Жељко Стевић међу два одсто најбољих истраживача у свијету

На ажурираној ранг-листи најбољих свјетских научника за 2020. годину Универзитета Станфорд међу два одсто најбољих налази се и тридесеттрогодишњи Жељко Стевић, доцент на Саобраћајном факултету у Добоју Универзитета Источно Сарајево.

Република Српска 13.11.2021 | 13:17
Жељко Стевић међу два одсто најбољих истраживача у свијету

Према његовим ријечима, посао научника траје цјелодневно и захтијева озбиљан приступ проблему, његово сагледавање и развој одговарајућег модела рјешавања.

Стевић додаје да је све то надоградио и искуством кроз практичан рад, које је, између осталог, допунио и као сертификовани ментор за мала и средња предузећа у оквиру пројекта "Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа на западном Балкану - фаза два", који је подржала Развојна агенција Републике Српске и Јапанска агенције за међународну сарадњу.

Он је задовољан што је у Српској у завршној фази пројекат ранигарања свих образовних институција како би се, како каже, коначно утврдило реално стање и квалитет.

Стевић оцјењује да ће се то одразити на уписну политику факултета, као и његово међународно позиционирање, јер ће се вредовати истраживачки допринос појединца и институција међусобно.

"Европска унија потенцира трансфер знања. Новим знањима, њиховој мобилности и имплементацији", поручио је Стевић, који је и локални координатор пројекта "Скан" који обухвата девет европски институција с циљем размјене знања са аспекта аналитике у ланцима снадбијевања.

Он је упозорио да ће у догледно вријеме бити немогућа егзистенција високошколских установа ако се игноришу трендови у свијету без адекватне мобилности наставника и студената.

Као истраживач прве категорије, Стевић каже да сатисфакцију за свој професионални рад налази у међународној истраживачкој мрежи и сарадњи са другим институцијама и истраживачима са простора Литваније, Ирана, Либије, Кине, Русије, Јужноафричке Републике.

"У таквој истраживачкој мрежи сви људи су квалитетни и раде свакодневно. У позицији сте да радите таквим темпом или да не будете ту", навео је Стевић.

Он својим студентима поручује да се исплате константан рад с унапријед постављеним циљевима.

"Данас имамо ситуацију да школовање није једнако образовање. Образован је онај који у сваком тренутку може да одговори на постављени изазов захваљујући знању и вјештинама", рекао је Стевић.

Он каже да се укупно шест истраживача из БиХ, од којих је двоје из Републике Српске, нашло на најновијој ранг-листи за 2020. годину најутицајнијих научника коју трећу годину заредом објављује група истраживача са Универзитета Станфорд.

Жељко Стевић је до сада објавио око 150 радова од којих 58 на СЦИ листи и шест по позиву на међународном научном скупу. Одржао је бројна гостујућа предавања у иностранству.

Уредник је или члан уредничког одбора већег броја научних часописа и конференција широм свијета. Тренутно уређује монографију престижног издавача "Тејлор анд Френсис".

Учесник је у комисијама за одбрану докторских дисертација на универзитетима у Београду и Новом Саду.

За свој професионални рад добитник је бројних награда и признања, међу којима и Медаље заслуга за народ у области образовања и науке 2018. године.

Рјешењем Владе Републике Српске из 2019. године именован је за члана Програмског комитета за специфичне програме из Републике Српске - програм Паметни, зелени и интегрисани транспорт (представник Републике Српске у Бриселу).

У априлу ове године добио је награду за најбољи рад на Међународној конференцији о најновијим трендовима у инжењерству и технологији, који је одржан у Индији.

Стевић је рангиран у првих десет научника у БиХ.

(Срна) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

незнам

13.11.2021 12:40

Имамо ми ти истразиваца гомилу само сто никад ниста нису пронасли осим дрзавне касе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахах

13.11.2021 13:08

Тако је!

Name

НЕ ВЈЕРУЈЕМ

13.11.2021 13:49

НЕ ВЈЕРУЈЕМ ОЦИМА. ДА У ОВОЈ УСРАНОЈ НАРКО ДРЗАВИ МОЗЕ НЕКО НОРМАЛАН ДА СЕ ПОЈАВИ У НОВИНАМА КРАЈ БУЉУКА УБИЦА, НАРКО БАРОНА, ЗАДРУГА ОФУЦАНИХ ДАМА, ФУДБАЛСКИХ МАФИЈА СУДИЈА И ОБИЦНИХ КАМОРА СУДИЈА, УВОЗНИКА ХЕРОИН ПЕЛЕНА, ЦВАРАК ФИЛОЗОФА КОЈИ СУ ДОГУРАЛИ ДО ПРОФЕСОРА ЗА ПРОДАЈУ ДИПЛОМА, СОБАРИЦА КОЈЕ СУ ОПЕТ ДОГУРАЛЕ ДО ВИСЕ КОЉЕНА НЕКОМ МИНИСТРУ И НАКОГ ТОГА ПОДИГЛЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ РАНГ НА НИВО ЗАМЈЕНИКА МИНИСТРА....ОТКУД СЕ СТВОРИ ОВАЈ ТИП. БЈЕЗИ У СВИЈЕТ, КОД НАС ЈЕ ПОЗНАТА ИЗРЕКА ПАМЕТНОГ ИЛ ПРОТЈЕРАТИ ИЛ УБИТИ. СТАРИ ПАЗИ СЕ ТИ. НЕ ВАЉА ТУ УЦЕН БИТИ.

Name

Интерцептион

13.11.2021 13:01

Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па сад

13.11.2021 13:08

Кад му се уђе у гоогле сцхолар, има солидних публикација са пуно цитата. Међутим, масовно су аутоцитати. Значи објављује пуно у осредњим часописима (дефинитивно не врхунским) и онда пуно сам себе са сарадницима цитира... Другим ријечима напухавање х фактора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

13.11.2021 13:09

Момак, свака цаст. Али док год си на дрзавним јаслама и од дрзаве зивис одмори нас мало са том прицом. Кад на слободном трзисту зарадис који динар на основу истразивацког рада јави се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

13.11.2021 20:10

ТАКО ЈЕ!

Name

Како

13.11.2021 13:53

Са мојих 40 година у Сиеменсу и познанством са безброј изврсних струцњака ово се цини мало преувелицано и јос ме цуди да се не спомоиње Инг. Висковиц и он има тапету из Добоја и усрецице СР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија тамноплаве косе

13.11.2021 14:15

Људи, шта вам је, углавном су тзв. схеме “цитирајте ви нас, цитирамо ми вас”. Па ако је неко у 2% нечега, он би и радио на Станфорду. Папир и тзв. wебометриx трпе све. Шта је то значајно у саобраћају измишљено у Добоју, ако жељезнице пропадају, кружни токови димензијама прављени за тротинете…али момку честитам на храбрости, лијепо чути, макар живјели и у заблуди.

ОДГОВОРИТЕ