Европа главно жариште вируса - Почела затварања

Стари континент поново је у центру пандемије, док се земље од Балтика до Медитерана припремају за оштре зимске мере.

Регион 18.11.2021 | 08:22
Европа главно жариште вируса - Почела затварања

Стручњаци објашњавају разлоге четвртог таласа ковида који хара Европом.

Холандија је у суботу постала прва западна европска земља која је од летос наметнула делимично закључавање. Берлин је забранио невакцинисанима да улазе у ресторане, а Француска улаже напоре да појача своју бустер кампању.

Аустрија

Аустрија је прва у Европи увела строгу меру за невакцинисане, па је од понедељка увела карантин, али само за невакцинисане особе. Мера, коју је најавио канцелар Александар Шаленберг, има за циљ да ублажи притисак на болнице и одељења за интензивну негу.

Поштовање нових мера надзираће аустријска полиција, а министар здравства Волфганг Микштајн је најавио појачане мере контроле. Полиција ће контролисати све објекте у којима је забрањен приступ невакцинисанима, али и приликом саобраћајне контроле.

Два најтеже погођена региона, Горња Аустрија и Салцбург, први су најавили да ће увести затварање у понедељак.

Идеју о затварању искључиво за невакцинисане, влада је први пут изнела у септембру као одговор на сценарио ноћне море у којем би 30 одсто кревета на интензивној нези било заузето пацијентима оболелим од ковида. Та сума тренутно износи 20% и расте. Здравствени званичници су све више узнемирени да ће болнице постати претрпане усред онога што називају "пандемијом невакцинисаних".

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер нагласио је да је закључавање наређење државе које мора да се поштује.

У Аустрији је пред најављено закључавање порасло интересовање за вакцине. У петак је у Аустрији вакцинисано против коронавируса 88.712 људи, што је највећи број од почетка јула. Од тога 23.473 су биле прве дозе, а већи део чине и даље бустер дозе.

Холандија

У Холандији од суботе кафићи, ресторани и непрехрамбене радње ће морати да се затварају до 19.00 сати током најмање три недеље. На људе се апелује да раде од куће максимално колико могу, а публика неће моћи да присуствује спортским догађајима наредних недеља.

Школе, биоскопи и позоришта ће остати отворени.

Број инфекција коронавирусом се брзо увећао након што се укинула социјална дистанца крајем септембра, па је постигнут рекорд у броју оболелих за 24 сата у четвртак и износио је око 16.300.

У Холандији је ревакцинисано око 85 одсто пунолетних грађана, а бустер дозе су засад одобрене само малој групи људи – имунокомпромитованим особама и људима старијим од 80 година.

Немачка

Немачка је у четвртак, четврти дан заредом, забележила рекордан број нових случајева коронавируса, а први пут од почетка пандемије забележено је више од 50.000 новозаражених у једном дану. Одлазећа канцеларка Ангела Меркел апеловала је на невакцинисане да размотре своју одлуку о имунизацији, с обзиром на то да се инциденција у претходних седам дана повећала на највећи ниво од почетка пандемије.

Седмодневна инциденција у Немачкој – број оболелих од ковида на 100.000 становника – повећала се у суботу на 277,4, показали су подаци Института "Роберт Кох". Досадашњи негативан рекорд у трећем таласу пандемије прошлог децембра био је 197,6.

У земљи је потпуно вакцинисано 66,5 одсто становника. Од понедељка ће само вакцинисани или опорављени у Берлину моћи да улазе у ресторане, биоскопе или фризерске салоне.

Покрајински премијери и савезна влада ће се следеће недеље састати како би размотрили нове рестриктивне мере, иако су се три партије које преговарају о новој влади сложиле да ванредно стање од почетка пандемије истекне 25. новембра, као што је и планирано.

Француска

У Француској је ревакцинисано скоро 69 одсто становника, а за улазак у ресторане и продавнице потребан је доказ о вакцини, опоравку или негативан тест.

Маске су обавезне у затвореном, ипак нови случајеви инфекције се дижу у двоцифреним процентима сваке недеље већ месец дана.

Министар здравља земље Оливијер Веран рекао је да "оно што доживљавамо у Француској изгледа као почетак петог таласа".

Европа главно жариште

Према Светској здравственој организацији, инфекције коронавирусом широм континента порасле су у протеклој недељи за седам одсто, а смрт за 10%, због чега је Европа постала једини светски регион у којем случајеви заразе и смрти постепено расту.

Скоро две трећине нових инфекција, око 1,9 милиона, било је у Европи, саопштила је СЗО, што је шеста недеља заредом даје ширење вируса порасло широм континента, при чему је неколико земаља погођено четвртим или петим таласом. Осим у Централној и Источној Европи, где је покривеност вакцинама знатно мања, хоспитализације и смрти су генерално и даље ниски у односу на пре годину дана, а националне разлике у превентивним мерама отежавају доношење ширих закључака, наводи "Гардијан".

