У Европи потврђен први случај новог соја короне

У Белгији је потврђен први случај новог соја вируса корона откривеног у Јужној Африци, што је први потврђени случај новог вируса у Европи, саопштиле су данас белгијске здравствене власти.

Свијет 26.11.2021 | 15:33
У Европи потврђен први случај новог соја короне

Како преноси Ле Соар, потенцијално веома заразна нова варијанта са вишеструким мутацијама детектована је код путнице која се вратила из Египта.

Наводи се да је у питању млада одрасла жена која је развила симптоме 11 дана након путовања у Египат преко Турске.

Здравствене власти наводе да она није имала везе са Јужном Африком, нити са било којом другом државом на југу афричког континента, али да је имала високо вирусно оптерећење у вријеме постављања дијагнозе.

Млада жена је развила симптоме сличне грипу, али озбиљније.

Није пријавила никакав небезбједан контакт, осим у свом дому, гдје ниједан члан није имао симптоме, међутим, планирано је да се тестирају и да се покрене детаљна истрага, наводи се у извјештају.

Претходно је водећи белгијски виролог Марк ван Ранст саопштио да се анализирају два узорка вируса корона како би се установило да ли су варијанта откривена у јужној Африци.

Он је за Ројтерс објаснио да су ти узорци суспектни јер нису делта варијанта која је доминантна у Белгији.

СЗО о новом соју, против брзоплетог ограничења путовања

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је данас земље да не реагују брзоплето уводећи ограничења путовања због новог соја корона вируса Б.1.1.529 и поручила да треба да предузму "научни приступ заснован на процјени ризика".

Састанак стручњака из Женеве иза затворених врата, који је сазвала СЗО, почео је данас како би се процијенио нови сој вируса корона Б.1.1.529 и како би се разговарало о томе да ли га треба дефинисати као "сој од интереса" или "сој који изазива забринутост", објаснио је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер.

"СЗО препоручује да земље наставе да примењују научни приступ заснован на процјени ризика, када спроводе мјере путовања", навео је Линдмајер на брифингу УН у Женеви.

Он је додао да ће бити потребно неколико недјеља како би се утврдило колика је могућност преношења новог соја и колико су вакцине и терапија ефикасни против новог соја.

Истакао је и даје до сада пријављено 100 секвенци новог соја, преноси Ројтерс.

Линдмајер је апеловао на људе да носе заштитне маске кад год је то могуће, да избјегавају велика окупљања, провјетравају просторије и воде рачуна о хигијени руку.

Директор Центра за реаговање на епидемију и за иновације у Јужноафричкој Републици Тулио де Оливеира пренео је раније представницима СЗО своју забринутост у вези с ковид варијантом Б.1.1.529, за коју се страхује да је најгора варијанта ковида идентификована до сада.

Након тога, СЗО је одлучила да одржи ванредно засједање, рекао је Де Оливеира за ФТ.

Широм свијета власти су узнемирене због новог соја, који је откривен у Јужноафричкој Републици, а ЕУ и Велика Британија пооштриле су контроле на границама у вријеме када научници покушавају да утврде да ли је ова мутација вируса отпорна на вакцине.

Према посљедњим подацима, у Јужноафричкој Републици је код укупно 77 људи дијагностикована ова варијанта вируса корона. Дијагностикована је и код четири особе у Боцвани и једне у Хонг Конгу (особа која је дошла из Јужне Африке).

Неки свјетски лидери су одмах реаговали на вијест о појави новог соја, најављујући нове мјере предострожности и ограничења путовања, док су берзанска тржишта широм свијета доживјела пад изазван неизвјесношћу.

Индијски здравствени званичници су данас ставили све државе у стање приправности, захтијевајући да изврше "ригорозан преглед и тестирање" путника који су стигли из Јужне Африке, Боцване и Хонг Конга, као и да уђу у траг и тестирају њихове контакте.

