Поплављено око 400 домаћинстава у И. Сарајеву

На територији града Источно Сарајево усљед изливања више ријека и потока дошло је до плављења приватних и државних објеката, а на око 400 приватних домаћинстава ушла је вода у објекте и направила материјалну штету.

Република Српска 05.11.2021 | 21:22
Поплављено око 400 домаћинстава у И. Сарајеву

На територији општине Источна Илиџа у незапамћеним поплавама које је изазвала обилна киша причињена је већа или мања материјална штета у око 150 домаћинстава, а клизишта, изливање воде и друге врсте штета причињене су и на државној имовини у овој општини.

Према ријечима начелника општине Маринка Божовића причињена је штета на државној имовини, која се налази дуж корита ријеке Жељезнице.

Божовић истиче да је Жељезница данас угрозила и мостове и путеве, попут улица Друге сарајевске бригаде и Милоша Црњанског, те да ће у наредних 12 часова екипе и механизација дежурати на свим мостовима на Жељезници и Касиндолској ријеци.

- У наредних 12 часова општинска и републичка цивилна заштита ће бити будна и пратити дешавања, а на вечерас одржаном Штабу за ванредне ситуације општине Источна Илиџа утврдили смо све критичне тачке, на сва мјеста довезли довољне количине пијеска и врећа - каже Божовић.

Он додаје да ће на мостовима од ОШ "Јован Дучић" у Касиндолу до посљедњег моста у Которцу дежурати екипе са механизацијом, како би се могло реаговати у случају да дође до проблема.

Међутим, како Божовић истиче, упркос најављеним додатним кишним падавинама, не би требало бити већих проблема по становништво и имовину на територији општине Источна Илиџа.

- У сваком случају, морамо пратити ситуацију и од сутра се посветити рјеашвању питања приватних стамбених објеката који су претрпјели штету, те њиховој санацији - рекао је Божовић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је најважније што није било жртава на територији града због падавина, те додао да је на територији читавог града угрожено око 400 домаћинстава, али да вода није ушла у све стамбене објекте.
Ћосић је истакао да је на територији општине Трново оштеће око 70 до 100 домаћинстава, те да је један пољопривредник имао штету већу од 30.000 КМ, јер му је вода удавила сву стоку.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да су падавине на територији ове општине причиниле материјалну штету углавном на приватним објектима, али и на инфраструктури.

Према његовим ријечима, ради се о око десетак локација на територији општине, гдје су се излиле притоке и мале бујичне ријеке и поплавиле домаћинства.

Додао је да није било евакуације становништва из њихових стамбених домова, али да су уништени локални мостови, те да је дошло до клизишта и урушавања дијела регионалног пута Подграб - Јахорина.

Вршилац дужности директора Републичке цивилне заштите Милан Новитовић апеловао је на грађане Источног Сарајева да се превентивним дјеловањем и развијањем свијести могу предуприједити овакве ситуације и смањити штете.

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Али и позив

05.11.2021 20:34

Људима на хуманост ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2021 13:30

О каквим ви поплавама прицате зар то није заистављено и о каквој помоци. Па био је ту вулин зар није ниста урадио сем пљувао по федерацији.

Name

Клоц

05.11.2021 20:59

Док наса цз прави селфије по Србији народ се дави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

05.11.2021 21:14

Овај директор Цивилне заштите као да је са Марса пао чуј му изјаве развијање свијести може предуприједит штету?!Аа билмеза како ћеш развит свијест кад се земља покрене или бујица покрене клизиште!!Тамо гдје га никад било појави се,природу не може нико предуприједит,већ лопату у шаке и иди тај народ спашавај!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Крајишник

05.11.2021 21:49

Лакше мало Крајишник, како он да узме лопату а В.Д. директор. Немој за.ебават. Развијање свијести је у овом моменту пресудан фактор само га треба правилно распоредити, а багере склонити да не кисну.

Name

Раде

06.11.2021 02:35

Гдје је бијела чизмица да посјети то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

06.11.2021 06:34

јел оно цивилна застита се слика по Дрини док овамо поплаве харају.Зашто нису направили ту вјежбу у реалним условима па да их видимо.

ОДГОВОРИТЕ