Рекордна цијена пшенице подигла цијену хљеба

Цијене хљеба и пекарских производа у БиХ веће су за више од 15 одсто, сагласни су млинари и пекари, који истичу да се тенденција поскупљења ових производа може очекивати и у наредном периоду управо због рекордних цијена пшенице на тржишту.

Република Српска 04.11.2021 | 07:38
Рекордна цијена пшенице подигла цијену хљеба

Драган Вучић, извршни директор за продају и извоз у предузећу "Клас" Сарајево, казао је за "Независне новине" да нико није очекивао овакву ситуацију што се тиче цијена пшенице на тржишту.

"Цијена пшенице прошле године износила је 320 КМ по тони, а сада је преко 600 КМ, тако да је сама цијене пшенице главни разлог већих цијена брашна, а самим тим и пекарских производа", казао је Вучић.

Додао је и да су садашње цијене брашна које је на полицима у радњама испод сваког прага рентабилност, те произвођачи раде у минусу.

"Цијене једноставно расту. Први пут видимо да на берзи већ постоје цијене пшенице и за наредну годину, што никада није био случај", казао је Вучић, истичући да ће, према предвиђањима, цијене пшенице остати исте и у наредној години.

"Што се тиче цијене брашна, врећа од 25 килограма, које је најпродаваније, сада кошта 22 КМ, али се очекује да ће у наредном периоду достићи и 25 КМ", казао је Вучић.

Како је појаснио, у њиховој компанији дошло је до пораста цијена производа од осам до 15 одсто.

"Једино што нисмо подизали је цијена полубијелог хљеба, који износи једну КМ, јер највећи дио становника управо користи тај хљеб", закључио је Вучић.

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, истиче да је у овој регији дошло до поскупљења пекарских производа због већих цијена нафте и нафтних деривата, али и већих цијена пшенице и брашна.

"Цијене су веће за неких 15 одсто, а што се тиче наредног периода, јако је тешко предвидјети шта ће се дешавати", казао је Пелемиш.

Додаје да су раније цијене хљеба, барем што се тиче њихове регије, биле 1,10 КМ, док су сада од 1,20 до 1,40 КМ.

"Ми не можемо ићи с превеликим цијенама пекарских производа, али на неки начин морамо ублажити поскупљења, која су свакодневна", закључио је Пелемиш.

Да је евидентно да је дошло до поскупљења брашна и пекарских производа за 15 одсто, сматра Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

"Цијена брашна од 25 килограм сада је око 20 КМ, док се на прољеће очекује до 30 КМ", казао је Бићо.  

Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Републике Српске и власник пекарско-сластичарског друштва "Крајина клас", казао је да су цијене у његовом предузећу веће од пет до десет одсто.

"Брашно је поскупјело од 15 до 20 одсто, тренутно се не зна шта ће се дешавати са цијеном пшенице и брашна", казао је Тривић. Додаје да је хљеб који је раније коштао 1,50 сада 1,60 КМ, али да он не очекује даљи раст цијена брашна и хљеба.

Свакодневна повећања цијена грађанима задају све већу главобољу.

"Ово је ужас. Шећер, уље, месо, кафа, све је поскупјело. Сваког мјесеца морамо се одрећи дијела производа како бисмо преживјели од првог до првог", казала је Зорица Филиповић из Бањалуке.

(Независне  Фото:Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

04.11.2021 06:56

Ово нам је наса борба Дала да имамо ДОДИКА за марсала. Само дизати цјене док овај народ непомре одглади. Боље није ни заслузио. Рокајјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

04.11.2021 07:44

Пошто је цијена репроматеријала отишла 200% очекујте још поскупљења не само брашна него свих основних животних намирница. Робних резерви немамо а потстицаји су социјалне намјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Россљ

04.11.2021 08:06

Највеци свјетски производјац псенице је Русија.Највеци производјац нафте такодје,гаса медју прва три највеца.Све то поскупило невјероватно.Русији ова криза досла боље него икоме на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

04.11.2021 08:07

Цијена брашна 25 кг је 23,40 км ,кафа 7,40 све је поскупило браво за нашу владу што мисли о својим грађанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

04.11.2021 08:57

А какве то везе има са насом владом.Па поскупјеле су увозне сировине свугдје у свијету.Ста наса влада има с тим...

Name

Ре

04.11.2021 08:59

Има и јефтинијег, бојкотују скупље.

Name

Татар

04.11.2021 09:43

Е ово је циљ наше власти.Здерати ипокрасти што више док нема никакве одговорности

Name

Ре Ноле

04.11.2021 11:00

Ма никакве што би влада контролисала раст цјена повећали су пензије 2% , минимална плата са 520 на 540 . Битно је да код њих на буџету све штима да им је потаман. То што је свугдје у свијету поскупило не оправдава неконтролисање дивљања цијена. Пратимо ЕУ у расту цијена али не и са платама.

Name

@Ноле

04.11.2021 12:55

Имас мисљење о свему, а ниста не знас и неспособан си да размисљас. Влада је крива јер су унистили робне резерве, које слузе управо за овакве ситуације. Када постоје робне резерве, из њих нормална дрзава пуста залихе на трзисте и тако умањује раст цијена. Влада јесте за ово све крива. Презивјецемо некако поскупљења, али у слуцају неке природне катастрофе када хране не би уопсте било на трзисту, не знам како наса "безгресна" влада замисља да јој кметови презиве... довољна је једна глобална суса, па да нам владари остану без гласаца. Ето какве везе са владом има ова ситуација.

Name

Ал

04.11.2021 08:33

Сте га закукуљили да човјек појма нема ни шта је ни кад је ни колико је шта поскупило од пекарских производа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

04.11.2021 17:48

Треба јос висе поскупјети, да ова стока од народа покрепа, само да омладина побјеге сто даље. Нисмо у могуцности прехранити пар стотина хиљада људи, а да не говоримо о малом дјелу привилегованих, који нам све ово раде, а цути се, нико ниста.....?