Због четвртог таласа Њемачка пред новим мјерама

Њемачко службено тијело за контролу болести позвало је у петак на поновно увођење ограничења и мјера за сузбијање ширења заразе, будући да је четврти талас пандемије вируса корона захватио цијелу земљу.

Свијет 12.11.2021 | 17:14
Због четвртог таласа Њемачка пред новим мјерама

Институт "Роберт Кох" (РКИ) издао је хитан позив у свом седмичном извјештају "да се већи догађаји отказују гдје је то могуће или избјегну, те да се смање сви остали небитни контакти".

Министар здравства Јенс Шпан и предсједник Института Лотхар Вилер данас ће одржати конференцију за новинаре о наглом порасту потврђених случајева вируса.

Институт "Роберт Кох" је у посљедња 24 сата забиљежио још један рекорд од 263,7 потврђених случајева вируса корона на 100.000 људи.

То је пети дан заредом да је Њемачка објавила нову рекордну бројку за седмодневну инциденцу. Бројка је данас порасла са 249,1 у односу на јуче и 169,9 у односу на седмицу раније.

Њемачке здравствене власти пријавиле су Институту 48.640 нових инфекција вирусом корона унутар једног дана. Ово је друга највећа вриједност од почетка пандемије, након рекордних 50.196 нових случајева у четвртак.

Према подацима од петка, у цијелој Њемачкој у року од 24 сата забиљежен је 191 смртни случај од ковида 19. Прије седмицу дана била су 154 смртна случаја.

Њемачке локалне власти позвале су на јединствену савезну стратегију, а одлазећа канцеларка Ангела Меркел и премијери 16 држава требало би да се састану тек сљедећег четвртка.

У разговору за новинску агенцију РНД у петак, челник асоцијације локалних власти, Герд Ландсберг, позвао је на "обвезујући споразум између савезне владе и држава о томе како ћемо преживјети зиму, с обзиром на тренутну ситуацију с вирусом корона ".

"Кампања за трећу дозу вакцине била је дио стратегије", рекао је Ландсберг.

Он је такође изјавио да би 20 милиона људи требало да прими трећу дозу до Божића, ако буде могуће.

Болнице су упозориле да су јединице интензивне његе на свом врхунцу.

"Ако се ова динамика настави, ускоро ћемо лијечити само хитне и ковид пацијенте", рекао је за РНД Гернот Марx, челник удружења за интензивну и хитну медицинску његу.

Синдикати у медицинском сектору рекли су да расте љутња на докторе и медицинско особље.

"Доктори све чешће пријављују пријетње током пандемије", рекла је Сусанне Јохна, предсједница синдиката љекара Марбургер Бунд медијској групи Функе.

Они који се залажу за вакцинацију често доживљавају директне пријетње, рекла је.

Њемачка савезна канцеларија криминалистичке полиције (БКА) недавно је саопштила како противнике вакцинације или оне који негирају вирус корона сматра "релевантним ризиком" када су у питању напади на центре за вакцинацију или докторске ординације.

Јохна је рекла да је дошло до знатно повећаног и учесталог вербалног насиља. Рекла је да је и сама примила много пријетећих порука.

"Присиљена сам да блокирам људе на својим Тwиттер и Фацебоок рачунима практично сваки дан", казала је она.

Представници синдиката медицинског особља понављају забринутост.

"Примјећујемо да се пацијенти понашају агресивније и огорченије него што смо видјели прије", рекла је Грит Генстер, стручњак за здравствени сектор у синдикату.

Навела је да је то посебно случај када се прописују хигијенске мјере повезане с вирусом корона, као што су изолација, ограничење контакта, обавезно ношење маски или ПЦР тестови.

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Yокохама

12.11.2021 16:25

67% примило двије дозе вакцине и опет ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

12.11.2021 16:26

Вец видјено.Овако су и просле године радили,цекали половину новембра да би застрасили народ,да не би балканци и турци исли за празнике у своје земље,и да би паре остале у Њемацкој.Па мајке вам га,ста је с вакцином,не дјелује несто,сто се онда хвалите са великом стопом вакцинације.Проклетници..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрнуто

12.11.2021 19:06

Док није било вакцина мање је било и заразених и смртности.сад доза по доза 1,2,3 све дзаба.корона букти на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Озрен

12.11.2021 22:07

Багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

13.11.2021 08:11

Сектаска посла до кад мислите лагати и не признати да је ово пландемија вакцинисаних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

14.11.2021 05:12

Њемацка зила куцавица за цивид 19 продук је Роберт Коцх Институт све су то велике главе договориле замислите да је цовид досо из Еx yу свјет бин нас сравнио са земљом назалос Кину несмије нико дирати

ОДГОВОРИТЕ