Хиљаде људи окупило се на улицама Брисела

Хиљаде људи окупило се у центру Брисела у знак протеста против појачаних мера које је белгијска влада увела због наглог пораста случајева корона вируса.

Свијет 21.11.2021 | 18:26
Хиљаде људи окупило се на улицама Брисела

Многи су протестовали и против савета да се вакцинишу и евентуалног увођења обавезне вакцинације, пренео је АП.

Демонстранти су носили огромни транспарент са натписом "Заједно за слободу". Током марша су употребљене димне бомбе и петарде, али није било сукоба.

Марш треба да се заврши испред седишта Европске уније.

У циљу обуздавања четвртог таласа пандемије коронавируса, белгијске власти су у четвртак донеле одлуку о обавезном раду од куће четири дана у недељи.

До сада је у Белгији на снази била само препорука о раду од куће у циљу смањења преноса вируса међу запосленима. Обавеза рада од куће, где је то могуће, ступила је јуче на снагу. "Циљ ове мере је да се ограничи заражаваје на радном месту као и у градском превозу", навели су белгијски званичници.

Белгијски званичници позвали су на максимално придржавање физичке дистанце међу људима, а да се контакти ограниче посебно у затвореним просторијама.

Ковид пропусницама неоходним за улазак у белгијске барове, ресторане и на дешвања са више од 50 људи на затвореном, односно 100 људи на отвореном, сада ће бити придодато и обавезно ношење заштитних маски. На састанку Консулатативног комитета донета је и одлука о обавези ношења заштитних маски у свим затвореним јавним просторима и градском превозу за све особе старије од 10 година.

"Девет од 10 грађана је вакцинисано и то је разлог што нисмо поново у полицијском часу", поручио је премијер Белгије Александер Де Кро.

У Белгији се у последњих недељу дана бележи у просеку преко 10.000 новозаражених на дневном нивоу, што је за скоро 30 процената више у односу на почетак новембра.

Дневно се у болнице прими преко 230 особа, а просечно 26 особа умре сваког дана од последица инфекције корона вирусом.

 

(Тањуг Фото: Тањуг/АП/Оливиер Маттхyс)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Логика

21.11.2021 19:49

Пошто је у Словенији честита медицинска сестра старог кова(еx YУ) објавила јавно да Пфаизер има 3 врсте вакцине :Плацебо са ознаком 1 за политичаре и тајкуне, класична мРНК са ознаком 2 за здравствене раднике и мРНК са онко геном 45 који изазива карцином меких ткива за широке народне са ознаком 3. Отуд демострације у Словенији, Загребу, Бечу. Овде се шути и нуди вакцинисање деце том вакцином. Глупи Срби и Бошњаци се гложе око мурала, али ће се распадати од карцинома. Објавите овај коментар, пошто снимак медицинске сестре са 3 врсте вакцине са КБЦ из Љубљане шири мрежама па се неће сакрити од јавности и ако не објавите коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

21.11.2021 21:26

Хајде буди љубазан па објасни ста је то онко ген? Како неко ко даје вакцину процијени да ли је онај ко је прима тајкун или политицар? Иду ли на обуку за распознавање слојева друства? Какве небулозе се могу цути и процитати, немам ријеци. Осим пандемије ковида, влада и много опаснија и заразнија пандемија параноје и неразума. Само ти скупљај знање по друственим мрезама, и то ни мање ни висе од особе са средњосколским образовањем. Лудило.

Name

Хахаха

22.11.2021 10:54

Цуј како па по серијском броју идиоте...елите су увијек добијале физиолоски раствор то је вец познато из афере крмецег грипа

Name

Наравно

22.11.2021 16:43

Да је 100% изводљиво, а у каквом изопаценом злу времену зивимо и истина.

Name

Ипе

21.11.2021 22:06

Вакцинисао се Астром (што би рекла министрица Турковић "ова Астра за сиротињу") и ревакцинисао,али кад дођу просвједи дајем подршку,људе немате право затварати у кућу ако нису заразни (позитивни),а ако није вакцинисан то не иде,осим у ФАШИЗМУ

ОДГОВОРИТЕ