Проблеми остали, уложен енорман новац у УКЦ

Како је могуће да је упркос енормним количинима новца досада уложеним у Универзитетско клинички центар Републике Српске толико проблема остало нерјешено, пита Слободан Станић, председник одбора за здравство СДС.

Република Српска 16.11.2021 | 13:06
Проблеми остали, уложен енорман новац у УКЦ

Он каже да се не види краја подизању енормних кредита за потребе УКЦ РС, нити када ће обећање о " УКЦ РС под једним кровом ", које је давно требало бити реализовано, бити коначно испуњено.

„По количини новца који је утрошен у УКЦ РС примичемо се најскупљим клиникама у свијету, а велики број наших пацијента и медицинског особља борави у објектима који су потпуно неусловни“, истакао је Станић, додајући да ће уколико се овако настави УКЦ РС по трошковима изградње достићи престижну клинку Мејо.

Станић је подсјетио на раније кредитне аранжмане и улагања УКЦ који и поред огромне количине уложених средстава нису ријешили многе проблеме.

„Добар дио средстава из робно кредитних аранжмана Кореја-1 од 11.5 милиона КМ,  Кореја-2 од 44.5 милиона КМ, отишао је у опремање УКЦ РС, док је са Корејом- 3 од 49.5 КМ требало у потпуности да буде завршено Јужно крило УКЦ-а“, каже Станић.

Подсјећа да је након тога се за реконструкцију централног блока и изградњу Сјеверног крила повучен дугорочни кредит од ЕИБ-а од 195 милиона КМ, којим је најављиван "УКЦ РС под једним кровом ".

„Крајем 2018. објекат је пуштен у рад, а зграда Клинике за Гинекологију и Акушерство није обухваћена тим пројектом па је у њу накнадно улаган значајан износ. Такође није обухваћена ни Клиника за Инфективне болести, што појавом Ковида посебно долази до изражаја“, наводи Станић.

Он напомиње да пацијенти Клинике за психијатрију и даље бораве у катастрофалним условима, упркос обећањима да ће бити пресељени у нови објекат.

„На Паприковцу су значајна средства уложена у започети објекат те клинике, али он никад није завршен, а пацијенти и особље смјештени су у старе небезбједне  бараке гдје би се за седам дана и здрав разболио“, упозорава Станић. 

Додаје да је још многе ствари које су на УКЦ РС остале нерјешене.

„У Централном блоку није оспособљена централна клима, видјели смо како изгледају дијелови кухиње, а и да би се ријешило гријање спремају се нови кредити. Утрошком од 49.5 милиона КМ нису завршени послови и кренуло се са новим трошењима! Већ 2016. у Јужно крило се из кредита улаже нових 19 милиона КМ, а 2018. робно-кредитним аранжманом Владе РС се ствара обавеза за Кардиохирургију од још 19.5 милиона КМ групи понуђача, што ће Влада РС плаћати у ратама“, напомиње Станић.

Међутим ту није крај, додаје Станић истичући да је  и прије неколико дана на 145- ој сједници Влада РС необјашњиво додаје још нешто више од пет милиона КМ за пројекте на УКЦ.

„Када се овоме дода изградња гараже од 35 милиона КМ, санација клизишта, велика улагања у зграду Старе хирургије, разна улагања Владе, ресорног министарства, улагања приватно - јавних партнера Хемодијализног центра и Радиотерапије, улагања у информатику... примичемо се најскупљим клиникама у свијету, а да низ побројаних проблема уопште није ријешен“, оцијенио је он.

Он наводи да се, док су најтежи онколошки и хематолошки пацијенти и даље смјештени у неусловној старој хирургији, руководство УКЦ бави намјештањем тендера, што је, каже он, потврдила и одлука Комисије за разматрање жалби.

„Данас сазнајемо да је Комисија оспорила услове новог тендера за изградњу Онкологије чија је вриједност 56 милиона КМ, тако да је овај тендер оборен по други пут“, рекао је Станић.

Станић пита гдје је крај бахатости, мегаломанији и похлепи.

