"У фокусу смо глобалних сила, штету може извући Српска"

- Ствари се мијењају из дана у дан, додаје он, истичући да је ситуација све сложенија са могућношћу да се додатно компликује, што би, упозорава Шаровић, могло нанијети штету свима, а највише Републици Српској.

Република Српска 13.11.2021 | 10:47
"У фокусу смо глобалних сила, штету може извући Српска"

- Требамо све учинити како би се вратили рационалним темама са нормалним политикама и политичарима који ће овој земљи и њеним грађанима да донесу напредак, да обрадују сваку кућу и створе услове да људи виде перспективу у Републици Српској, поручио је предсједник СДС Мирко Шаровић.

Он каже да се због неодговорних политика у Босни и Херцеговини очекује један веома сложен период.

„Видимо да се због тренутне ситуације у БиХ укључио читав регион и ми смо у фокусу глобалних сила. Очигледно је да је и Америка сада појачала своје присуство овде и шаље своје најкавлитетније људе за кризна подручја. Видимо да се укључила и Европска унија, Њамачка посебно, тако да нас очекује  један веома сложен период“, навео је Шаровић.

- Ствари се мијењају из дана у дан, додаје он, истичући да је ситуација све сложенија са могућношћу да се додатно компликује, што би, упозорава Шаровић, могло нанијети штету свима, а највише Републици Српској.

„Памет, разум и мудрост још нису дошле до изражаја и не користимо их довољно. Главну улогу воде страначке елите које кроз стратешка питања за Српску покушавају да остваре неке своје личне интересе. Већина одлука креира се у страначким комитетима са упереним погледом на изборе 2022. Већ виђено, ово је период када треба све закувати да би се онда креатори свега тога у задњих пар мјесеци пред изборе појавили као ‘спасиоци’  да нам нађу ‘рјешења’  која обично то и нису“, наводи Шаровић.

Он подсјећа да су се грађани оваквих сценарија нагледали  у претходном периоду.

„Сада треба створити што већи хаос, што више тема да би се створили сви унутрашњи и спољни непријатељи, а онда ће они у неко доба да нам понуде рецепте како ће да спасу Републику Српску, иако су они једини који је цијело вријеме и угрожавају  доводе у опасност. Они други у Федерацији БиХ ће чинити исто јер увјек постоји пандан и у другом ентитету“, наглашава Шаровић.

Он каже да је се иза свега крије намјера да криза никако не престане до октобра 2022 и општих избора и да сваки дан и наредно јутро осване са кризом.

Шаровић каже да актуелна власт у Српској коју предводи СНСД тренутно ни сама не зна шта ће да ради.

„Колико видим мијењају планове и према информацијама које до мене допиру  од оних 140 закона колико су најавили да ће донијети на крају неће бити ништа.  Ја мислим да  они  праве озбиљан заокрет“, наводи Шаровић.

Он каже да је у овом тренутку недопустив било какав авантуризам или коцкање са Републиком Српском.

„Хазардерска варијанта за мене је неприхватљива. Неко ће да каже па ти ниси храбар и не смијеш нешто да урадиш. Храброст је бити искрен, разуман и истински патриота у времену лажног херојства, спинова и подметања“, наводи Шаровић истичући да се аутономија коју је РС стекла Дејтонским споразумом мора чувати јер је она бенифит прошлости и људи који су  је стварали.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Груцо

13.11.2021 10:07

Баја је разбудио успаваног лава, а лав не воли да се буди без да добије оброк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

13.11.2021 14:20

Кад це народ схватити да су појединци плацени добро да растуре РС и БиХ

Name

РТРС

13.11.2021 10:10

Декларација - припремити нови Устав, Бањалука главни град Декларацијом о уставним принципима, која би требало да буде разматрана на предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, превиђено је да Влада да, у сарадњи са предсједницим Републике, припреми текст Устава Републике Српске којим ће се потврдити све надлежности Српске, осим оних које по Уставу БиХ припадају БиХ. У Декларацији, која је достављена Народној скупштини заједно са материјалима за посебну сједницу посвећену враћању надлежности Републике Српске, наводи се да би новим Уставом Бањалука требала да постане главни град, а Пале пријестоница. У документу се прецизира да су сви акти које је наметнуо високи представник неуставни, те да је по Уставу БиХ Парламентарна скупштина одговорна за доношење закона, спровођење одлука Предсједништва или извршење надлежности Парламентарне скупштине према овом Уставу, због чега није ни имала надлежност да усваја законе које је наметао високи представник. У Декларацији се истиче да дјеловање Уставног суда БиХ, који се ставио у функцију потврђивања неправних одлука високог представника и тиме мијењао уставну структуру БиХ утврђену међународним уговором, наноси велику штету односима у БиХ и доприноси трајној нестабилности. Бројним одлукама Уставног суда БиХ отимају се надлежности Српској, а њена имовина ставља се у надлежност БиХ без икаквог уставног основа, наводи се у Декларацији. У Декларацији се додаје да "споразумима ентитета о одбрани, о порезу на додату вриједност и Високом судском и тужилачком савјету БиХ, те надлежности нису трајно пренесене на ниво БиХ, јер им нису претходиле измјене и допуне Устава БиХ да би се створио уставни основ". - Није било ни накнадних уставних промјена, па су и те надлежности неуставне и самим тим привремене - наводи се у Декларацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.11.2021 12:37

Али не сад вец пред изборе.Доста је лази није ни народ који је био некад ипак је просло 30 година.

Name

Памети никада доста

13.11.2021 13:34

Лупаш глупости. Под хитно психијатру. Тако само можемо укинути Републику Српску. Можда је то ваш план?

Name

Ре ПТПЦ

13.11.2021 14:00

Ту декларацију нико неће читати, исто као и твој коментар што нико неће читати даље од трећег реда..

Name

РС

13.11.2021 14:48

Пишите само декларације санкције долазе.

Name

Приједорцанин М.

13.11.2021 22:31

Ртрс овај роман посаљи у комитет снсд а и нека га разрадјују до следецих избора

Name

ОО7

13.11.2021 10:30

БИХ је одувек,као и цели Балкан,била интерс великих,али је увек опстајала.Питање је да се у Српској сачува мир и стабилност.дqда је време да се и федерацији да до знања да је Српска доста јака.Да престану претње из Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.11.2021 11:01

Исправно.Мислим да је то владајућој структури у интересу и онда ће се на све три стране појавити три међеда имајући јеца у рукаву да реше ситуацију и постану спасиоци.Игра.без граница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

13.11.2021 11:03

Не дозволити било какав авантуризам у датом тренутку и времену позвати народ и направити велики протест и ставити владајуцим до знања да им народ њихове намјере неце дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.11.2021 11:12

СНСД и ХДЗ имају план да смање број становника у БИХ на милион да могу владат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

13.11.2021 13:53

Па сви знамода је проблем у владајуцој коалицији на целу водја нико ниста не подузима само се писе и коментарисе

Name

Душан

13.11.2021 11:38

Јел неко стварно мисли да Ддоик може успјети у свом науму????Па амери су уложили миијарде у БИХ свој образ направили.сачинили Дејтонски споразум и сад да све то пропаден због (да не вријешам) једне вече мјесне заједнице у Њујорку???Па има да нас ограде жицом са сто редова и ставе у 100% изолацију људиМи смо толико мали да је то невјероватн како људи размишљају...Кад би се РС одвојила одма би Шкотска кернула Сјеверна Ирска Каталонија Санђак Прешевцка долина Баварска и друге државе у Њемачкој Швица Белгија.....Људи нма не смета што је РС у оквиру БИХ сва економија је у нашим рукама нике не брани да градимо доводима инвеситоре правимо Авионе Ауте штати бог хоче.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

13.11.2021 13:55

Е браво дусане, браво, ко нам брани да доводимо инвеститоре, ал оне праве, а не пола доди инпола фирме распраду, оперу паре и оду.

Name

Митар Гргур Гацко

13.11.2021 13:32

Слажем се са оним што сте навели о преплитању интереса моћних. Тако је, међутим, увијек било и тако ће бити само са различитим интрзитетом. Оно што нас никако не спречава, нити нас то може спријечити је да радимо оно што је наш задатак и што можемо. А межемо доста тога. Не чекаући некакве реформе ми можемо без било каквих проблема почети са измјенама појединих чланова закона које је донијела Народна скупштинс РС, а који су директној супротности са владавином права. Један од тих је члан 89 Закона о судијама по коме судија не одговара за свој рад и не може бити позван на било какву одговорност. У Закону о парничном поступку је јасно одређено када је тужба недопуштена и, наравно, не наводи се да није недопуштено поднијети тужбу против судије. Кад, се, пак таква тужба поднесе, онда се суд позива на фамозни члан 89 Закона о судијама и одбацује тужбу по том основу! Наравно, морате платити и судске трошкове. Да иронија буде већа, добро сте прошли ако то суд одмах констатује! А шта то констатује послије низа година и мораре платити и све друге трошкове? Ово никако не може бити случајно! Како је могуће, онда, било какво спровођење правде када онај који то ради не одговара за то? Овакве ствари би требало одмах да се решавају, а не да се чека. Нико, понављам нико, неће решавати наше кључне проблеме какво је правосуђе! Наша снага не може бити војна сила, али наша снага треба да буде у закону - парафразирана изјава Албертс Ајнштајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.11.2021 13:49

Једини излаз јр довести младе,образоване људе,неоптерецене са прослости ,са погледом у будуцност и привуци капитал дијаспоре јер њима је срце овдје. Сваки други пут који изаберемо бице поданицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуња

13.11.2021 14:22

Само да оде СНСД и њихов ваја бице боље сигурно