Ситуација у ковид систему се полако мијења набоље

У последњих недељу дана благо се променила ситуација у ковид систему. У ковид болници у Батајници имају више отпуста него пријема, а у КБЦ Земун су збрињавали 180 пацијената дневно, а последњих дана за трећину мање.

Србија 14.11.2021 | 13:40
Ситуација у ковид систему се полако мијења набоље

"Последњих четири до пет дана смо спали са 150 до 180 пацијената на 100, 120 и 130. То су примарни показатељи једног благог попуштања вируса и благог побољшања опште ситуације", истакао је директор Земунске болнице, професор Драгош Стојановић.

Увођење ковид пропусница дало је ефекта, поручио је министар здравља Златибор Лончар и додао да би, у интересу грађана, могао да буде продужен рок у коме ће ковид пропуснице бити обавезне.

"Да ли ће то да буде да се те пропуснице прошире на 24 часа или нешто друго, на томе ћемо инсистирати. Ми желимо да грађани имају сигурност, не желимо да буду таоци, посебно они грађани који су се придржавали свега, који су се вакцинисали, да имају страх да оду и до ресторана и до биоскопа и да знају кад оду тамо да је то безбедна зона, да су тамо или вакцинисани или тестирани људи", рекао је Лончар.

Лекари на вакциналним пунктовима уочавају да расте број вакцинисаних. Др Снежана Калабић, координатор на пункту у ТЦ "Ушће", рекла је за РТС да се бележи повећан број вакцинисаних, првенствено првом и другом дозом.

"Ми смо кренули овде да радимо 11. октобра. Тада смо апликовали око 200 до 250 доза дневно, сада тај број прелази 400. Скоро половина су прве и друге дозе и претежно су млади људи. Има доста људи запослених у угоститељским објектима, коцкарницама, кладионицама", навела је др Калабић.

Додала је да се на вакциналном пункту на Сајму такође бележи већи број вакцинисаних и да се тамо вакцинише од 1.000 до 1.200 људи дневно и да је на том пункту највише људи који се вакцинишу трећом дозом, али је данас апликовано 400 првих доза, што је двоструко више него пре увођења ковид пропусница.

"У целој држави је много више људи који су вакцинисани првом дозом, али то и даље није довољно да бисмо постигли колективни имунитет. Треба да наставимо са много већим темпом давања првих доза", рекла је Калабићева.

Истакла је да су се у ТЦ "Ушће" углавном млађи људи вакцинисали и да је просечна старост око 40 година.

"То су људи који су запослени у угоститељским објектима, људи који желе да присуствују неким семинарима, а не могу без ковид пропуснице, људи који желе да изађу после 20 сати, њима је потребно да имају тај сертификат", додала је Калабићева.

Говорећи о броју прегледа, др Калабић је истакла да се бележи пад броја првих прегледа у ковид амбуланти ДЗ "Савски венац".

"Последњих десетак дана бележи се значајан пад прегледа у нашој ковид амбуланти. Оно што је значајно да је једна трећина само првих прегледа, остало су контролни прегледи. Пре тога је било више од половине првих прегледа и више од половине су били позитивни резултати. Оно што нас сада радује да је много мање позитивних пацијената и очекујемо да ће та ситуација да иде даље, да се смањује", поручила је Калабићева.

(РТС/ фото: Еспресо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ноле

14.11.2021 13:12

Хахахах,како су лагано одрадили,да би испали "велицине".Цекали су кад це број заразених стагнирати неких 10-15 дана,јер знају да након тога иде лагани пад,и бас тад су увели мјере,да би испали како се број смањује због њихових мјера.Ма,браво,успјели сте убиједити моју церкицу од 5 год,ова старија од 7год је сама схватила поенту.Па,мангупи једни,струцњаци силни,сто не уведосте мјере у августу,да нам помогну да не расте број заразених.Наравно,тад би "маске пале",јер би број растао без обзира на мјере.Овако,ви сад испадате јунаци нације.Хахаах,прејаки сте ми,мајке ми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

14.11.2021 13:34

какве лези и паралази

ОДГОВОРИТЕ