На Педагошком факултету у Бијељини одржан 11. Научни скуп

На Педагошком факултету у Бијељини одржан је једанаести по реду Научни скуп са међуанродним учешћем, на коме је учествовало око 80 излагача из Српске и региона. Говорили су о теми “Наука данас”, а централно предавање одржао је професор са Педагошког факултета из Копра Ранко Рајовић.

Република Српска 26.11.2021 | 19:11
На Педагошком факултету у Бијељини одржан 11. Научни скуп

Код сваке нове генерације дјеце уочавају се слабије моторичке способности, одсуство пажње и концетрације уз све сиромашнији рјечник. Ови проблеми настају прије школе, а родитељи су најодговорнији  за то, каже професор Рајовић, истичући да је све више школараца који не могу да сједе, рачунају или пишу у школским клупама, што представља велике изазове за наставнике.

“Ми прво морамо да мијењамо планове и програме у односу на окружење, увести више кретања. Истраживање које сам спровео показало је да 60% дјеце од 4 године не може да  скочи назад. Когнитивне способности су им смањене, немају неуроне.”, казао је професор  Рајовић са Педагошког факултета из Копра у Словенији.  

Ако дијете до шесте године нема довољно кретања неће имати ни повезане регије мозга, самим тим имаће проблеме у школи и ниједан план ни програм му не може помоћи, истиче професор Рајовић. Зато је потребно да се родитељи постарају да се дјеца више крећу, а мање времена проводе уз телефоне или телевизију. Такође, у наставу је потребно уводити иновативне методе.

Приједлоге за усавршавање наставних метода изнијели су наставници из образовних установа широм Српске, током стручног савјетовања. Своја мишљења дали су и представници из других држава, Србије, Хрватске и Словеније.

“Ово је научни скуп са међународних учешћем.. Очекујемо да наредне годуине прерасте у међународни са учесницима из других земаља и на добром смо путу да то урадимо. И овај одзив који имамо показује то.”, истиче Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини.

Педагошки факултет као дио Универзитета у Источном Сарајеву, треба правити искораке у организовању наставе, поручио је ректор Милан Кулић.

У организацији научног скупа учествовало је шест универзитета, осам факултета и низ других институција из области образовања. На овај начин скренута је пажња на проблеме најмлађе популације, са којима се родитељи и наставнци требају озбиљно позабавити.  


(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бијељинац

27.11.2021 06:26

Пун амфитеатар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закључак

27.11.2021 07:07

На овом скупу једино може да говори професор Рајовић, сви остали, стоп! Он је истински интелектуалац, остала боранија треба да се покрије ушима, јер им ту није мјето.

ОДГОВОРИТЕ