Трампов човјек ухапшен, биће изведен пред суд

Стив Бенон, дугогодишњи савезник бившег председника Доналда Трампа, у понедељак се предао федералним властима након што је оптужен за непоштовање Конгреса зато што је одбио да одазове обавезном позиву одбора Представничког дома који истражује упад у амерички Конгрес 6. јануара.

Свијет 15.11.2021 | 18:52
Трампов човјек ухапшен, биће изведен пред суд

Бенон је приведен ујутро по локалном времену и очекује се да ће током дана бити изведен пред суд. У обраћању присталицама, поручио је: Обарамо Бајденов режим. Желим да будете фокусирани. Све је ово бука".

Оптужница против Бенона, подигнута у петак, садржи две тачке: једном се терети да је одбио да се појави и да исказ, а у другој се наводи да је одбио да достави документа након што му је конгресни одбор упутио позив.

Још један сведок, бивши шеф особља Беле куће Марк Медоуз такође је одбио сличиан захтев одбора у петак. Ако Представнички дом буде изгласао да је Медоуз крив за непоштовање Конгреса, та одлука ће такође бити прослеђена Секретаријату за правосуђе који затим одлучује да ли ће подићи оптужницу.

У међувремену, Трамп покушава да пред судовима спречи достављање докумената и транскрипта о нападу на Конгрес.

Званичници и демократске и републиканске администрације су у прошлости проглашавани кривим за непоштовање Конгреса, али је подизање кривичних оптужница због тога било изузетно ретко.

Низ званичника Трампове администрације, међу којима је и Бенон, одбијало је захтеве и позиве из Конгреса током протеклих пет година без већих последица, укључујући и током истраге о опозиву бившег председника.

Администрација председника Барака Обаме такође је одбила да подигне оптужницу против двојице својих званичника који су одбијали да се одазову позивима конгресних одбора.

Одбор који истражује упад у Конгрес 6. јануара упутио је обавезне позиве више од 35 особа, међу којима су бивши чланови особља Беле куће, Трампови савезници који су правили стратегију како да се његов пораз на изборима претвори у победу, и људи који су организовали велики митинг у центру Вашингтона 6. јануара. Док неки, као што су Медоуз и Бенон, нису пристали да сведоче, други су дали исказ одбору и доставили тражена документа, преноси ВОА.

Стив Бенон, бивши стратег Доналда Трампа, у Вашингтону је у свом дому угостио 2018. тадашњу предсједницу Владе Републике Српске, Жељку Цвијановић, с којом је разговарао о односима Српске и Америке, те начину унапређивања међусобних односа.

Бенон је на састанку са Жељком Цвијановић отворено потврдио и да оснива фондацију за анализу података у Бриселу, која ће помагати национално оријентисаним странкама.

"Оно што је тим популистичким, националним партијама, заправо, потребно да би биле организоване и конкурентне на предстојећим европским парламентарним изборима и да заузму своје мјесто до маја 2019. Оно што, заправо, покушавамо је да будемо противтежа Џорџу Сорошу", рекао је Стив Бенон. 

(БН/ВОА Фото: АП/АРХИВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Др

15.11.2021 19:38

Овако треба и Додика СИПА да одради

ОДГОВОРИТЕ