На истоку Европе заоштравање мигрантске кризе

Литвански парламент прогласио је данас ванредно стање на граници са Бјелорусијом и у камповима у којима су смјештени мигранти који су одатле стигли.

Свијет 09.11.2021 | 21:07
На истоку Европе заоштравање мигрантске кризе

Ванредно стање, које почиње у поноћ по локалном времену, трајаће мјесец дана и дозвољава граничним стражарима да користе "менталну принуду" и "пропорционално физичко насиље" да би спријечили мигранте да уђу у Литванију.

Чланице ЕУ оптужују Бјелорусију да подстиче мигранте са Блиског истока, Авганистана и Африке да пређу границу са ЕУ у знак освете за санкције које су већ уведене Минску због кршења људских права.

Литванска декларација забрањује сва путовања у кругу од пет километара од бјелоруске границе, осим ако то не дозволи гранична стража.

Мигрантима би могли бити одузети мобилни телефони, а јавна окупљања у близини границе и у камповима су забрањена.

"Ванредно стање је потребно да би се примијениле ванредне мјере да се отклони озбиљна пријетња коју друштву представља масовни прилив странаца", наведено је у приједлогу пред парламентом.

Циљ ових мјера је, такође, да одврате све који желе да помогну мигрантима, рекла је премијер Литваније Ингрида Симоните у парламенту.

"Људи који живе и раде близу границе ће то моћи да наставе, али људи који желе да стигну тамо да, на примјер, покупе мигранте и превезу их на другу територију - биће им теже да то ураде", поручила је она.

(Срна  Фото:ЕПА)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хе Хе

09.11.2021 20:17

Нисам симпатизер ни Белорусије нити Лукашенка, али зашто би ти мигранти били само у Белорусији, зашто их не пребацити мало у Пољску, Њемачку, Данску, Литванију, Шведску, и они сами неће да остану у белорусији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струцњак

09.11.2021 23:52

А засто их уопсте пустају у Бјелорусију? Ста мислис о идеји да Бјелорусија застити своје границе а прави нањерно каос у намјери да се освети ЕУ

Name

Ето Видиш

10.11.2021 08:35

Када би Белорусија овако исто, брутално заустављала Мигранте, ови би једва дочекали да је још више оптуже за кршење Људских права и ко зна чека. Зато мани срања и дуплих стандарда.

Name

Ре ето

10.11.2021 10:31

Па они их зову у Бјелорусију и продају им визе имају авио линије из тих земаља за Минск о цему привас ти одакле мислис да су усли из Русије мозда? Какав лик

Name

Маxо

10.11.2021 06:46

Доце њих јос десетине Милиона , људи одлазе са Балкана гдје има Воде , Хране и Посла ( не бас велике плате ал има) а ови сто долазе из Пустиња њих само Зидови и пуска мозе зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралац

10.11.2021 08:47

Нису то никакви мигранти то је политицка исламизација европе и балкана уопсте,да се мене пита ја би све то вратио назад одакле су и досли

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

12.11.2021 08:10

Тацно. Хајде да се нас стотињак организујемо и кренемо у Европу преко њива и ливада. Ста мислите докле бисмо стигли?