Моћ појединца јача од правне државе

"Наша држава није остварена као правна, јер су у њој установљени моћ и ауторитет појединца који своје одлуке доноси искључиво сопственом вољом или на бази сопствених и интереса његове партијске организације.

Република Српска 16.11.2021 | 20:00
Моћ појединца јача од правне државе

Народни посланици у НСРС, Небојша Вукановић и Љубиша Крунић, те одборници требињске опозиције одржали су данас мирни протестни скуп испред Палате правде у Требињу како би изразили незадовољство због тога што бројне кривичне пријаве које су поднијели у протеклом периоду нису добиле судски епилог. Њих су данас подржали и члан Предсједништва СДС-а Вукота Говедарица, као и незадовољни грађани Требиња.

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић овај протест назвао је „посљедњим упозорењем корумпираним требињским судијама и тужиоцима“.

„Ми смо прије четири мјесеца предали кривичну пријаву против градоначелника Требиња који је, мимо одлуке Скупштине и мимо закона, самовољно пребацио пола милиона марака на рачун ФК Леотар. И послије четири мјесеца, иако сам ишао у Тужилаштво и тражио информације шта се дешава, они то држе у ладици и гледају начин како да га амнестирају од одговорности. Такође, прије више од мјесец дана смо предали кривичну пријаву против одговорних у болници Требиње, након што је инспектор утврдио да незаконито користе технички кисеоник за лијечење пацијаната, али Тужилаштво није урадило ништа.

Поднијели смо и кривичну пријаву због изборне крађе, ухватили смо их како купују гласове у изборној шутњи, а Тужилаштво ништа није урадило. Поднио сам кривичну пријаву и против Зорана Пологоша, који је сада један од извршних директора у „Електро-Херцеговини“, јер је манипулисао, узимао туђе податке и гласао. Госпођа Марковић је тражила да буде саслушан, да се изузму ствари, али полиција није жељела да поступи по томе, већ су предмет узели у ПУ Бањалука, па су га они вратили овдје и тако добили на времену. Ко су ти људи на челу полицијске управе који су одбили и зашто Тужилаштво није урадило ништа?“, упитао је Вукановић.

Он је надлежнима поручио да „ако мисле да држе ове предмете у фиоци и чекају да застарају, а онда да ослободе корумпиране политичаре и дају им привид легитимитета пљачке ове државе, то неће моћи“.

Члан Предсједништва СДС-а Вукота Говедарица казао је да наша држава није остварена као правна, јер су у њој установљени моћ и ауторитет појединца који своје одлуке доноси искључиво сопственом вољом или на бази сопствених и интереса његове партијске организације.

„Тим политичким и породичним интервенционизмом привилеговани су и заштићени сви они који свој интерес могу да нађу у интересу воље и његове политичке партије и на тај начин себе штите од свих својих недјела која праве искључиво грађанима Српске. Тако смо дошли и до Зорана Пологоша за ког постоје основане сумње да је прошле године, у локалним изборима, заједно са требињским НДП-ом и одређеним пријатељима, учествовао у крађи бирачког идентитета сваког човјека понаособ.

Да имамо структуре правне државе, Пологош би био лишен слободе на 30 дана, а у том времену би била спроведена свеобимна истрага и нико не би могао да утиче на свједоке. Послије годину дана, ако се ништа није десило и имамо предмет који се заташкава на веома директан и јасан начин, онда није тешко закључити зашто имамо додатну сумњу да смо имали драстичне изборне преваре овдје у Требињу“, казао је Говедарица.

Народни посланик ПДП-а Љубиша Крунић позвао је правосуђе да коначно почне да ради свој посао, како би грађани Републике Српске били сигурни да живе у правној држави.

"Многи грађани одлазе одавде зато што осјећају ту несигурност, јер немају од кога да очекују заштиту", казао је Крунић.

Одборник ПДП-а у требињској Скупштини Саша Борјан сматра да због неблаговременог дјеловања Тужилаштва поједини предмети застарјевају, а њихови починиоци остају некажњени.

„Афера кисеоник, која потреса Требиње и источну Херцеговину, у потпуности је документована, као и противзконито понашање руководства требињске Болнице, а какву смо ми реакцију тужилаштва на то добили? Апсолутно никакву. Случај уважене активисткиње СНСД-а иницијала М.К, чији су фалсификовани рачуни дошли 2016. године у Тужилаштво, 2019. године је застарио. Данас смо овдје да кажемо не гурању под тепих афера и амнестирању починилаца кривичних дјела на начин да њихови поступци застарјевају“, рекао је Борјан.

Одборник Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић позвао је правосудне институције да им дају повратну информацију уколико сматрају да су поднесене кривичне пријаве неосноване. Он је рекао да, судећи према извјештају који је недавно разматран у Скупштини града, привредни криминал у Требињу скоро да не постоји.

„Није процесуирано ниједно кривично дјело из привредног криминалитета. Ми ћемо бити принуђени на јавне притиске како би се ослободили Суд и Тужилаштво“, рекао је Вучинић.

Одборник СДС-а у требињској Скупштини Илија Мастиловић поручио је правосудним органима да ће учесници данашњег протеста бити задовољни и ако "из мора афера извуку бар један предмет и крену да раде на њему".

Данашњем мирном протесту придружили су се и незадовољни грађани.

Учесници данашњег мирног протеста нагласили су да ће се борити свим демократским средствима да правосудни систем ради у интересу грађана и најавили нове мирне протесте уколико Тужилаштво и Суд не ураде ништа по питању поднесених кривичних пријава, преноси <спан стyле="цолор: #3598дб;">директ портал.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/П5хцтЈр5АРЕ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ех

16.11.2021 19:19

У нас у Бањалуци одамно нема правне дрзаве вец само како БАЈА казе ал нема у РС ниста добро осим ЛОПОВЛУКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2021 20:59

Правна држава? Правна држава се мозе имати само ако градимо дрзаву. Сада би потпуно требало бити јасно зашто Додик покусава разградити дрзаву а ојачати ентитет. Дрзавом не мозе никада владати а ентитетом мозе. То сто ми зовемо РСрпску дрзавом моземо окацит М о Реп

Name

Пеђа Мркоњић град

16.11.2021 19:51

Подршка људи!!

ОДГОВОРИТЕ