Прва земља која уводи локдаун за невакцинисане

Милиони Аустријанаца који још нису вакцинисани против корона вируса највероватније ће се ускоро наћи у локдауну, док се стопа инфекција пење на рекордне висине, а јединице интензивне неге се суочавају са све већим притиском.

Свијет 12.11.2021 | 20:59
Прва земља која уводи локдаун за невакцинисане

Најгоре погођена покрајина Горња Аустрија планира од понедељка да уведе карантин за невакцинисане, према препорукама медицинских стручњака.

Европа је поново "у епицентру“ пандемије због неуједначене покривености вакцинама и релаксације превентивних мера, саопштила је прошле недеље Светска здравствена организација и додала да се у региону предвиђа још 500.000 смртних случајева до фебруара.

Смртни случајеви од корона вируса порасли су за 10 одсто широм континента током протекле недеље, што га чини јединим светским регионом у коме су и инфекције и смртни случајеви Ковид-19 у сталном порасту.

Аустрија има најнижу стопу вакцинације у Западној Европи после Лихтенштајна, према подацима Европског центра за превенцију и контролу болести. А према владиним подацима, покрајина Горња Аустрија има најнижу стопу вакцинације и највећу стопу заразе од девет аустријских покрајина.

Регионални гувернер Томас Стелкер описао је ситуацију као "драматичну" и рекао да ће блокада бити уведена "под условом да постоји законско зелено светло од савезне владе или савезна влада створи правни основ", преноси "Гардијан".

Према плану, онима који нису вакцинисани имаће ограничења у свакодневном кретању, укључујући забрану уласка у ресторане, хотеле, фризерске салоне и велике јавне догађаје. Практично, кретање ће им бити ограничено на посао и набавке.

Регион ће бити први који ће прећи на пети ниво петостепеног инкременталног владиног плана договореног у септембру који предвиђа да када 30 одсто кревета интензивне неге буде попуњено ковид пацијентима, људи који нису вакцинисани против корона вируса биће стављени под изолацију. Тренутни ниво је 20 одсто и расте рапидном брзином.

Судећи према изјавама канцелара Александра Шаленберга, покрајина неће имати проблем да од савезне владе добије благослов за карантин за невакцинисане, јер се таква мера увелико разматра и на националном нивоу.

- Према инкременталном плану имамо само неколико дана пре него што ћемо морати да уведемо блокаду за невакцинисане људе - рекао је канцелар Шаленберг на конференцији за новинаре у четвртак, додајући да је стопа вакцинације у Аустрији "срамно ниска“.

Око 65 одсто становништва Аустрије у потпуности је вакцинисано против корона вируса, показују национална статистика. Горња Аустрија бележи нешто мање од 60 одсто укупне вакцинисане популације. Многи Аустријанци су скептични по питању вакцинације, што је гледиште које охрабрује крајње десничарска Слободарска партија, трећа по величини у парламенту.

Шаленберг је током посете Брегенцу на западу земље у четвртак рекао: "Не видим зашто би две трећине грађана требало да изгуби слободе због трећине која оклева".

- За мене је јасно да неће бити закључавања за вакцинисане из солидарности са невакцинисанима. Ни из демократског угла не видим зашто би већина требало да буде талац мањине. Локдаун за невакцинисане је тешка, али очигледно неизбежна мера - нагласио је он.

Због тешке епидемиолошке ситуације, он је уверен да ће зима и Божић проћи уз "2Г" мере, које омогућавају приступ угоститељским, забавним и културним институцијама само за вакцинисане и излечене од ковида. Најавио је и појачање притиска контроле поштовања мера.

Како је објаснио аустријски канцелар, закључавање за невакцинисане значи да они не могу да напусте дом осим због одласка на посао, у основну куповину или да "протегну ноге" – управо оно што су сви морали да истрпе током националних закључавања прошле године.

Талас случајева ковида у Аустрији долази у време када источноевропске државе, са најнижим стопама вакцинације на континенту, доживљавају неке од највећих бројева дневних смртних случајева по глави становника на свету.

Број нових случајева заразе корона вирусом у Аустрији поново је порастао на рекордан ниво, са 11.975 забележених инфекција у четвртак. Седмодневна инциденција на 100.000 становника порасла је на 751, што је три пута више него у суседној Немачкој.

(Блиц)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

МЕНАГЕР

12.11.2021 20:46

Најјаци им је овај предзадњи пасос Не знам је ли потребан какав коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2021 22:09

Ето, вец је поцела подјела на ваксере и антиваксере, како је планирано...

Name

Ајде

13.11.2021 03:08

Свако чудо за три дана! Проћи ће и ово!

