Власт изгубила везу и са народом и са стварношћу!

- Знате ли шта бисмо ми могли урадити да те инвестиције од 900 милиона преполовимо па са 400 или 500 милиона уложимо у привреду, каже Радовић и додаје да је власт СНСД-а изгубила везу са својим народом, са стварношћу, уморила се и да нема визије..

Република Српска 15.11.2021 | 22:48
Власт изгубила везу и са народом и са стварношћу!

Замјеник предсјендика СДС-а Милан Радовић мишљења је да се власт уморила и нема визију како Република Српска треба да изгледа у економском, али у задње вријеме и политичком смислу.

"У овој ситуацији када је стандард толико у паду да се више не може контролисати. Јер свако ово поскупљење платиће грађани. Поскупљење уља са 1,9 КМ на 3,2 КМ платиће свако из свог појединачног кућност буџета а плате остају приближно исте. Имали смо 3% раст у јавној управи, пензије стагнирају, ако изузмемо 2,5 % што је законско усклађивање", казао је Радовић.

Нико се, каже он, не пита гдје овај народ треба да буде 2025. године

"Значи гдје РС економски видимо до 2025. а то значи са којим БДП-ом, са којим бројем запослених радника, са колико домаће производње са којим спољно-трговиснким билансом, са колико производње електричне енергије, са којом просјечном платом и којом просјечном пензијом. Апсолутно макроеконмска политика и стратегија развоја РС је упитна", казао је Радовић.

Додаје да власт има неке стратегије, али оне нису реалне.

На питање шта бисте Ви урадили, он одговара:

- Апсолутно би продуктивне инвестиције биле на првом мјесту. Примарне инвестиције су оне које обезбјеђују долазак и нових инвеститора. Постоје примарни објекти инфраструктуре (канализација, водовод и електрична енергија) да се оспособи инфраструктура за инвеститоре али они опет неће доћи ако ви не понудите неке субвенције ако не дајте подстицаје при запошљавању, ако не растерите привреду – све су то предуслови да би се неко одлучио да инвестира. И наравно, правна и политча сигурност.

Да зна инвеститор да неко данас неће донијети закон (као што имамо случајеве) који вриједи ретроактивно или који ће поништити претходне законе и то ствара једну правну несигурност инвеститора и они не желе да долазе.

Али свакако је рјешења прије свега да се мора вратити и окренути домаћој привреди и производњи, како би се обезбједило довољно односно један дио домаће производње коју ми сада дефацто увозимо. А са растом тих цијена ми увеземо и инфлацију - казао је Радовић у интервјуу порталу сферамедија..

Он као рјешење види да треба заустивити непродуктивне инвестиције, јавне инвестиције, како би се тај новац усмјерио у растерећење односно јачање привреде, у јачање стандарде грађана домаће производње и привреде примарне пољопривреде итд.

У програму економских реформи Владе, каже он, те инвестиције су предвиђене око 900 милиона марака.

"Који је мотив власти да 900 милиона КМ иде у инвестиције у наредне 2,3 године и које су то инвестиције ако нема људи, а људи одлазе због стандарда због опште економске ситације али и политичке", каже Радовић и додаје:

- Знате ли шта бисмо ми могли урадити да те инвестиције од 900 милиона преполовимо па са 400 или 500 милиона уложимо у привреду.

Он каже да СДС нуди добар економски, политички програм који ће обезбједити једну стабилност Републике Српске,  једну правну сигурност у Републици Српској и  економску сигурност свих људи – стабилнсот пензија, плата а поред тога и раст.

"Мислим да људи треба да имају свијест да виде оно што данас имају – како живе, и да кажу да ли неком другом треба дати шансу да покуша да то ради другачије. Ја када кажем, разлика између нас и СНСД-а је у концепту, у стратегији и у вођењу Републике Српске. Ми Републику не видимо на овакав начин да треба да се води. Видимо је као једнаку шансу за све, гдје влада право, правда и закони и гдје сви имају једнаку шансу да се запосле и да се поштује знање и компетенције, гдје људи боље живе. Ово што данас имамо је потпуно другачије од онога што ми нудимо", казао је Радовић.

