Додик се поиграва са Српском, само га Вучић може обуздати

Предсједник Србије Александар Вучић има велики утицај на српског члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика, и један је од ријетких, ако не и једини, који има углед и утицај, који га може обуздати да не срља и не вуче у потпуну пропаст народ Републике Српске.

Република Српска 20.11.2021 | 16:28
Додик се поиграва са Српском, само га Вучић може обуздати

Каже ово у интервјуу за „Блиц недеље“ један од најгласнијих опозиционара у Републици Српској и посланик у Народној скупштини РС, Небојша Вукановић, који тврди да је ситуација у БиХ алармантна.

Према његовим ријечима посљедњи Додикови потези који иду у правцу да РС изгласа враћање свих надлежности које су у протекле двије деценије пренесене на ниво БиХ, нису ништа друго већ поигравање са опстанком Републике Српске.

На питање зашто мисли да предсједник Србије може да утиче на догађаје у Републици Српској, Вукановић одговара да је ово национално питање поигравања опстанком народа и Републике Српске, а не неко политичко питање, и забринут за последице опасних авантура и суицидних политичких игрица Милорада Додика, који показује спремност да стави на коцку и жртвује Српску због личних политичких интереса.

"Неспорно је да Вучић има велики утицај на Додика, и да је један од ријетких, ако не и једини, који има углед и утицај, који га може обуздати да не срља и не вуче у потпуну пропаст народ", казао је Вукановић.

Он подсјећа да је због тога упутио отворено писмо, боље рећи, како каже, апел, који је изазвао тако пуно реакција и пажње у народу.

"Ситуација у Републици Српској и БиХ постала је драматична након Додикове најаве да ће повући једностране потезе, коцкати се и нарушавати Дејтон, укинути Оружане снаге БиХ, Управу за индиректно опорезивање БиХ, Суд и Тужилаштво БиХ, што би могло испровоцирати и довести до интервенције међународне заједнице, која је увијек против Републике Српске и српског народа. На тај начин би се уништила широка аутономија и положај Републике Српске, која је плаћена превеликом цијеном – преко 25.000 жртава и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату. Нико нема право да се са тим коцка", казао је Вукановић.

Да ли верујете да Вучић, заиста може да утиче на политичке одлуке Милорада Додика, он је одговорио потврдно.

"Вучић има огроман утицај на Додика јер га се лидер СНСД јако плаши, још од 2012. године када је на завршном предизборном скупу Бориса Тадића, називао Николића и Вучића политичким побачајима. Свјестан је да га Вучић може уништити за седам дана ако би се од њега јавно дистанцирао и ако би медији у Србији почели да пишу о Додиковом криминалу, злоупотребама, вилама, прању новца. Због тога се Додик понаша понизно и снисходљиво према предсједнику Србије, а интимно у себи, сигуран сам, да презире Вучића, али то не смије јавно да покаже", каже Вукановић.

Он је мишљења да многи у Србији погрешно мисле да је Милорад Додик неки велики Србин и патриота који брани Републику Српску од некаквих настраја Бошњака и Федерације БиХ, тобоже пркоси странцима и међународној заједници, отцјепљује се, бори и страда за Србе са ове стране Дрине, а у стварности је све супротно.

"Додик је пијун у рукама моћника који му толеришу криминал, корупцију, контаминацију простора и стално подизање тензија јер им одговора његова деструктивна политика разарања Републике Српске и претварања у празну љуштуру", казао је Вукановић.

Одговарајући на питање да ли вјерује да се ситуација у БиХ може ријешити договором лидера три конститутивна народа, казао је да да Додику, али и његовом коалиционим партнерима Драгану Човићу и Бакиру Изетбеговићу који чине осовину зла СНСД – ХДЗ – СДА, одговарају кризе, тензије и држање народа у сталном страху.

"На томе опстају на власти деценијама, и они се намјерно сваких пар мјесеци међусобним тајним договорима нападају и праве хаос, како народ и јавност не би говорили и размишљали о биједи и сиромаштву. Додик 15 година обећава референдум и самосталност Српске, а онда гласа за АНП и улазак БиХ у НАТО, преноси надлежности и прави коалицију са СДА. Једино и трајно решење кризе и проблема је уклањање “црне тројке” СНСД-ХДЗ-СДА са политичке сцене и долазак нове генерације младих, честитих и неуцијењених људи који ће систем мијењати из корјена", каже Вукановић.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Трамвај Бања Лука

20.11.2021 15:58

Реконструкције зељезнице, метро Беорград. Уводјење трамвајске инфраструктуре у БЛ од кљуцног градског знацаја и прилика за сурадњу Додика и Становуковица ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало сутра

20.11.2021 17:08

За Додика ћу гласати кад обећа да ће урадити метро у Бијељини.

