Милутин Мркоњић у критичном стању, у вјештачкој коми

Чувени социјалиста Милутин Мркоњић је прикључен, како сазнаје Курир, на ЕЦМО апарат, што је последњи покушај да му спасу живот у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Србија 24.11.2021 | 14:06
Милутин Мркоњић у критичном стању, у вјештачкој коми

Мркоњић је интубиран, на респиратору, у вештачкој коми, али како Курир сазнаје, прикључен и на ЕЦМО апарат, колоквијално познат и као вештачка плућа, помоћу кога се срце и плућа такорећи одмарају, стављају "на одмор" и организам одржава у животу. Такође, свакодневно заседа конзилијум најбољих лекара који брину о Мркоњићу, чије је стање и даље изузетно тешко.

А шта је заправо ЕЦМО (екстрацорпореал мембране оxyгенатион) илити екстракорпорална мембранска оксигенација. Курир је први писао о ЕЦМО апарату, додуше у борби против ковида, када нам је проф. др Јован Матијашевић у Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици показаотај парат иобјаснио шта тачно значи та процедура.

- Пацијент има канилу у феморалној вени (вена у бутини) и одатле извлачимо крв, која иде преко оксигенатора, где се врши размена - убације се кисеоник, а избације угљен-диоксид. Друга канила је у вени југуларис, на врату, и туда се та крв враћа у организам. Механичком вентилацијом смо дошли до максималних параметара и нисмо то успели. И онда смо, према одређеним индикацијама, укључили ЕЦМО апарат. Али најпре смо плућа морали да ставимо на рест (одмор) - спустимо параметре да их не бисмо оштетили. Око 800 мл крви је у том систему у тренутку, а у минуту сва крв проде преко апарата. Крв се врти нон-стоп, ако стане, коагулише се и готово је. Ево, овом пацијенту се врти 15. дан. И када плућа почну да дишу, иде тзв. вининг (wеанинг), скидање с ЕЦМО апарата и потом пацијента враћамо на механичку вентилацију. И тек онда долази скидање с респиратора - рекао нам је тада проф. Матијашевић и додао да они више од две године изводе ЕЦМО процедуре и да су њима спасавали животе и пре ковида.

(Курир.рс/Ј.С.С. Фото: Дамир Дервишагић)