Њемачка поново иде у ново закључавање?

У Немачкој у среду ступа на снагу нови Закон о заштити од заразних болести.

Свијет 24.11.2021 | 18:34
Њемачка поново иде у ново закључавање?

Нејасно је да ли ће то бити довољно да се заустави четврти талас. Зато се поново расправља о увођењу старих мера у борби против коронавируса.

Локдаун за невакцинисане, делимични локдаун за све, локдаун у фудбалу…

Предлога за борбу против растућег броја зараза је много и они нису нови. То што заправо више није требало да буде замисливо поново постаје тема.

Вршилац дужности савезног министра здравља Јенс Шпан (ЦДУ) у интервјуу за диселдорфски "Рајнише пост" говорио је о могућем делимичном локдауну: "У овој ситуацији не би ништа требало искључити, колико год то тешко пада."

Раније деловати – нова девиза?

Да ли ће то помоћи? С обзиром на погоршану епидемиолошку ситуацију, пре свега на југоистоку Немачке, Шпан истиче да би конференција премијера савезних покрајина која је планирана за 9. децембар могла и раније да се одржи.

"Мислим да ћемо раније морати нешто да предузмемо. Видимо да је ситуација у Саксонији, Баварској, Баден Виртембергу и Тирингији веома озбиљна", рекао је Шпан за "Рајнише пост".

Број заражених коронавирусом у Немачкој наставља да се повећава. Институт Роберт Кох је у последња 24 часа забележио 66.884 нова случаја заразе. То је 14.058 случајева више него прошле среде, када је заражених било 52.826.

Седмодневна инциденција скочила је на рекордних 404,5. Дан раније износила је 399,8. То је вредност која показује колико људи се у последњих седам дана на 100.000 становника заразило коронавирусом.

Невакцинисани у фокусу

Поводом растућег броја новозаражених, кандидат за новог шефа демохришћана (ЦДУ) Фридрих Мерц предлаже увођење локдауна за невакцинисане.

"Они који нису вакцинисани или нису прележали вирус тада би још само могли у апотеке, супермаркете или код лекара", рекао је Мерц за медијску мрежу РНД.

Он сматра да би додатно требало појачати притисак на невакцинисане. Они тада више не би могли ни да раде: "Консеквентном применом ’правила 2Г’, приступ фирмама и радном месту имали би само вакцинисани и они коју су прележали вирус – са свим последицама", каже Мерц.

По њему, морало би да важи правило: "Нема невакцинисаних у канцеларијама, нема невакцинисаних посланика у Бундестагу, нема невакцинисаних студената на предавањима и нема невакцинисаних фудбалера на терену."

3Г на радном месту, рад од куће…

Према новом Закону о заштити од заразних болести, који ступа на снагу данас (24.11), у читавој земљи за запослене важи "правило 3Г". То значи да запослени када долазе на посао уз себе морају да имају доказ да су вакцинисани, да су прележали вирус или негативан тест на корону. Невакцинисани су послодавцу дужни да предоче актуелни брзи тест или ПЦР-тест, не старији од 48 сати.

Уредба коју су донели влада и савезне покрајине на снази ће бити до 19. марта 2022. године. Она се односи и на све путнике у возилима јавног саобраћаја. Увођењем "правила 3Г" на радном месту опет долази и обавеза рада од куће: ако нема оправданих разлога за долазак на радно место, требало би омогућити рад од куће. Без обзира на то, неколико покрајина поново је пооштрило прописе због драстичног повећања броја заражених.

У најмногољуднијој немачкој покрајини Северној Рајни – Вестфалији, од данас за невакцинисане постоје нова ограничења. Како је саопштио министар здравља те покрајине, Карл Јозеф Лауман, на многим местима сада важи "правило 2Г" (вакцинисани и излечени). Као пример је навео биоскопе, барове, ресторане, концерте, али и божићне вашаре фудбалске стадионе и друге велике манифестације.

У дискотекама, клубовима или на карневалским прославама важи правило "2Г-плус". То значи да није довољна само потврда о вакцинацији и прележаном вирусу, већ је потребан и актуелан негативни тест на корону.

И у Баден Виртембергу је вакцинисанима и онима коју су прележали вирус неопходан и негативан тест да би ушли у кафиће и клубове. Поред тога, на подручјима где је број заражених нарочито велик, невакцинисани ће увече смети да излазе из куће само ако имају оправдани разлог и више неће имати слободан приступ многим радњама – изузев продавница са животним намирницама.

Осим у продавницама, Баварска на свим местима уводи "правило 2Г", док у многим културним и рекреативним објектима важи правило "2Г плус".

Невакцинисани смеју да се састају само још са малим бројем људи. Клубови и барови се затварају, а ресторани ће радити само до 22 сата. Нема божићних вашара. На културним и спортским манифестацијама сме да буде највише 25 посетилаца. На местима где је седмодневна инциденција виша од 1.000, затварају се ресторани, хотели, спортски и културни објекти. Далекосежна "2Г правила" сада важе и у покрајинама Порајње-Палатинат, Доња Саксонија и Саксонија-Анхалт.

У Банденбургу се то правило проширује и на малопродају, с изузетком супермаркета и других продавница с производима за свакодневну употребу. Божићни вашари се затварају. Невакцинисанима се социјални контакти знатно ограничавају. Обавеза похађања школа биће укинута, саопштила је за јавни сервис РББ министарка просвете Брита Ернст. Поред тога, божићни распуст почиње три дана раније.

(ДW)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РЕацТОР

24.11.2021 18:01

Гориће и њемачка ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

25.11.2021 11:34

И у Њемацкој влада тоталитаризам -демократија је вец одавно угасена!

Name

Закључајте се

24.11.2021 18:14

И немојте се више ни откључавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњиво лице

24.11.2021 19:32

Ето, нек си им рекао, сад це пасти у депресију од муке ХАХАХАХА.

Name

Добој

24.11.2021 18:43

??? Ови мисле да це се главе на раменима наносати.... не вјерујем...

ОДГОВОРИТЕ