Ово је највећа касица прасица на свету! (ВИДЕО)

Да ли знате да је Немачка банка је 2015. изградила највећу касицу-прасицу на свету у граду Лудвисбургу која је ушла у Гинисову књигу рекорда. Како она изгледа моћићете видети у видеу испод…

Занимљивости 19.11.2021 | 18:32
Ово је највећа касица прасица на свету! (ВИДЕО)

Ова касица -прасица широка је осам а висока је 5,58 метара и тешка око 7.000 килограма.

Пошто је на истој висини као четвороспратна зграда, мали кран се користи како би новчићи могли да се убаци кроз прорез који се налази на врху огромне пластичне свиње. Људи чак могу да уђу у касицу прасицу и виде изложбу о новцу. И што је најбоље од свега, из ње се може изаћи спуштајући се низ тобоган!

Употреба касица прасица је почела негде отприлике 15. веку. Кад год би уштедели новчић или два, убацивали су их у кухињске тегле које су у то време прављене од глине која се звала “пиг” (пyгг).

Та реч је вероватно добила име баш по овим домаћим животињама које су се ваљале у блату у којем је било глине.

А онда су грнчари у 19. веку постали креативни и направили су кутију за новац у облику свиње и деца су почела одушевљено у њој да чувају своје благо. Први модели су имали само прорез на врху кроз који су се убацивале кованице, па да би се новац извукао, морала је касица-прасица да се разбије.

Данас касице-прасице на дну имају чеп који може да се уклони како би се приступило готовини. У Немачкој и Холандији се деци често, посебно за Нову годину, поклањају касице-прасице јер доносе срећу а свиња је амајлија која треба да осигура напредак у идућој години.

 

 

(24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар