Преминуо омиљени свештеник отац Милета из М.Зворника

Малозворнички свештеник Милета Товаровић (59) преминуо је данас, потврђено је из епархије шабачке.

Република Српска 15.11.2021 | 07:53
Преминуо омиљени свештеник отац Милета из М.Зворника

Рођен је на Преображење 1962. године у селу Букору у Поцерини, а упокојио се на празник светих бесребреника Козме и Дамјана.

Малозворничани ће по добром памтити свог првог свештеника, оца Милету, како су га звали, који је од 1999. године са благословом епископа шабачког Лаврентија водио парохију у Малом Зворнику.

Уз подршку верника изградио је започет храм Сабора српских светитеља и у потпуности га завршио, парохијски дом, а уредио је и молитвено место Цркву часног крста у стени, поред магистралног пута Лозница - Љубовија, које је до његовог доласка у Мали Зворник било сасвим заборављено.

Када су ходници храма очишћени испоставило се да су урађени у облику крста, дугачки по 33 метра и у њима се налази олтарски део.

Заслужан је за подизање звоника изнад Цркве Часног крста, а пошто подсећа на нашу велику светињу народ га је прозвао "мали Острог". Отац Милета допринео је и да шира јавност сазна за тајно командно место Карађорђевића, "Камену девојку" својеврсни подземни град у стени, поред моста Краља Александра И Карађорђевића, чији је већи део данас уређен за посете туриста.

Са поклоницима је походио светиње Србије, Свете Земље,Републике Српске, Грчке и Румуније, а пре четрнаест година је покренуо традиционално пливање за Часни крст на Богојављење коме је сваке године претходила литија. Иза њега је остала супруга Нада, четворо деце и десеторо унучади.

Опело је сутра у 11 сати у храму Сабора српских светитеља у Малом Зворнику, а отац Милета Товаровић биће сахрањен у 14 часова код храма у Букору.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РИЛЕ

15.11.2021 07:48

Нека му је лака црна земља .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли васкрснуо,

15.11.2021 18:52

...не видјех? Има ли снимака.

ОДГОВОРИТЕ