Радници изашли на улицу, а неко узима новац за нерад!

Док грађани БиХ протествују због ниских плата, они који остварују десет пута већа примања из буџета којег сви плаћамо и даље се не осјећају одговорним да тај новац и зараде.

Босна и Херцеговина 23.11.2021 | 20:34
Радници изашли на улицу, а неко узима новац за нерад!

Иако је данас након захтјева једне трећине делегата напокон сазвана хитна сједница Дома народа државног парламента, већ сада се зна како сједници неће присуствовати представници српског народа из Републике Српске. Странке опозиције се слажу у једном, на "већини" је да ријеши кризу.

Од 34 мјесеца колико ради Парламент у новом сазиву, 17 мјесеци није одржана ни једна сједница. Но свеједно су на рачуне парламентараца уредно стизале плате и примања у износима и преко 8000 марака. Има и оних који се стиде

“Ми смо посљедњу сједницу имали првог седмог, прије пет мјесеци. Заиста је срамотно, јутрос чујем рудара да је његова плата 570 марака, да имамо плату десет пута већу од њих, а да господа пола мандата неће овдје да дође, а камоли да ради свој посао. То је срамотно”, истакао је Златко Милетић, независни делегат у Дому народа ПСБиХ.

Испред једне трећине групе делегата, Денис Бећировић затражио је хитну сједницу Дома народа са само једном тачком – што је званичан разлог блокаде институција. Пословник налаже одржавање барем једне сједнице мјесечно, блокада је неуставна јер се игноришу институције, додаје.

Ко ће у шуму, а ко у Парламент. Након неколико иницијатива, предсједавајући Дома народа коначно је сазвао хитну сједницу, Предсједавајући Представничког дома потврдио како ће редовна бити одржана половином наредног мјесеца

“Ако се не сазове сједница онда нас питају зашто је нисмо сазвали, како можемо трпити овакву ситуацију, да се не покушамо осврнути на њу у најбитнијој институцији, у Парламенту. Ако је сазовемо зашто смо то радили, само правимо трошак, јер српски делегати неће доћи. Тако да је тешко угодити. Наше је да покушамо, на њима је да одговоре”, казао је Бакир Изетбеговић предсједавајући Дома народа ПСБиХ (СДА).

Иако су данас најављене обе сједнице, већ сада се зна да ниједној неће присуствовати парламентарци из Републике Српске, осим Адила Османовића, члана СДА. 

Па су тако од предсједника НСРС, опозиционе странке у Српској затражиле да се што хитније расправља о ефектима закључака који су усвојени а којима је наложен бојкот, како се примјењују закључци, како изаћи из кризе у којој се БиХ налази. Томе сигурно неће помоћи путеви и сусрети које најављује Милорад Додик, или како је данас поручио Мирко Шаровић.

“Да ли стварно мислите да Ердоган може ријешити ситуацију у БиХ, или Путин да ће то урадити, Ангела Меркел? Ми апсолутно заборављамо да овде постоји парламентарна већина која је подјелила повластице, подјелила фотеље. И сада гледају у опозицију да она предложи рјешење. Не иде то тако. Они су одговорни за ово”, истакао је Мирко Шаровић посланик у ПД ПСБиХ (СДС).

Иначе радном састанку са секретарком ОСЦЕ-а данас су присусвовали сви чланови колегија оба дома државног парлемнта, но сједница колегија одржана је без представника из РС.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

УС

23.11.2021 21:06

Гори је народ сто вас је бирао. Није ли вас макар мало срамота, добијате огромне плате, а ниста не радите

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКУП МАФИЈАША

24.11.2021 05:07

ТО ЈЕ СКУП НЕСПОСОБНИХ МАФИЈАША КОЈИ КО ФОЛ ШТИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС.

Name

ДодиГланд

23.11.2021 21:10

А гдје су потлачени у РС??? Изгледа да их нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2021 04:35

Један дио пензија,један дио будзетлије,један дио вани а један код приватника који су убијени у појам.Крај борбе друзе.

Name

Рудари

23.11.2021 21:36

Код нас у РС немq страха од рудара јер ниједан рудник нерадии.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОКВАРЕЊЦИ

24.11.2021 03:59

СВЕ ВАС ТРЕБА ОТЈЕРАТИ УСРА*ИМ МОТКАМА ДА НЕ ОЈАДЈАВАТЕ ВИСЕ И ОНАКО ОЈАДЈЕНИ НАРОД СРАМ ДА ВАС БУДЕ РУДАРА И ОСТАЛИХ ПАЦЕНИКА МАЛО ВАМ БИЛО И НА ОНОМ СВИЈЕТУ УПРИСТОЈИТЕ СЕ ВЕЦ ЈЕДНОМ

Name

Мисо

24.11.2021 05:15

Наше политичаре у РС не интересују радници они засједају само кад је њихова плата у питању.Кад треба донијети неку одлуку која је у корист полиције тад скупштина засједа по хитном поступку да им се повећају плате ,да иду у пензију по најповљним условима ,да добију нова аута итд,они њима требају за овакве ствари што се дешавају тренутно у Федерацији кад би се наши радници окупили та иста наша полиција би нас изударала ту су онда сви на окупу специјала ,јединица за подршку и остали.Борци у федерацији су исто протестима су остварили своја права која су 5 пута већа него у РС борачки додатак на мјесечном нивоу без обзира на године старости све су успјели протестима зато што ни њихова власт ништа није боља од наше.Док се у Федерацији на скупштини расправљало о правима бораца исти дан наша скупштина је расправљала о Пељешком Мосту.Срам их било тих бједних рудара зар на тај начин морају да траже своја права за вријеме Тите радник је бијо на првом мјесту а сад тај исти радник зарађује за све те ухљебе који га искориштавају на сваки могући начин.

Name

Нада

24.11.2021 06:33

А остали људи ко овце, у РС нема радничке класе, све живи шунд, дрога, криминал, безобразлук, прљаво. Ето нпр. шта је са кисеоником у болницама, како смо то у РС решили. А народ то мирно посматра и чека да дође на ред. Страшно.

Name

Татар

24.11.2021 07:05

Овај народ је тотално слеп.Они већ 30година узимају дебеле паре за свој нерад а ови то тек сконтали

Name

Докле

23.11.2021 22:10

Не контам што из РС бојкотују, због преноса надлежности које су сами урадили? Нигдје на свијету не постоји држава која плаћа нерад политичара који негирају исту ту дрзаву! Као рудари сви грађани БиХ требају изаћи на протесте и тражити своја људска права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

24.11.2021 04:36

Овога само боли што он ту нема фотеље. Овога тамо отуд што је срамота питам колико је прескочило подићи плаћа? На крају овај што помиње шуму ја ћу рећи Бог вас у шуму окренуо све и једног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.11.2021 06:07

Није вам ваљала Југославија, ето вам сад ваша Босна росна па штрајкујте.

ОДГОВОРИТЕ