Вишковићеве најаве о повећању плата су у ствари ништа

Српска је презадужена, а најављено повећење плата и смањење пореза предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића је симболично, наспрам растра цијена у ствари је ништа, рекао је економски аналитичар Зоран Павловић гостујући у рубрици Без увијања јутарњег програма БН телевизије, наводећи да Влада није направила потребну упоредну табелу.

Република Српска 16.11.2021 | 11:02
Вишковићеве најаве о повећању плата су у ствари ништа

„Узмете просјечну плату и кажете то је сада оптерећење са 32,8%, а ово је са 31%. Када се узме у обзир да је та стопа у бруто плати, онда ће то износити негдје око 3,5% на нето плату. То занчи да ако неко има плату од 600км онда ће на ту плату бити око 18 марака.

Угрубо речено.  Било би добро када би Влада засла са конкретним примјерима шта ће за неког значити то повећање, односно да практично схватимо колико ће се више напунити средстава у фондовима је рће кад год је мање оптерећење на плату послодавац више исплатити преко рачуна, а мање у коверту.

То је једна игра између привреде и власти гдје треба наћи праву мјеру када можемо да смањимо оптерећење а да као резултата добијемо више новаца у фондовима“, рекао је Павловић.

Дошло је до поскупљена на свјетском тржишту.

„Поскупљена код нас су драстична, повећање плата је симболично“.

На питање да ли је Република Српска презадужена, Павловић огдовара:

„Јесте. Узећемо примјер младог брачног пара који је купио стан. Обоје су радили и у једном моменту једна плата је била отплата кредита, а друга за живот. Добили су дјецу и онда се десило да је једно од њих двоје остало без посла. Како преживјети са једном платом и кредитом и дјецом?

То значи да се налазимо у ситуацији да је Република Српска по свим стандардима који се користе за све развијене европске земље у ситуацији да није презадужена, али ако узмете у обзир да је наш БДП по становнику на нивоу између 3,4 хиљаде марака, то је значајно мање него у било којој земљи у Европи. Тако да стандарди задужења на те млате плате су у ствари јако велике.“

Аутопут Бањалука – Приједор ће градити Кинеска фирма “Шандонг”, а Република Српска ће им у идућих 30 година плаћати годишњу накнаду за расположивост аутопута у износу од 32,5 милиона евра. Тај износ треба да буде обезбијеђен од наплате путарине на свим аутопутевима у РС, а ако то не буде довољно, остатак ће бити обезбијеђен из Буџета РС.

Кинези ће, с друге стране, плаћати годишњу накнаду од пет одсто од прихода остварених обављањем концесионе дјелатности, односно од износа прикупљене путарине.

Павловић каже:

„Овај уговор је класични уговор јавно приватног партнерства. С једне стране имамо концесију. Држава да коцесију да неко направи аутопут и он ће га користити сљедећих 30, 50 или 100 година и све ће то наплатити кроз путарину. Наш закон о концесијама је дефинисан да је максимални рок 30 година што је неодрживо за аутопутеве.

Пошто је процјена да се тај новац неће моћи прикупити, кинеска фирма је тражила да недостајућа средрства уплати Влада Републике Српске. То је прихваћено, али у том случају је јавно прватно партверство, то није концесија где држава нема никакву обавезу осим од концесинара зато што му је уступила право изградње и наплате путарине. Зашто је прихваћено као концесија ја заиста не знам. Није спорно ни што је јавно приватно партрство, али онда то има другу методологију и такав уговор мора одобрити Министарство финасија. Значи постоји други проблем…“

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Реално

16.11.2021 10:23

Вишковић је ништа, тако да су и његове најаве НИШТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

16.11.2021 10:54

Какав це нам пут оставити након 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дензел

16.11.2021 11:39

Одличан јер неће бити промета, То је та квака гдје ће и људи који никад тај пут видјети неће морати плаћати

Name

Татар

16.11.2021 11:01

Мој Радовање ти мислиш ако си ти блесав сви су такви.Е није тако Радовање ако су тебе убедили да је то добро ти нас нећеш.Купи прње Радоване готово је нема даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

16.11.2021 11:39

Ма Вишковић само лупета ко њему верује човек са два лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

16.11.2021 11:42

А шта се могло боље очекивати од таквог премијера. Жалосно је то ко нас води

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр

16.11.2021 12:16

Ма жалосно је ко га филује глупостима , човјке који даје плате 400 КМ и краде воду. Добро је да не шмрче.

Name

Заре

16.11.2021 11:51

Овај наш весели ,,премијер" би под хитно требао да престане потписивати све што му потуре под нос и излази са свијим небулозама у јавност. И он је закачио негдје неку црту...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

16.11.2021 12:18

18 КМ, па то је 7 литара горива, шта хоћете више ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.11.2021 16:33

Ово су "козметићке корекције" да би се у јавности стекао утисак да влада као нешто и ради по том питању. Јасно је да смо ушли у заћарани круг инфлаторних кретања у економији, и да је немогуће постићи компромис између сталнога раста цијена и ниских плата грађана у РС. Сасвим је логићно да грађани плаћају из својих примања цијену све веће инфлације.

ОДГОВОРИТЕ