Вучић, Димитров и Рама потписали заједничку изјаву

- Предсједник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и замјеник премијера Сјеверне Македоније Никола Димитров су данас у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" потписали заједничку изјаву "Будућност проширења-поглед из региона".

Србија 04.11.2021 | 20:31
Вучић, Димитров и Рама потписали заједничку изјаву

У изјави се наводи да је западни Балкан спреман да убрзаним темпом напредује, али и да ЕУ треба да направи корак ка овом региону.

У изјави је поручено да ЕУ "треба и мора да истражи све путеве за бржу интеграцију западног Балкана у периоду који претходи приступању, заједно са својим обавезама за фазно приступање како је дефинисано у новој методологији.

"Позивамо све остале стране у региону да нам се придруже и желимо им добродошлицу. Отворени Балкан је отворен", наводи се у интегралном тексту заједничке изјаве.

Они су констатовали да на папиру политика проширења остаје активна, али да, међутим, у пракси постоји растуће разочарање међу грађанима региона у погледу перспективе ЕУ, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

"Кашњења у перспективи ЕУ исувише су коштала регион у политичком смислу. Северна Македонија је одличан пример неостварених обећања. Њана Влада се потрудила да испуни услове Брисела само да би се нашла изолована и препуштена да се носи са последицама одлука ЕУ. Ова ослабљена перспектива европских интеграција пријети да нас остави више дезинтегрисанима него икад. Осјећај је заједнички широм региона", наведено је у изјави.

Док ЕУ развија нове и далекосежне стратегије регион очајнички, како је наведено, покушава да реализује постојеће.

"И док је наш пут ка ЕУ исклизнуо из колосјека, ми остајемо посвећени достизању стандарда ЕУ. Не можемо да дозволимо да ова негативна спирала угрози саму основу будућности и просперитета региона. ЕУ иде напријед, док је регион заглављен у дилемама саме ЕУ", пише у заједничкој изјави званичника Србије, Сјеверне Македоније и Албаније. 

(Срна Фото: Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Смарате

05.11.2021 04:43

Висе са тим регионом ста само понављас ко папагај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

05.11.2021 06:13

"Опен Балкан" је гозба на којој Србија и Албанија сједе за столом а сви остали на столу.

ОДГОВОРИТЕ