Сјећање на патријарха Павла и данас живо

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију и помен поводом 12 година од упокојења патријарха Павла у манастиру Раковица.

Србија 15.11.2021 | 15:14
Сјећање на патријарха Павла и данас живо

Патријарх Порфирије је у бесједи након литургије истакао да је сјећање на блаженопочившег патријарха Павла и те како живо међу свим православним хришћанима, али и онима који су имали прилику да га сретну и чују.

- Успомена и сјећање на патријарха Павла и данас је живо међу православним Србима и то не само онима који иду у цркву и моле се Богу, него и међу осталим Србима и свим грађанима Србије, који немају баш неку непосредну, тијесну и личну везу са Црквом - рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да су и данас актуелне и живе ријечи патријарха Павла у Српској цркви и српском народу по својој снази, истинитости и изазовима са којма се суочава Црква и народ, јер нису биле празна филозофија испуњена гордошћу и таштином, него су скопчане са његовим животом.

- Није једно говорио, а друго чинио. Оно шта у шта је веровао то је и говорио, а оно што је говорио било је део његовог живота и личног искуства. У том смислу његове речи нису биле само његове, него ријечи Јеванђеља, Цркве, апостола Христових и самог Господа - рекао је српски патријарх.

Он је навео да је патријарх Павле био епископ рашко-призренски, а потом и патријарх у тешким временима за српски народ, али да га је Господ изабрао да буде на челу Српске православне цркве баш у тим временима.

Патријарх Порфирије је навео да је много врлина које су красиле блаженопочившег патријарха Павла, који је показао смирење, те да је и он имао благослов да га лично познаје.

- Бројне су врлине красиле његову личност, али оно што је на окупу држало те врлине је управо смирење и скромност. Нека Госопод да Царство небеско блаженопочившем патријарху Павлу. Сигуран сам да у наручју Божјем он и те како има своје место, у друштву са Светим Савом и свим поглаварима СПЦ - рекао је патријарх Порфирије.

Он је додао да је, такође, сигуран да патријарх Павле моли за свој народ и да његова молитва има снагу да допире до Бога, те да Бог баш због његове скромности и смирења којим је живио чује његову молитву и испуњава оно што он тражи за свој народ.

Данас се навршило 12 година од упокојења Његове светости патријарха српског Павла, који слови за највољенијег поглавара Српске православне цркве због своје скромности и истинољубивости.

(Срна Фото: Тањуг/ Сава Радовановић) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЗЕНИЦАН из сенберије

15.11.2021 15:51

славаму и милост блазе поцивси патријарху павле моли бога за србски род и остали народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКАЗ

15.11.2021 15:57

Увијек су свјеза сјецања на Патријарха Павла,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој!

15.11.2021 19:06

Докле ће црква да се игра тешком ситуацијом народа? Појављују се као спасиоци а уствари играју на карту народне биједе И сиромаштва јер само сиромаси вјерују у Бога! Од сиротиње овакви највише профитурају! Политичари И свештенство, значи! Да је у БИХ бољи стандард И да су људи запсилени И имају солидна примања, религија би била посве по страни и овакви не би дошли до изражаја

ОДГОВОРИТЕ