Меркелова се опрашта; "Видећу шта ће ми пасти на памет"

У интервјуу за ДW Ангела Меркел говори о климатским променама и о познатој изјави "Успећемо" у вези с прихватањем миграната у Немачкој.

Свијет 09.11.2021 | 07:40
Меркелова се опрашта; "Видећу шта ће ми пасти на памет"

Опуштена и очигледно задовољна постигнутим – тако је Ангела Меркел (ЦДУ) деловала током интервјуа који је са њом водио уредник информативног програма ДW Макс Хофман у њеној канцеларији у Берлину. Није морала дуго да размишља о одговору на питање који су изазови јој били најтежи током њене владавине.

Лично јој је највећи изазов био масовно бекство људи из Сирије и околних земаља, и пандемија короне. У оба случаја се „видело да то људе директно погађа, да се ради о људским судбинама“.

Да, успели смо"

На питање да ли сматра да је Немачка успешно савладала навалу 800.000 избеглица 2015. године, на коју је она тада реаговала својом познатом изјавом "Успећемо", Меркел каже: "Да, успели смо!"

Није све прошло "идеално", али у то су се укључили многе градоначелнице и градоначелници, многе волонтерке и волонтери. У вези с мигрантима, Меркел каже:

"Имамо предивне примере људи који су се успешно развили, пре свега мислим на матуранткиње и матуранте." И самокритично додаје: "Али, наравно још нисмо успели да се супротставимо узроцима избеглиштва. Нисмо успели да Европа прихвати јединствен систем азила и миграције."

Ту има још пуно посла.

Потребно брже деловати у борби против климатских промена

На неки начин је криза њеног времена на канцеларској дужности било то што све више људи у свету доводи у питање мултилатерализам. „То ми је увек било важно и увек сам настојала да ојачам међународне организације, ММФ, Светску банку, Светску трговинску организацију и друге.“

А код све важније теме – климатске промене – савезна канцеларка признаје: „Морамо да делујемо много, много брже.“ Пре него што је постала канцеларка, Меркел је била министарка за заштиту животне средине и водила је рецимо први самит УН о клими одржан 2005. у Берлину. Данас каже: „Морамо да следимо научне прогнозе, а то значи да останемо веома близу циљу о повећању температуре на Земљи за један и по степен.“

(Б92/ДW Фото: ЕПА-ЕФЕ/Филип Сингер)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бијељинац

09.11.2021 07:19

Сиротињо је ли струја поскупила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,Њемацка

09.11.2021 07:40

јел ти мало 15000 Еура мјесецно пензије,па морас јос несто радити,а сто се тице твојих избјеглица,многи не раде,па ми који смо запослени,морамо плацати за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

09.11.2021 12:22

Ниста паметно ти неце пасти на памет, као и до сада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цкаља

10.11.2021 09:58

„То ми је увек било важно и увек сам настојала да ојачам међународне организације, ММФ, Светску банку, Светску трговинску организацију и друге." Сви политицари то исто раде. И после ове изјаве људи верују у демократске изборе изборе.хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