Влада даје милионе за Клинику коју граде приватници?!

Влада Републике Српске одлучила је јуче да из Буџета РС за опремање Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС издвоји више од пет милиона КМ. То не би било чудно да потпуно опремање те Клинике, у износу од скоро 20 милиона, није уговорено с пет приватних фирми прије три године, а прошле године клиника и званично представљена јавности.

Република Српска 12.11.2021 | 17:23
Влада даје милионе за Клинику коју граде приватници?!

Нови милиони за завршен посао

Влада Републике Српске јуче је, на 145. сједници у Бањалуци, усвојила Информацију о потребним средствима за финансирање набавке додатне опреме, намјештаја и потрошног материјала неопходног за почетак рада Клинике за кардиохирургију.

„Влада Републике Српске је сагласна да се у Буџету Републике Српске за 2021. и 2022. годину, за ове потребе, обезбиједе финансијска средства у износу од око 5.014.000 КМ са ПДВ-ом. Пројекат Клинике за кардиохирургију реализује се као дио изградње и опремања Јужног крила Универзитетског клиничког центра Републике Српске“, саопштено је из Владе.

Улагање од 19,5 милиона договорено 2018. године

УКЦ је у јуну 2018. године расписао набавку којом је тражио приватно предузеће које ће сопственим новцем завршити изградњу, те потпуно опремити дио Јужног крила за потребе кардиохирургије у вриједности од 19,5 милиона марака са ПДВ-ом.

Тражио се понуђач који ће извести грађевинско – занатске радове, хидроинсталације, машинске инсталације, машинске инсталације – медицински гас, електро – енергетске радове, телекомуникационе инсталације, инсталације електромоторног развода, систем модуларних зидова операционе сале и интензивне његе, те опремити простор медицинском опремом, канцеларијским и осталим намјештајем.

Нацртом уговора било је дефинисано да су у цијену урачунати радови, инсталација робе, едукација особља, и законска стопа ПДВ-а.

У октобру 2018. године изабран је конзорцијум од пет приватних предузећа који ће сопственим новцем завршити изградњу, те потпуно опремити Кардиохирургију, а Српска ће им то платити у најмање 48 мјесечних рата.

Уговор је додијељен предузећима „ГЕТИНГЕ ГРОУП Соутх Еаст Еуропе“ из Београда, „ГРАЂ-ПРОМЕТ“ из Добоја, те „ХИТ ИНГ“, „ПАРОЦО-Б МЕДИЦАЛ ЕQУИПМЕНТ“ и „Хеалтх Суппорт Сервицес“ из Бањалуке.

Директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је те 2018. године за ЦАПИТАЛ да ће све бити завршено за максимално годину дана од почетка радова.

Промоција Кардиохирургије

Нешто мало више од годину дана од додјеле уговора, у јануару 2020. године, сазвани су новинари и представљен им је нови операциони блок Кардиохирургије.

Специјалиста кардиолог Никола Шобот рекао је тада да су кардиохируршке сале врхунски опремљене по највишем европском нивоу, да имају интензивну његу и одјељење за пријем и збрињавање пацијената послије операције, што задовољава потребе за планирани број оперативних захвата у Српској.

Ђајић је додао да ће све ускоро бити завршено и похвалио се да је операциони блок Кардиохирургије „изграђен по свјетским стандардима, са најсавременијим операционим салама, инструментаријумом и операционим сетовима“.

Подсјећамо, одабрани конзорцијум је према уговору требало да да гаранцију од  36 мјесеци на изведене радове, те минимално 24 мјесеца на испоручену и инсталирану робу почевши од дана испоруке и пуштања у рад.

„Ако испорука и инсталирање робе не буде у уговореном року, продавац је дужан платити на име пенала 0,5 одсто од уговорене цијене за сваки дан закашњења, с тим да укупан износ на име пенала не може бити већи од 10 одсто укупно уговорене цијене“, било је наведено у тендеру.

