Забрана Блајбурга: "Морамо рећи Хрватској"

- Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер представио на седници Владе препоруку експертске комисије која се бавила усташким окупљањем у Блајбургу.

Свијет 24.11.2021 | 13:58
Забрана Блајбурга: "Морамо рећи Хрватској"

Наиме, захтева се да се тај скуп трајно забрани. Након владе овај извештај, како је саопштено, биће прослеђен парламенту.

Петер Кајзер, гувернер покрајине Корушке у којој се налази Блајбург, изразио је задовољство препоруком експерата и истакао да сада Нехамер мора израдити конкретне планове за коначну забраву овог скупа.

Кајзер је рекао да истовремено влада и председник Аустрије морају колегама у Хрватској јасно да ставе о знања да скуп на Лојпашком пољу, у досадашњем облику, неће моћи више да се одржи.

Из Министарства унутрашњих послова Аустрије је већ раније речено да ће одлука о забрани таквих скупова бити у надлежности општинских власти.

Експертска комисија, према Министарству, закључила је да, узимајући у обзир Устав Аустрије, медјународне обавезе и правосудје, окупљање такве врсте, какво је одржавано до 2019, треба убудуће забранити.

Експерти подвлаче да немају ништа против „неутралног“ помена или мисе. Министар Нехамер је поручио да нацистички и фашистички симболи на комеморацијама немају шта да траже.

Он је истакао да у Аустрији нема места величању фашистичког режима. "Забранићемо сваки покушај да се шире десничарско екстремистички и ревизионистички ставови на скуповима. То је и део историјске одговорности Аустрије и наше привржености демократској, правној држави", објаснио је Нехамер.

Министарка правосуђа Алма Задић рекла је да се коначно мора применити антифашистички основни консензус у Аустрији на скуп у Блајбургу.

Подсетила је да Члан 9 Државног уговора из 1955. године обавезује Аустрију да се, не само супростави величању нацизма, већ бори против свих облика фашизма. Захвалила се експертима на извештају у којем је, каже, јасно утврђено да се таква комеморација у Блајбургу мора забранити у будућности.

(Тањуг Фото: Илустрација) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ево

24.11.2021 13:07

Сад це Додик да повуце витални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко ВАСИЋ

24.11.2021 14:17

А МИ У БиХ?

Name

Сада

24.11.2021 14:23

Сада ће Рудоњу Човић да напуцка опет да повуче харакири потез,као и обично

Name

Ненад

24.11.2021 19:10

Ове године је Додик имао у плану да са Цовицем посјете Блајбург и одају поцаст страдалима.

Name

Саво

24.11.2021 22:46

Свака им цаст Аустранцима они су кад несто казу то остаје Тако. Хрвати мисле да могу да раде ста они хоце, да носе Устасе симболе и у други земљу, како су свабе процитала морају да спусте лопту и УСИМА дасе поклопе.

Name

Ре Саво

25.11.2021 07:09

Зато цемо ми јос годинама гледати оргијање цетника и устаса по Босни, јер овдје су конститутивни

ОДГОВОРИТЕ