"Пукла љубав": Драги Емануеле...Макрон побјеснио

Све су напетији односи између Француске и Велике Британије након несреће у каналу Ламанш, у којој је страдало скоро 30 миграната.

Свијет 26.11.2021 | 14:37
"Пукла љубав": Драги Емануеле...Макрон побјеснио

Наиме, портпарол француске владе Габријел Атал је изјавио да је француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен обавестио своју британску колегиницу Прити Прател да она више није добродошла на недељном састанку организованом у Француској о питањима илегалних миграната.

Отказивање је уследило након писма које је британски премијер Борис Џонсон упутио француском председнику Емануелу Макрону, у којем је критиковао Француску због начина на који се бави питањем илегалних миграција и трговином људима, преноси агенција Ројтерс.

"То писмо је било формално лоше и његов садржај је неприкладан", изјавио је Атал за БФМ ТВ поводом Џонсоновог писма Макрону.

 

У склопу ескалације политичке кризе након погибије 27 миграната у каналу Ламанш, Дарманен је поручио да је Француска разочарана писмом.

"Изношењем тога у јавност постало је још горе. Сматрамо јавно писмо британског премијера неприхватљивим и супротним нашим разговорима између партнера. Као резултат тога, Прити Пател више није позвана", изјавио је Дарманен.

Џонсон је у свом писму председнику Макрону предложио пет корака како би се избегло понављање трагедије од среде. Међу предложеним мерама су активирање заједничких патрола како би се спречило да вец́и број бродова напусти француске обале, као и примена најнапредније технологије, попут сензора и радара.

Предложене су и узајамне поморске патроле у међусобним територијалним водама и надзор из ваздуха, као и вец́а сарадња заједничких обавештајних служби.

Такође је предложио преговоре о постизању споразума о повратку избеглица између Уједињеног Краљевства и ЕУ.

"Споразум са Француском о прихвату миграната који прелазе канал овом опасном рутом би имао аутоматски и значајан утицај“, навео је Џонсон у писму, а пренео Тањуг.

 

(Тањуг Тањуг/АП Пхото/Андреw Медицхини) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гуест

28.11.2021 00:46

Ех господине Премијеру Дзонсон такви су вам мали људи.

ОДГОВОРИТЕ