2021. година у знаку рекордних цијена намирница

Грађани Босне и Херцеговине 2021. годину памтиће према рекордним цијенама основних животних намирница. Многи не памте када је уље било скупље.

Босна и Херцеговина 19.11.2021 | 08:14
2021. година у знаку рекордних цијена намирница

На почетку године литар је коштао 2 КМ, а сада је цијена уља негдје виша и од 3 марке.

Дизел и бензин

Тако је у протеклом периоду забиљежен највећи раст цијена горива. Литар дизела и бензина на појединим пумпама износи више од 2,50 КМ.

Цијена дизел-горива у јануару ове године била је 1,80 КМ, док је она сада минимално 2,27, а креће се и до 2,51 КМ, у зависности од бензинске пумпе.

Марин Баго из Удружења за заштиту потрошача “Футура” из Мостара каже да би лакше било набројати шта све није поскупјело него шта јесте.

- Осим хране, енормно су поскупјели материјали за градњу. Свако поскупљење за нас је опасно, јер мали је број људи који могу купити све неопходно за живот. Ми се већ одричемо, у своје и у име своје дјеце, а то је неповратна штета. Ствари које су саставни дио потрошачке корпе су поскупјеле драстично. То нису мала поскупљења, говоримо о поскупљењима од 10, 20 или 30 посто - каже Баго.

Забрињавајуће је, говори, то што се надлежни не баве проблемима обичних грађана.

- Фрустрира чињеница да институције нису прихватиле проблем. Нико не прича о проблемима који тиште обичног човјека. Чим се почне о томе причати, нешто ће се и почети радити - сматра Баго.

Пилетина и кромпир

Драстично је поскупјела и пилетина, која се могла купити за око 7 марака по килограму, а сада је цијена око 10 КМ. Скочила је цијена и фашираног меса са 8 на скоро 11 КМ.

Када је ријеч о поврћу, највише је порасла цијена кромпира, он сада кошта од 1,50 до чак 2 КМ по килограму.

Више су и цијене пекарских производа због поскупљења брашна.

(Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

НР

19.11.2021 08:05

Какав то стандард имамо када не можемо ни храну купити. А стандард се мјери по трајним вриједностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.11.2021 08:33

Доиста жлосно и истинито.Али истина је и ово да је ова година рекордна по учињеном криминалу великим проневерама новца запљени дроге хапшењем оних који су задужени за спровођења закона и веома ниских радничких плата.А ти се Звиздићу и такви ко ти хвали својим богатством.Доиста сте ви дошли да развалити све што је добро у овој земљи

Name

Поп

19.11.2021 09:55

Док се народ не буби знаци да јос није најгоре досло.

ОДГОВОРИТЕ