Цијене дивљају, потребна хитна реакција власти

СДС Бањалука упозорава даће раст цијена минералних ђубрива неминовно довести до смањења приноса засијаних површина, као и површина које ће бити посијане, у прољеће 2022. године.           

Република Српска 09.11.2021 | 14:31
Цијене дивљају, потребна хитна реакција власти

- Позивамо Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да због неконтролисаног раста цијена минералних ђубрива у најкраћем року донесе мјере за помоћ произвођачима житарица у Републици Српској, саопштено је из ресора за пољопривреду Градске организације СДС Бањалука.  

Они упозоравају ће раст цијена минералних ђубрива неминовно довести до смањења приноса засијаних површина, као и површина које ће бити посијане, у прољеће 2022. године.           
                                                                                      
„Да ли се у ресорном министарству питају на који начин ће пољопривредници обезбједити финансијска средства за прихрану озимих житарица у фебруару и марту наредне године, као и средства за сјетву кукуруза, који се, као најзаступљенија житарица у Републици Српској, сије на приближно 150.000 хектара“, кажу у Ресору за пољопривреду СДС Бањалука.  

Он питају надлежне у Влади Српске да ли знају да су цијене минералних ђубрива подивљале.

„Знају ли да се за тону урее треба издвојити минимално 1900 КМ, а за тону КАН ђубрива, 1.400 КМ? И цијене НПК ђубрива са више фосфора и калијума прелазе чак 2000 КМ за једну тону. Уз овакве цијене ђубрива, као и горива, које ће такође, према свим процјенама, расти до прољећа, и са тренутним износима подстицаја ресорног Министарства, пољопривредници ће, у наредној години, сигурно посијати мање површина под кукурузом и јарим житима“, упозоравају из Ресора за пољопривреду СДС Бањалука.

Они су ресорном министру предложили да хитно, организује састанак са произвођачима житарица у Републици Српској, како би се пронашли начини за превазилажење проблема који ће се, сигурно, појавити прије прихране засијаних жита и предстојећу прољећну сјетву кукуруза. 

„Република Српска ионако не задовољава сопствене потребе за пшеницом и кукурузом. Свако даљње смањење засијаних површина ланчано ће да се одрази и на смањење сточног фонда у Српској, који је већ годинама у незавидном положају, због неконтролисаног увоза меса и прерађевина од меса, чему су највише кумовали СНСД-ови министри“, поручују из Ресора за пољопривреду СДС Бањалука.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пољопривредник

09.11.2021 13:44

Јесења сјетва је вец просла, без било какве реакције власти, у ствари била је једна констатација - повећани приходи у будзет, наравно када пољопривредник ПДВ плаца на 3 пута вецу цијену ђубрива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармер

09.11.2021 16:10

Тачно тако. Зашто да реагују кад акцизе на гориво и пдв на дјубриво је процентуално на цијену, дакле, што већа цијена већи приходи али.....кад дође вријеме жетве а не буде било довољно а не буду могли увести биће глади, али неће они гладовати него народ.

Name

ТЕШКО НАМА

09.11.2021 14:07

Засијати строго само за своје личне потребе. Коме треба нека себи засије или купи. Нека поскупљују и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратар

09.11.2021 15:53

Жалосно је шта раде пољопривредницима. Константно трубе дали ово дали оно а села све празнија. Надам се да ће народ доћи памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2021 16:17

Назалост јадни сељак увјек настрада то су астрономске цијене сјетве за пољупривреду ово није висе нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

09.11.2021 19:19

А тек це бити поскупљења тако да је боље да се подсјетимо насих њива остављени у наследству и напустени,барем кад себи несто посијес неце се бити гладно ако ниста други

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

10.11.2021 18:14

Теорија или не, али може се доћи до података, званичних, пољопривредницима у САД дрзава нуди веце подстицаје од продајне цијене, да униште љетину...изгледа је циљ глад, криза за храну, несто се цудно десава...а ето толики су подстицају у САД,слицно је у износу и у Д, исплати се радити само за подстицај, оно што продају је само плус...

ОДГОВОРИТЕ