„Ако се они питају краја нема, већ дуже се проводи план подизања нових кредита за нове градње, са што дужим грејс периодом и што дужим роком отплате! Крај ће услиједити промјеном политика у Српској које су до овог стања довеле. Нова Влада РС треба кренути чистити рибу од главе, извршити вјештачење свих, градњи, свих опремања, одступање од пројеката, разлике тендерисаног и изведеног стања, свих робно- кредитних аранжмана и приватно јавних партнерстава“, каже Станић. 

Он поручује да то прије свега треба учинити како више ником не би пало на памет да било шта слично покуша, а камоли уради. 

„Одговорни ће свакако морати објаснити како је утрошена свака марка од ових скоро 400 милиона КМ, шта смо за то добили, а шта нисмо. Гдје су црте разграничења између различитих улагања! Многи ће у свему томе почети да пребацују одговорност једни на друге, али то им сигурно неће помоћи, јер ће бити довољно мјеста за све који су криви под ‘једним кровом’ ", каже Станић.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

АНЕСТЕЗИОЛОГ

16.11.2021 12:19

Страшно, страшно, Ђајићу идеш у Фочу 113%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбга

16.11.2021 13:55

Погледајте богатство шкрбића и добијете одговор гдје је отишао новац. Али за то треба закон о поријеклу имовине за који тренутна в.д. власт неће ни да чује. Не треба бити много паметан да се сабере 2+2. Избори 2022 су нам вјероватно посљедња шанса да скинемо мафију са чела државе

Name

бабин

16.11.2021 14:07

Влада на целу са Наркокартелом употребила за унапредјење "привреде"!

Name

555

16.11.2021 19:01

Нема ништа од тога. Они су се толико обогатили да им стварно неможе нико ништа. Ево живи били па видјели. Погледајте и данашњу причу Додика са Американцима. “ ма ко , нисам ја против БиХ, нити издвајања РС из БиХ” Е мој народе, шта вам ово све говори. Јуче и ови дана запјенио, данас се завукао у мишију рупу.Овдје може помоћи само Сељачка буна.

Name

Татар

16.11.2021 12:19

Нису средства уложена већ су само прошла ради прања кроз здравство.Гдје.су завршила ви открите и вратите их тамо где пропадају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2021 13:50

Тацно! Секта је све покрала. Дрогирану и луди унистили све цега су се дотакли. Колико Дјајиц има станова у БЛ, Бгду, итд.? Ту су јос Скрбиц и Стевандиц.

Name

НР

16.11.2021 12:23

Доста се направило колико је стварно дато за УКЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

16.11.2021 16:40

А Богданиц Скрбиц Стевандиц и сви директорииии партијаси ??!! Хоце ли прљави капитал вратити и у затворе ици ??!! Или це задрзати ко јамиоо јамиоо! Партијаси оглодали дрзаву и народ

Name

РЕ

16.11.2021 12:29

Тако је то све у режиму РС, пола покраду пола уложе од задужени кредита у изградњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је

16.11.2021 13:57

Пола, било би добро. Ја вјерујем да 90 % јавног новца иде у приватне џепове. Ми немам буквално ништа да ваља и функционише сем организованог криминала и корупције

Name

Ех

16.11.2021 12:30

УКЦ има пуно објеката по свијету Бањалуци Београду Бецу Монтекарлу итд само су они итекако опремљени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дошла маца на вратанца.

16.11.2021 12:56

Полако Станићу након нарко картела доћи ће и доктори на ред. Није то ништа што су покрали паре има и горег од тог. Поздрав за докторицу са интензивне његе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

16.11.2021 14:17

Е мајкети више не сери. Пун кофер ми је тебе И твоје прице немаш појма о здравству. Један дан на интензивној је 8000КМ данас их има преко 60 пацијената, па многи. Пропали кругу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

16.11.2021 14:23

Није само УКЦ здравство Р.Српске!!!!!!!!!!Остали ни мрвице нису добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.11.2021 14:54

Невриједи улагати у "бунар без дна", оћигледно је да новац нестиже тамо гдје треба, већ се опере и преусмјери у прииватне ђепове, то је ваљда већ свима јасно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није сав улозен у УКЦ

17.11.2021 20:26

Него у приватне дјепове криминалаца .

ОДГОВОРИТЕ