Нови Зеланд, такође, пажљиво прати глобалне савјете о новој варијанти, а замјеник премијера Грант Робертсон поручује да је нова варијанта "прави позив на буђење за све нас", као и показатељ да ова пандемија још траје.

Епидемиолог СЗО и технички вођа за ковид 19 Марија ван Керков нагласила је у четвртак да се и даље не зна много тога у вези с новим сојем, али да је познато да он има велики број мутација.

Указала је да се забринутост јавља јер кад постоји толико мутација, то може да утиче на понашање вируса.

"Овај треба посматрати, рекла бих да смо забринути. Али мислим да бисте ви и жељели да будемо забринути", рекла је она обраћајући се гледаоцима догађаја, који је преношен путем друштвених медија.

Ван Керков је навела да је добро да се откривају нови сојеви.

"То значи да имамо успостављен систем", оцијенила је Ван Керков.

(Агенције  Фото:Илустрација)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

петра

26.11.2021 14:41

Биће сојева још, само нека се чека на цепљење. Не слуша се струка и наука. Е па тако ће вам и бити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2021 16:17

Боље цути вец си показала свој пилеци мозак петро

Name

Ре

26.11.2021 17:35

Управо је супротно.Вирус много висе мутира бас због вакцинисаних и зато се јављају нови сојеви.А могуце је и да су ти "нови сојеви" направљени вјестацки као и сам вирус.Јер,да је ово вирус из природе његове мутације би биле све слабије и мање инфективне.

Name

ре

26.11.2021 18:34

Ех, камо среце да се слуса струка и наука. Слусају се политицари и фармацеутска индустрија!!!!

Name

Ре Петра

26.11.2021 21:00

Сути цурко... сама казес да це бити јос сојева твоје струке и науке...

Name

Добој

26.11.2021 23:44

Вирус нити мутира нити ста ради.... медији га цине "стварним". Са породицом корона вируса зивимо вец вијековима, а кад се ријесимо ових глобалиста зивјецемо и даље с њима у миру и слози.

Name

Хм

26.11.2021 14:59

Знаци, нове сојеве пустају у Јузној Африци а тестни полигон је Европа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

26.11.2021 15:06

Циркус се наставља!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петра

26.11.2021 15:26

Брзином свијетлости,није се успио просирити ни тамо гдје је надјен, вец сригао у Европу ? хало централа саљите један у Европу. Циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђурђица

26.11.2021 15:44

Морају се сад оправдати ови силни бројеви заразених у земљама гдје је број вакцинисаних у процентима и ок, па ево сад стигла нова мутација а вакцине не раде ? циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре петра

26.11.2021 16:01

Ипак неки психолог па на даљње упуте, мозда какве таблетице,спасавај се док није касно ?

Name

Хе Хе

26.11.2021 15:54

Ма није могуће, тек што се јуче појавио у Африци, већ данас у Европи. Значи сутра ћемо имати вакцину и за њега. Сад сам у дилеми, да наставим са старим вакцинама или да сачекам нову !

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

26.11.2021 17:09

Ако постоји нека вакцина за развој мозга, топло препоруцујем. Вирус је откривен јуце или прекјуце, сто не знаци да није постојао раније. Колико смо глупи, добро смо зиви.

Name

Ре ???

26.11.2021 18:38

Мозда је постојао и много раније али није био откривен?Како га бас сада открисе?Укљуци мозак ако није остецен вакцином против ковида.

Name

Обицно се открије

27.11.2021 17:33

У економској кризи.

Name

Касно је

26.11.2021 16:16

За петру.ниста њој неце помоци ни психолог ни таблетице.зена се напримала вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

админ

26.11.2021 18:56

Требало би увести обавезну вакцинацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

мутави

26.11.2021 21:38

Да, за такве ограничене попут тебе.

Name

Висња

27.11.2021 00:45

Поцркали да Бог да сви ви из свјетске организације за здравље од најновије варијанте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

27.11.2021 10:04

Само имбецили у ово вјерују и у вакцине

ОДГОВОРИТЕ