Name

Лука

13.11.2021 10:26

Заражавају ли се невакцинисани и вакцинисани, да, умиру ли вакцинисани и не вакцинисани, да. Каква је разлука између вакцунисаних и не вакцинисаних, вакцинисани умуру од короне и вакцине а невакцунисани не могу умријети од вакцине.

Name

Мрква

12.11.2021 21:28

Зараза захвата и вакцинисане неких 50 посто тако да не видим смисао локдауна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2021 22:11

Вакцинисани умиру, о томе нико не говори. Никада нисам вјеровао у теорије звјере, сад постајем сумњичав.

Name

Савјет

13.11.2021 03:16

Нек престану са авио запрашивањем и грипа ће опет бити само грипа, која је и до сад постојала, а од које су такође умирали људи!

Name

Горан

12.11.2021 22:02

Ма једите говна људине.Колкико пара морате узети да би били оваква говна???Није све у парама људине!!!Пошто знам да ми нећете објавити коментар,да само вама кажем да сте безвезе,да вас све мање гледам и да има једно мјесто гдје будете 40 дана кад умрете ту вам неће помоћи ништа како се понашате,а онда знате гдје ћете...Мислите некада о томе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горану

13.11.2021 16:25

Цовек не зна ста је горе,сирити вирус лили панику, страх,у народу.

Name

Миланка

12.11.2021 22:55

Ма какав црни лоцкдоwн кад махом вакцинисане особе надрљају,вакцина односно делта + је пробила тако да те две вакцине као да се нису ни добиле,отуд и оволика експлозија заразених рецимо у земљама које имају јако добар постотак вакцинисаних... Па сад као цудо неко. Мозда треца или цетврта помогну ста у сузбијању или ови нови лијекови... Пропаганда на велика врата,кад су вец вакцине плацене нек се дају нема везе сто нису ни ефикасне...Циркусу нема краја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

12.11.2021 23:29

Стоко невакцинисана. Убаците једну трулу јабуку у корпу здравих и за неколико дана све су труле. Јел то може доћи до вашег мозга ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чива

13.11.2021 06:09

Глупи створу ;-људи нису јабуке

Name

Мики

13.11.2021 06:42

За стоку вакцинисана,све по списку,марш.

Name

Ре

13.11.2021 06:46

Мој пријатељ је умро од посљедица вакцине. Био здрав као дрен. Да ли си ти свјестан шта радиш када говориш некоме да се вакцинише? Свако тијело одреагује на индивидуалан начин, па према томе свако нека одлучује о томе да ли ће убризгати непровјерену супстанцу у своје тијело или не.

Name

САВА

13.11.2021 07:10

Стоку треба позатварати .

Name

За трулу јабуку

13.11.2021 10:48

Па глупане један ако се цовјек вакцинисе и то не једном, вец три пута, требао би бити троструко застицен. А није.... па се ти мозгоњо мало запитај у цему је смисао свега овог...

Name

Милица

12.11.2021 23:40

Браво за коментаре све струцњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

13.11.2021 07:31

Ма много си ми паметан.Где побра ту памет.????????

Name

Душан

13.11.2021 00:48

Крај је у Августу следеће године. Немојте без потребе завађати народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

13.11.2021 03:24

Све је то договорено на састанку Г 20. Они кроје судбину нама обичним смртницима. У Аустралији исто срање, следећег мјесеца ступа на снагу лоцкдоwн за невакцинисане само што аустралијска влада планира заједно са свим послодавцима да забрани долазак на посао невакцинисаним тј. да им да отказ или да их примора на вакцинацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

13.11.2021 13:04

има ту истине,ево и код нас у Холандији од данас "благи лоцкдоwн"3 седмице а онда н....... не вакцинисани. Овдје морају прво промјенити закон па казу треба им мало времена да то ураде а мисле да це то урадити до 3.децембра.Онда слиједи 2Г како то зову : вакцинисан или излијецен.Морацес то имати и за посао па сад бирај а нон-стоп тврде како никог не присиљавају да се вакцинисе!!!! Људи моји ово ста се ради(у цијелом свијету) није висе нормално.Коме вјеровати???????

Name

Гдје је ту логика

13.11.2021 06:10

Здраве људе који су невакцинисани ставити у карантин, а вакцинисане који се заразавају пустити да се крећу!! ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

13.11.2021 08:18

?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукашин

13.11.2021 08:40

Мора се једном истини погледати у очи, вакцинисани и умиру од ковида и преносе ковид али и умиру од вакцина. Да су државна здравства независна од плаћеника политичара, сигурно би се дошло до рјешења кризе. Шта ми обични можемо, чим се јаве било какве назнаке болести јавити се у ковид центар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

13.11.2021 14:20

Народ умире.због короне су запоставили све остале пацијенте нити их примају нити лијеце и кад умре казу од короне.ма дајте људи.све ми је ово сумњиво.и корона и вакцина и тестирање

ОДГОВОРИТЕ