Мерима је иза себе оставила четворо дјеце и 25 албума

Певачица Мерима Његомир преминула је у 69. години након краће болести, а иза себе је оставила четвото деце и четворо унучади, као и бројне хитове по којима ћемо је памтити.

Магазин 20.11.2021 | 11:07
Мерима је иза себе оставила четворо дјеце и 25 албума

Снимила је више од 25 албума и отпевала неке од безвременских хитова као што су „Иванова корита“, „Рузмарин“, „Због тебе“ и многе друге.

Детињство и образовање

Одрасла је у улици Божидара Аџије на Калварији, поред Железничке пруге, у Земуну. Рођена је 9. новембра 1953. године у Београду као Мерима Куртиш. Ишла је у Основну школу „Мајке Југовића“. Као ученица, била је изузетно активна у спорту и похађала скоро све спортске секције у школи.

Занимљиво, када је била пети разред основне школе Мерима је желела да пева у школском хору, али је нису примили. Сматрала је да лепо пева, али да је била исувише стидљива, те се као таква није уклапала у овај музички хор. Тада је престала да машта о музичкој каријери. То је трајало све до њене осамнаесте године.

Љубав и таленат ка певању Мерима је наследила од мајке која је имала изузетно леп глас и слух за музику. Одрасла је у породици која је ценила традиционалне вредности, мајка јој је пореклом из Босне, а отац из Македоније. Има брата и сестру. Када је била у пубертету, са четрнаест година, њени родитељи су се развели.

Њена мајка је напустила породични дом са Меримином сестром која је тада имала пет година, док су Мерима и њен млађи брат остали са оцем. Живот јој се тада много променио.

Музичка каријера

Један случајан сусрет у познатом београдском ресторану одредио је Меримин живот. Када је имала осамнаест година изашла је са пријатељима у један ресторан на музику. Друштво је било изузетно весело, па им је пришао човек из оркестра и разговарао са њима.

Мерима је у шали рекла да пева много боље од њиховог певача, а онда су јој понудили да баш она запева уместо њега што је и прихватила. Био је то њен први наступ пред публиком.

Два месеца касније, муж и жена који су водили овај оркестар, контактирали су Мериму и дошли код ње кући да разговарају са њеним оцем. Рекли су му да има врло талентовану кћерку и питали да ли би она могла да наступа са њима. Њен отац се наљутио и то није дозволио. Упркос томе, неколико дана касније, Мерима је назвала овај брачни пар и прихватила понуду.

Након неколико проба, 1. маја 1972. године, Мерима је са оркестром „Цитадела“ отпутовала у Кључ у Босни где је требало да наступају у једном локалу неколико месеци.

Међутим, ту су се задржали тек неколико дана јер се власник ресторана љутио што је Мерима почетница и не зна велики број песама. Добили су нови позив и отпутовали у Подгорицу. У хотелу „Подгорица“ наступали су два месеца. Свако послеподне Мерима је слушала песме на грамофону и учила текстове, записивала их у свеску.

Врло брзо је све научила и њен репертоар је био већи. У том периоду Меримин отац се много љутио и сматрао је да ће његова кћерка осрамотити породицу Куртиш. За очеве речи Мерима није марила, па је по повратку у Београд уписала средњу Музичку школу „Коста Манојловић“ у Земуну коју је и завршила.

Приватни живот

Мерима Куртиш удала се 1979. године за Милана Његомира и од тада носи презиме Његомир. Свог мужа Милана упознала је када је имала 21 годину. Удала се за њега после пет година везе, а њен муж је тада имао 42 године. Мерима је говорила да је то била љубав на први поглед, а свог мужа описује као врло лепог, паметног и згодног мушкарца. Он се раније није женио. Мерима му је за пет година родила четворо деце, кћерке Милицу, Јелену и Љубицу и сина Марка.

У том периоду је снимила и четири албума. Имала је велику енергију и жељу да ради, али и да се оствари на мајчинском плану. Све је радила упоредо, а имала је једну жену која јој је неколико година помагала око чувања деце. Мерима није избегавала наступе.

Наступала је чак и док је била трудна, и неколико месеци након порођаја. Избегавала је само да путује негде даље од Београда или да иде на турнеје које изискују више дана у низу.

Њена ћерка Милица повукла се из јавног живота и данас ради као службеник код поверенице за заштиту равноправности.

Јелена је удата и на презиме Његомир додала је презиме Граховац. Ова Меримина ћерка се бави лајф коучингом.

Ћерка Љубица је такође удата и власница је познате посластичарнице у Београду.

Син Марко је мезимац, и сама Мерима је причали да је слаба на њега.

Са Миланом је била у браку 16 година, до 1995. године. И након развода остали су у добрим односима, а његова смрт у августу 2019. године дубоко је потресла Мериму.

Након развода, сва деца су остала са Меримом и није јој било нимало лако.

Било је тешких тренутака, а често и мањка новца. Ипак, Мерима је успела деци све да обезбеди захваљујући свом таленту и музичкој каријери. Децу је школовала и извела на прави пут. Њена кћерка Милица кренула је мајчиним стопама и окушала се као певачица. Завршила је радио и телевизијску продукцију.

Она је креативна уметница. Најстарија кћерка Љубица завршила је Економски факултет на којем је и магистрирала, Јелена је архитекта ентеријериста, а Марко је завршио државни Правни факултет. Мерима се остварила и као бака, а прво унуче је родила њена кћерка Јелена 2011. године.

Веза са Драгољубом Марковићем

После развода Мерима је имала неколико веза, али се није експонирала у јавности. Држала је до свог угледа и није желела да се о њеном љубавном животу пише у новинама. Ипак, веза са бизнисменом Драгољубом Марковићем највише је заинтересовала јавност. Драгољуб и Мерима били су пре свега пријатељи, а потом и љубавни пар око годину дана. Иако су многи медији после њиховог раскида, говорили да се пар развео, Мерима је све демантовала и рекла да се за њега никада није удала и да нису живели заједно.

(Курир)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Непознати лик

20.11.2021 10:50

Почивај у миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сена

20.11.2021 11:11

НЕК ТИ ЈЕ ЛАКА ЗЕМЉА. ПАМТИЦЕМО ТЕ КАО ВЕЛИКОГ ЦОВЈЕКА,БОРИЛА СИ СЕ КАО ЛАВИЦА ЗА СВОЈУ ДЈЕЦУ.ТВОЈЕ ПЈЕСНЕ ЦЕ СЕ УВЈЕК СЛУСАТИ. СУЦУТ ПОРОДИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

20.11.2021 11:35

Хвала за храброст и уметност, хвала за детињство. Нека вам је господјо Његомир лака црна земља.

ОДГОВОРИТЕ