Name

Није него

20.11.2021 16:04

Прије 16 година кад га је браћа поново довела на власт знао сам да ће нас довести до потпуне пропасти. Знао сам зато јер сам схватио да он није нормалан, јер у првом његовом владању, ништа није урадио против банде, све их је аболирао, а узео је новац од народа и дјелио их је својим функционерима. Мјесто да су га зато стрпали у затвор они су њега поново довели на власт, у томе су учествовали и челници тзв. опозицоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.11.2021 18:23

Он то ладно обећа

Name

Мика

20.11.2021 16:10

Може, али

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2021 16:20

Нити мозе нити хоце, само ови наивни из опозиције никако да сконтају да су они исти, главно им је да уздизу Ацу у небеса.

Name

Татар

20.11.2021 16:11

Ово је логично и сасвим исправно размишљање.Црна тројка је дебело огрезла у криминалу и њима би одговарао рат да се све то поравна.Ако неко прије тога дође на власт позвале их на одговорност а то се може завршити само конфискацијом нелегално стечене имовине и дугогодишњом робијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среца

20.11.2021 16:21

Треба издрзати до избора Дидику Изетбеговицу и Цовицу је забрањено кандидовање на на изборима

Name

Гроф

20.11.2021 16:17

А ко ће обуздати Вучића,и он Србију води у пропаст!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.11.2021 19:07

Гарант ти нећеш.

Name

Драган

21.11.2021 07:12

Ми незнамо ништа прекинути на време. То је набоље доказано од Александра, Тите, Милошевића..... Кад све се изгуби и уништи, е онда је касно, показано и доказано........ У праву је Ђорђевић "Србин је луд, Србин је проклет, ти га убијеш он оће опет..."

Name

Реал-ан

20.11.2021 16:20

Једини који се усуди јавно казат сто вец сви знају. Капа до пода Вукановицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

21.11.2021 06:36

Шта нам је казао кад сви знамо? Прочитај текст између редова и све ће ти бити јасно.

Name

хм

20.11.2021 16:25

ЊЕГА БИ ЈЕДИНО ОБУЗДАЛО ДА МАЛО ОДЕ ИЗА РЕСЕТАКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

20.11.2021 16:37

Паметнији си кад ћутиш. Док проговориш виде се твоје интелектуалне способности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.11.2021 17:09

Још мало па ће цикнути и ЦИК БиХ јер је Суд БиХ напокон почео да ради свој посао. Најновији примјер тога је да када је изабран нови ЦИК БиХ тада је Вања Прутина Бјелица одбила захтјев Новака Божичковића који је тада незаконито смијењен у ЦИК-у а који је тражио право на отпремнину јер је истовремено испуњавао услове за одлазак у старосну пензију. То је она урадила иако је имала закон пред собом по коме је морала одобрити отпремнину јер закон прописује да свако коме престане радни однос а истовремено испуњава услове за одлазак у пензију има право на отпремнину. Након тога човјек је тужио ЦИК БиХ и Суд БиХ је пресудио да је ЦИК дужан да му исплати отпремнину. Сад ће ако богда Суд БиХ пресудити по тужби да је ЦИК БиХ и незаконито изабран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојко

20.11.2021 20:05

Ха ха ха шта хоћеш са тим рећи. Штаје још у овој лудој нам држави легално. Оно што ради СНСД ХДЗ И СДА тоје за тебе легално. Чим се почне стајати у крај преварама на изборима одма је проблем. Дали ЦИКтреба бити независна организација или по вољи странака?

Name

XXX

20.11.2021 20:46

Његове јесу и кристално јасне и чисте, а твоје способности су толике да не видиш даље од Додиковог носа

Name

РЕ: МИЛАН

21.11.2021 07:26

Милан, нам хоће рећи да ће Додик формирати свој ЦИК који ће бити легалан и Додика доживотно држати на власти.

Name

Душко

20.11.2021 17:48

Како то да ТИ ниси тај ? Способан и кршан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

20.11.2021 18:33

Рудоњи све иде у прилог, ако добије санкције имати це оправдање. Ако нема санкција опет је побједник. Лисац је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

21.11.2021 01:10

Ма бас тако бице санкције како је он хтио неке надлезности преноса. То хоце,како би се заборавило на лополук. Јер је неко му рекао да је просло његово. Али зато хоце јос некога да увуце.

Name

Милан

21.11.2021 07:05

Ко нас клео дангубио није. Жао ми је они што оставише кости на Церу, Колубари, у Албанији, на Крфу, Виду, Солуну, Кајмакчалану и широм бивше фатомске Југославије. За све што нам се десило и они сносе део кривице, јер имадоше сличне властодрце као и ми сад. Сад наши властодршци на разликама према људима, односно корумпирањем држе власт, тешко нама робовима..........

ОДГОВОРИТЕ