Нећемо одустати од захтјева за веће плате у просвјети

Не одустајемо од захтјева за повећање плата и изједначавање коефицијената, поручили су из Синдиката образовања, науке  и културе након састанка у ресорном министарству. Ово је почетак преговора за креирање буџета за наредну годину.

Република Српска 16.11.2021 | 11:53
Нећемо одустати од захтјева за веће плате у просвјети
''Ми инсистирамо да тај процес буде завршен у току наредне године али можемо прихватити протокол у којем ће бити дефинисани одређени рокови. Уколико не буде дошло до тих чињеница о изједначавању платних коефицијената имаћем јако незадовољну велику групацију људи која има пуно повјерење у Владу РС и министарство просвјете и културе и вјерујем да ће то незадовољство бити избјегнуто у наредном периоду.
 
Ми прихватамо да је тешка ситуација, ми ћемо дјелити судбину Српске у сваком погледу али и нека Српска дијели судбину радника у области просвјете, науке и културе. Разлика у платама код неких корисника буџета и професора у основном и средњем образовању иде чак до 300 марака, то њије фер'', изјавио је предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, Драган Гњатић.
 
Преговори се настављају одговарају из министарства просвјете и културе Српске.
 
''Опредјељење Владе Републике Српске је да се иде у повећање плата али у овом моменту због конструкције буџета које је у току ми не можемо да говоримо о конкретном процесу да ли проценту или укуном износу'', рекла је ресорна министарка, Наталија Тривић.
 
 
(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ех

16.11.2021 11:41

Неказем да имате велике плате ал кад узмете у обзир да пола дана у години нерадни доброје поред посла мозе се наци јос један колико медицински радници раде ниста боље плацени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

16.11.2021 12:27

Подрска просвјетним радницима и позив и другима да се дигну и да тразе боље плаце.То сто ти мислис да мало раде није тацно има оних који раде много мање ,а много висе су плацени.Медјутим овде је проблем Синдикат јер када Синдикат трази бице повецање за 1 марку по радноме дану.Дрзава или како је неки зову Ентитет који има преко сто синдиката не постоји у цитавом свијету.

Name

ф29б2д6235цб2е7ц

16.11.2021 12:37

Особо ниже интелигенције, просветари дословно обучавају и будуће медицинске раднике, будуће све што одржава један систем

Name

Добој

16.11.2021 20:49

Прво скините те брњице да би вас уопсте неко схватио озбиљно

Name

РЕ

16.11.2021 11:53

Бурле не даје ником ништа од пара у РС само може узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

регрес

16.11.2021 12:20

Тај из синдиката је прије потписао да регрес и топли оброк иде заједно са платом без сагласности чланова синдиката, каква фарса од преговора , добије се 20-30км повишице и Синдикалиста је "остварио" резултате.Да ли ће просвјетни радници у свом радном процесу бар једном добити РЕГРЕС или ТОПЛИ ОБРОК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

16.11.2021 12:26

Господо народ хоће да радите 40 часова седмично, да се са 30.06 прекине радни однос до 1.9. Како вас није срамота. Радите по 4 часа дневно, три мјесеца у години не радите, већина запослених са просјеком око 7, а најбољи су на бироу рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

16.11.2021 14:26

Незналицо, ви који сједите цитав дан са телефоном, латите се посла! Заврсите факултет, показите знање, а немојте овдје несто паметовати. Као просвјетни радник, радим са дјецом 24 цаса и то: 5 цасова редовне наставе дневно, допунска настава 1 цас седмицно, додатна настава 1 цас седмицно, секција 1 цас седмицно, онлине настава са уценицима у изолацији или позитивним остатак дана. Па гдје ту јос годисње, мјесецно, седмицно и дневно планирање и припремање наставе. Ти не знас ста прави и постен наставник ради и како се осјеца! А под маском у току наставе у сколи. Гдје му је вријеме за породицу и одмор? Даље је све сувисно говорити и објасњавати неким незналициама.

Name

србислава

16.11.2021 14:47

Баш тако ,долазе кад хоће,одлазе кад хоће . Допунска и додатна настава на папирима се воде... слободних дана неограничено. Часове држе како хоће,само траже нове књиге да буду. Недајбоже да буде од прошле године нека,неважи... заштићени само тако. Каже наставница неможе се добити контролни ,немогу ја родитељ да видим рад. Нема контроле њиховог рада. Јер ако се жалиш дјете ће имати проблеме. Разне спонзоруше запослене ,ништа скоро нераде . Дјеца онда на инструкције морају код одређених само. Лудило нам је од основне ,средње а државни факултети су тек хаос од асистената , синова и кћери и спонзоруша.. Професори тек посебна прича... свега Мало је њих који раде за похвалу. Ако неком дјетету још глупом дадну лошу оцјену,ајој кад тај дође па почне са тим знете ли ви ко сам ја моје дјете је паметно ? ?? Са троје дјеце сам прошла скоро све. А тек луде педагогице ,спнзоруше...хаос Мислим да нам је образовање све горе. Књиге су посебна прича,који је ту бизнис и профит....

Name

Сигурно

16.11.2021 16:12

Не треба им ни викенд плацати. Уговор од понедјељка до петка. Ниста не раде (радимо), дјецу муце, спутавају, неправедно оцјењују, зар нису родитељи објективнији о знању њихове дјеце, измисљају контролне, писмене, нагоне дјецу да цитају лектире,.... као да це им све то требати. Лаксе је постати магистар или доктор наука него заврсити основну... колико је сада доктора наука који су имали проблем основног образовања,ту их спутавали, касније им се видици знања отворили, били би академици да их нису муцили у раном образовању. Сколе затворити, наставно особље отпустити, смањити троскове будзета, а ком треба скола и звање нек набави на отвореном трзисту.

Name

Боб

16.11.2021 16:33

Само да кезем ,да нико ко је једном оставио дневник , није позелио да га поново узме! Критицари просвјетара, упитајте људе који су изасли из просвјете и запослили негдје друго ,да ли би се вратили у ту брансу!

Name

@Профа

16.11.2021 21:09

Ја сам заврсио факултет. И постдипломски. И докторат. И то сам све заврсио некада давно, када није било диплома на продају на свакој пијаци. Прво сто морам да примјетим је да професионалан просвјетни радник никада не би себи допустио да саговорника назове незналицом, нити би дозволио себи да осјеца неутемељену супериорност над било ким само зато сто је набавио факултетску диплому. Ја вам не бројим радне сате, али бројим поене насих уценика на ПИСА тестирању. Бројим сваки инцидент када моји унуци испоље неодопустиво незнање, а имају све петице у сколи. Бројим сваки мој сок када цујем ста све наставници и професори казу и ураде на цасовима. Бројим сваку изборну годину, када се сколе у мом малом граду претворе у изборне стабове СНСД-а. Много тога срамног мозе да се наброји, толико да је теско назвати било ког просвјетног радника правим и постеним. Знам да није лијепо генерализовати, али ситуација је толико црна и оцајна у сколству, да је мени незамисливо да је ико постен и паметан могао опстати у томе.

Name

Душан

16.11.2021 14:07

Слиједи повечање за 2% не секирајте се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

16.11.2021 20:47

Зашто се никада просвјетари нису огласили док су уништаване фирме и кад је на хиљаде радника остајало без посла као угледни и писмени људи могли су дати неку подршку тим исплаћеним радницима.с Сви са бубжета би сједили скрштених руку кад би послодавци у реалном сектору убијали раднике нико се неби од њих огласили битно је да је њима добро.