Али стручњаци кажу да је комбинација ниског нивоа узимања вакцина, слабљења имунитета међу рано вакцинисанима, те растућег задовољства у вези с мерама ношења маски и држања дистанце након што су владе олабавиле мере током лета, највероватнији узрок нове ковид кризе у Европи.

"Порука је увек била 'радите све то'. Вакцине раде оно што је обећано, спречавају тежак облик болести и посебно смрт. Али они су наше најмоћније средство само ако се користе уз превентивне мере", изјавио је прошле недеље Ханс Клуге, регионални директор СЗО за Европу.

Највише вакцинисаних на југу Европе

"Гардијан" наводи да је узимање вакцина на континенту највише на југу Европе, са Португалом, Малтом и Шпанијом које су све потпуно вакцинисале преко 80 одсто популације, а и Италија је близу са 73%.

Италија је 15. октобра постала прва европска земља која захтева такозвану "зелену пропусницу" – дигитални или папирни доказ вакцинације, имунитета или негативног теста на ковид у последњих 48 сати, на свим радним местима, и приватним и државним.

Али Холандија, Француска и Немачка, у којима је покривеност вакцинама свега неколико процентуалних поена ниже него у Италији, такође су почеле да трпе пораст броја заражених. Како пише "Гардијан", у Западној Европи сада се поставља питање да ли земље могу обуздати нови талас ковида без потпуног затварања. Стручњаци указују да је одговор вероватно "да", те да ће мере попут дистанцирања, маски и потврде о вакцинама у затвореним просторима бити кључне.

"Ако једна од ових ствари мањка, видећемо ситуације какве сада виђамо у многим европским земљама", истакла је Антонела Виола, професорка имунологије Универзитета Падова.

(Б92  Фото: ЕПА-ЕФЕ/ ЦХРИСТИАН БРУНА)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Миланка

18.11.2021 07:41

У Њемацкој 65 хиљада данас заразених пријављено ,циркус се наставља грипа се претворила у бројеве додатак за даљњу манипулацију и фарсу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

18.11.2021 08:42

Ма тако је. Све је измишљено да би се ти спутао.

Name

ре

18.11.2021 09:52

теска пландемија новог свјетског поретка и лазних тестова и стетних вакцина.

Name

Ре: ре

19.11.2021 04:15

Бас тако, нити има везе са здрављем, нити вакцине ста помазу, али мјере имају за циљ само то, тровање тим тзв: вакцинама. Њемацка, Холандија, Аустрија...биљезе рекорде заразених након вакцинације двије трецине становниства, паметном доста.

Name

Скептик

18.11.2021 07:43

Тамо гдје је већи проценат вакцинисаних, тамо је већи проценат заражених и тамо су већ почела затварања. Па јел то нормално?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

18.11.2021 07:54

Сада стижу резултати заразе са Козаре, Мањаче, шатора за страначке ручкове. Може министар здравља опет да се слика без маске са цурама

ОДГОВОРИТЕ
Name

З1

18.11.2021 08:30

Људи вакцинисани исто се заражавају али много лакше се опорављају

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

18.11.2021 09:04

Тако је знам из искуства

Name

Хе Хе

18.11.2021 08:33

Има нас који патимо од алергиских реакција, ја чак Пенцилин не смијем примити а камо ли нешто што сам произвођач не гарантује. Иначе сам здрава особа, чак сам корону преболовао на ногама. Збиља, како да се ми понашамо у оваквим ситуацијама ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

18.11.2021 09:05

Ја сам алергицна на пеницилин и примила сам обје дозе вакцине. Нисам имала никаквих нуспојава.

Name

Ре Гога

18.11.2021 15:41

Имат ћете Госпођо, полако, још је рано !

Name

Боки

18.11.2021 08:49

Ма људи ми у Сведској живимо нормално за вријеме ове Грипе , само новије име Цорона .Каква заблуда у свијету да једна група људи може да влада свијетом , зашто ваксинисани обољевају више од неваксинисани .Лично сам прелезао пре годину дана и даваоц сам крви и још имам Анти тијела .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли то везе

18.11.2021 08:52

Са несрасицом и поскупљењем гаса и осталог!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за има ли то везе...

18.11.2021 20:56

Не би ме цудило да се и то приписе овој посасти.

Name

Реално

18.11.2021 09:14

У Швајцарској је већи број преминулих и заразених, оних који су вакцинисани, него не вакцинисаних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

18.11.2021 14:16

А што не кажете да је то фамозно закључавање у Аустрији уведено само на 10 дана, од 14. до 24. новембра, јер за дуже немају прпе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој гого

18.11.2021 18:03

Сварно незнас ниста о себи.као прво дали си обавила неке додатне претраге да будес сигурна за вакцину.као друго дали си сигурна да си алергицна на пеницилин или неки други медикамент .и треце јеси ли сигурна да немас и нецес имати нус појава.производјаци су нагласили да не препоруцују вакцину алергицнима на пеницилин без претходних претрага и консултација.

ОДГОВОРИТЕ