Након свега мук

Скоро двије године је прошло, а пред Владом се јуче нашла Информацију о потребним средствима за финансирање набавке додатне опреме, намјештаја и потрошног материјала неопходног за почетак рада Клинике за кардиохирургију, те одобравање више од пет милиона марака за те намјене.

Портал ЦПИТАЛ је јуче упутио питања у вези са опремањем Кардиохирургије УКЦ-у и Министарству здравља и социјалне заштите, али одговор до објаве овог текста није стигао.

„Јужно крило“

Јужно крило УКЦ-а отворено је почетком 2016. године, а у његову изградњу и опремање уложено је 25 милиона долара из кредита Владе Републике Кореје. Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић и тадашњи генерални директор УКЦ-а Мирко Станетић истакли су приликом отварања да је “Јужно крило завршено” и да ће од фебруара те године “читаво Јужно крило бити у потпуности у функцији”.

То очигледно није била истина јер је УКЦ поред наведеног посла од скоро 20 милиона за Кардиохирургију, а сада и додатних пет милиона, склопио посао и са фирмом „Линднер“ из Тивта у вриједности 18,9 милиона КМ с ПДВ-ом.

Црногорска фирма добила је посао да заврши изградњу и опремање преосталог простора у објекту Јужно крило – Поликлиника УКЦ-а, а који је намјењен за амбуланте за специјалистичке прегледе, дијагностичке и терапијске процедуре, оперативне једнодневне процедуре, те његу и терапију болесника кроз дневну болницу. О овом је ЦАПИТАЛ писао у тексту „Скадар на Паприковцу: За Јужно крило УКЦ-а додатних 19 милиона КМ”.

(Цапитал Фото:Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дијагноза

12.11.2021 17:06

Тако се отимају милиони, накнадним радовима, кад јефну ствар радите Три и више пута само јој дајете друга имена. Ваљда ће то знати истражни органи, ако то Ја знам и Они би требали знати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

12.11.2021 19:37

Како влада може давати новац из буџета који још није усвојен???

Name

Залосно

13.11.2021 06:08

је то све,јер и након пар година рада на јузном крилу није изврсен техницки пријем зграде,а цим јаца киса пада на све стране су канте јер прокисњава кров,а о осталим недостатцима нека се позабаве струцњаци.

Name

Мика

12.11.2021 17:44

Људи моји ово је друмско разбојништво .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

12.11.2021 19:08

Класицни друмњак.

Name

Како

12.11.2021 18:01

Џајић је класичан примјер како је од човјека настао мајмун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.11.2021 18:09

Гдје ће завршити тих5 милиона. У џеповима радника сигурно неће

Name

Кисеоник

12.11.2021 18:34

У овој клиници ће бити толико добар да се неце морати ићи у Тузлу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведоцење

13.11.2021 05:57

Ђајић висе није онај Ђајић добар човјек изгубио се тотално и уобразио није схватио да че и он ороћи веома брзо изгубио је многе искрене пријатеље а не оне лажне који су око њега.

Name

Конобар

12.11.2021 18:57

Продуктивна је та сарадња између Дјаје и Пароцо Б. Већ годинама. Почело са опремом, прањем пара а наставило са дрогом. Ма хајте молим вас,да неце онај полупусмени Пароски да вам испуни обавезе из уговора. Он је своје обавезе заврсио са Дјајом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАЛУД ВАМ

12.11.2021 23:28

СВЕ,КАД ЋЕТЕ МОРАТИ СВЕ НАДОКНАДИТИ С ОГРОМНИМ КАМАТАМА.ЈЕДИНО ШТО ЋЕТЕ ДОБИТИ БЕСПЛАТНО,ЈЕСУ КАВЕЗИ.?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.11.2021 12:02

Класићан примјер изваћења пара из буђета, и " плаћања" нећега што је већ једанпут плаћено, а та средства касније преусмјерити на праву страну, у приватне ђепове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако се постаје

13.11.2021 17:49

Успјесан привредник из насега дјепа.

ОДГОВОРИТЕ