Шта је Блинкен поручио у писму Предсједништву БиХ?

Свако једнострано повлачење из државних институција Босне и Херцеговине биће санкционисано, поручио је амерички државни секретар Ентони Блинкен у писму члановима Предсједништва БиХ.

Босна и Херцеговина 17.11.2021 | 08:08
Шта је Блинкен поручио у писму Предсједништву БиХ?

Писмо је адресирано на сва три члана Председништва БиХ, односно на предјседавајућег Жељка Комшића и на чланове Шефика Џаферовића и Милорада Додика, а писмо им је на састанку уручио савјетник у Стејт департменту Дерек Шолет.

"Као свједок потписивања Дејтонског мировног споразума, Сједињене Државе понављају да ће потези једностраног повлачење из институција на државном нивоу или било којег другог покушаја дестабилизације Дејтонског споразума бити суочени с одговарајућим мјерама, укључујући и разматрање санкција", написао је Блинкен.

Кораци ка подривању институција БиХ, пише Блинкен у писму које је у посједу портала Истрага.ба и Ослобођења, угрозили би не само европску перспективу БиХ, већ и стабилност и гаранције неопходне за привредни опоравак и страна улагања.

Амерички државни секретар позвао је све стране на дијалог, те се дотакао и измјена Изборног закона БиХ.

"То захтијева повратак за сто, учествовање у доношењу одлука и преданост изградњи консензуса потребног за помак ове земље напријед. Стабилност и просперитет предлога закона захтијевају сарадњу сва три конститутивна народа, те Републике Српске и ентитета Федерације, како би се постигла једнака права за све грађане", написао је Блинкен.

Не можемо допустити, написао је Блинкен, да још један изборни циклус прође без унапређења интегритета избора који осигуравају да се сви гласови броје.

"Изборни закон и ограничене уставне реформе такође су од кључне важности за рјешавање проблема дискриминације и испуњавање европских стандарда", пише у писму које је данас достављено члановима Предсједништва БиХ.

Блинкен подсјећа и на писмо које је Жељку Комшићу, Шефику Џаферовићу и Милораду Додику послао у марту ове године, наводећи да је писао у "духу дубоког партнерства" које дијеле САД и БиХ.

"Од тада се у вашој земљи развила политичка криза која пријети регионалној стабилности. Желео бих поново истаћи нашу сталну забринутост због пута којим је кренула ваша земље, као и непоколебљиву опредијељеност САД-а да подржи суверенитет и територијални интегритет БиХ као једне државе, са два ентитета и Дистриктом Брчко", написао је Блинкен.

Он је позвао чланове Предсједништва БиХ на преданост деескалацији тренутне политичке кризе, те поновном укључивању с међународним партнерима у програм здраворазумских економских, изборних, ограничених уставних реформи и реформи владавине права од виталног значаја.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

НР

17.11.2021 07:25

Да су хтјели договарати не би кризе ни било. Једино рјешење су нови људи. И без уплитања странаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

17.11.2021 08:31

Страанци не зеле ресење. Протекторат је њихов циљ .Зато се овако понасају.

Name

борац

17.11.2021 08:38

А ко да ти смијени мафију неки други људи не без странаца их се немоземо ријесити.А ако ти неки други људи буду радили одговорно свој посао странци немају потребу да се мијесају.Да није било странаца и данас би се гањали по суми.

Name

Ре

17.11.2021 09:41

Твоја теорија не пије воде! То ти га додје, хајде да се договоримо али само оно сто мени и колико мени одговара! Није ти то политика! Да би добио, морас несто и дати и све се базира на компромису а не на условљавању и пријетњама!

Name

ре борац

17.11.2021 10:10

Кажеш да није било странаца гањали би се по шуми,значи и дан данас смо вјештачки експеримент.

Name

075

18.11.2021 07:12

Скенирање листића, електронско гласање и видео надзор на биралиштима и проблем БиХ је ријешен !

Name

Бигтоин

17.11.2021 08:16

Оштар овај. Није се играт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.11.2021 08:25

Цјели свјет има посла са дрзавом од мозда 3 милиона људи. Плацамо на стотине разни политицара од којих имамо само стету. Бас смо глуп народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

17.11.2021 08:38

Блинкен, поручио да ће им одузети блинкере и они се препали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.11.2021 09:10

Није лоша та порука,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

18.11.2021 08:36

Без обзира на све мислим да је овој тројци дефинитивно дошао крај. Не видим нити једну особу које бих више дала глас, наравно осим њихових личних послушника који су уцијењени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

18.11.2021 14:15

Само скинути троглаву неман да постен свет мозе на миру да зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

18.11.2021 14:22

Само скинути троглаву аздају да свет зиви на миру а не да нас стално завадјају. Ваљда смо до сада несто науцили или смо остали овце.

ОДГОВОРИТЕ