем бројних удружења бораца, а онима ћији су представници у власти, управља и манипулише како хоче! Дакле ово је све скупа једна велика превара бораца, која је поћела да се реализује још у току рата, и сада је касно да се било шта поправи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.11.2021 09:33

И треба вас заборавити и одузети и то сто вам се даје, дозволили сте да вас фукаре и дезертери представљају а сад се буните

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац2

27.11.2021 10:10

Све борачке организације да ураде ревизије ијавно објаве спискове бораца по ратним јединицама као и колико су и гдје ратовали ови сто руководе борачким организацијама било би све јасно.УВЕСТИ У ЗАКОН ДА МОРАЈУ ВРАТИТИ СРЕДСТВА И КРИВИЧНО ОДГОВАРАТИ ОНИ КОЈИ СУ ЗЛОУПОТРЕБИЛИ ПРАВА БОРАЦА,ПА ДА ВИДИТЕ КОЛИКО СЕ ДЕЗЕРТЕРА ВОДИ КАО БОРЦИ.Борци су више уморни ид обећања,а за то вријеме ДЕЗЕРТЕРИ СЕ ОРГАНИЗОВАЛИ И СТВАРАЈУ СВОЈЕ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ.

Name

Борац

27.11.2021 09:59

А нови "предсједник борачке..." ,Рудоњине , Жупљанин воза нов новог џипа, бијелог БМW...само да ми је знати како и за кога се то он борио и како је га стекао, а хвали се да је трипут рањаван....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2021 11:14

Жупљанин је предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, а не БОРС-а. Управо БОРС неће да прими Организацију старјешина у свој састав јер се необразовани кадар борачке организације плаши стручних и паметних старјешина.

Name

Баш ме интересује

27.11.2021 10:12

Колико мјесечно добијају борци или браниоци ХВО у неретвљанском кантону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

27.11.2021 11:05

Није такозвана влада заборавила , знају они врло добро ко је створио републику , а зñају и да то нису они . Проблем је што су у тој такозваној влади све сами дезертери , односно они који нису учествовали у стварању републике , напротив . На све главне функције инсталирани су највећи издајници , а на функцију предсједника републике постављена , намјерно кажем постављена , јер заиста није изабрана потомкиња усташког режима и с тим је све речено . Они су , дакле отели на силу републику од стварних власника , а то су борци , те на основу те републике енормно се обогатили , односно све што се могло опљачкати , опљачкали су , све што се могло отети , отели су , све што се могло уништити , уништили су . Зар од таквих , онда очекивати да нешто ураде у корист бораца , па то је немогуће . Они ће све урадити , до краја мандата , да још више загорчају живот борцима , јер су за њих борци њихови непријатељи , нажалост то је тако и ништа се не може промијенити , док ова банда одлучује о судбини било бораца , било обичног народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

27.11.2021 13:04

Драги борци. Добили сте оно за ста сте се борили,а то је РС. Ста хоцете још. Да вам држава даје новчану помоч док сте живи. То је вша патриотска обавеза без икакве надокнаде. Чутите и идите да радите.

ОДГОВОРИТЕ