Он наглашава да је власт СНСД-а изгубила везу са својим народом, са стварношћу, уморила се и нема визије.

(БН)

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Душан

15.11.2021 22:02

Какви инвеститори кад се закони мјењау ко годишња добаНеко сконта да уложи паре прорачуна по садашњим законима да му се исплати а за 6 мјесеци промјена закона и банкрот..Није нико блесав да своје паре улаже у оваквој ситуацији..Начекат че мо се ми инвестицијаДанас осамостаљење сутра биојкот државе прекосутра поништавања закона о УИО порезе,..јебо уд збуњеног

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.11.2021 23:13

ста цес кад су наркомани у влади.

Name

Ненад-Нострадамус

16.11.2021 06:45

За покретање привреде потребна је и радна снага,а радне снаге фали и развијеним и уредјеним дрзавама ЕУ.Сада је питање дали це ЕУ да преузме насу радну снагу зависи не само какве цемо имати плате у Републици Српској него дали цемо бити уредјено друство.

Name

Ре

16.11.2021 08:16

Прво направити политичку климу. Ко ће инвестирати и радити ако сав свијет прича о рату у БиХ. Смијенити корумпирану власт.

Name

Борис

16.11.2021 14:34

За почетак укинути парафискалне намете и дефинисати максимална буџетска примања не већа од 3 просјечне плате реалног сектора. Тужилаштво да изврши масовна хапшења политичара како би се вратило повјерење у судство. Под хитно увести закон о поријеклу имовине . Само су неки од приједлога. Питање гласи да ли постоји политичка воља за успоставом правне и уређене државе ?????

Name

Бијељина

15.11.2021 22:09

Милан Радовић нас будуци Премијер Републике Српске. Економиста врхунски , постењацина,без длаке на језику. Свака реч на месту. Истину говори. Наша нада. Због оваквих људи требамо бити оптимисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

15.11.2021 22:52

Онај ко мозе смијенути вкастодрзце неце то никад урадити зарад вкастити интерса а народу су свезане руке мозе изаци на протесте они сједе у фителхама и смеју се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марта

15.11.2021 22:56

Најреалнији политицар,браво Милане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

15.11.2021 23:44

Милане,цијене расту драстично,плате и пензије исте.Градјани то не могу издржати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господдде

16.11.2021 16:52

Опрости му не зна ста писеееее.

Name

XXXЛ

16.11.2021 00:06

Тврдиш да власт је изгубила везу са народом и да немају квалитетну стратегију. Никад нису ни имали комуникацију са народом, а стратегије су писане формално. Битни су им лични интереси. Гамади се намножило. Било би им мало да сав будет узму себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филозоф_са_Врбаса

16.11.2021 06:18

Ко би то улагао у државу где се прича о укидању 140 закона, сецесији и звецка оружјем!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

16.11.2021 07:33

Таблете цине своје.....треба их доста на тестирање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

16.11.2021 07:36

Ако нас овај не спаси, неће нико :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

16.11.2021 08:08

прво похапаити корумпиране политицаре , судије, слузбенике ..а онда прицај о инвестицијама , а за страна улагања законе који се не мјењају сваки цас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.11.2021 08:59

Једино ми сами себе можемо спасити јер смо ми искључиви кривци за овако накарадну ситуацију Неће нама поћи ни Русија ни Кина ни Мађарска нити било ко други а и што би кад ми само сједимо и расправљамо како је неко дужан да нам помогне

Name

Скарадни закони

17.11.2021 10:21

Који су увезени прије свега другога су и унистили ово друство.

Name

Ја

16.11.2021 08:49

Мјењају законе ко чарапе. Мафија их кроји према себи. То нема нигдје. Што народа не одсели побит ће га корона и индустријски кисеоник. Ускоро ће РС бити празна захваљујући црвеној секти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

16.11.2021 12:43

Видим га на месту премијера . Нема му равног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су се дали у посао

16.11.2021 17:09

Да од РС направе наркомафијаску творевину и обогате се.

ОДГОВОРИТЕ