Усвојена резолуција у СБ, продужен мандат ЕУФОР-у

Савјет безбједности УН-а је усвојио је Резолуцију којом се продужава мандат ЕУФОР-а, али у којој се не помињу ОХР и високи представник.

Босна и Херцеговина 03.11.2021 | 20:56
Усвојена резолуција у СБ, продужен мандат ЕУФОР-у

Савјет безбједности УН-а вечерас је донио одлуку о продужењу мандата мисије ЕУФОР-а (Алтхеа) у Босни и Херцеговини. Мисија је продужена за наредних 12 мјесеци са 15 гласова “за”.

Иако је раније очекивано да ће се присутнима обратити и Високи представник у БиХ Кристијан Шмит и представити свој редовни извјештај о стању у БиХ, то се није десило.

Ипак, извјештај је достављен свим страним мисијама у УН-у. У обраћању присутнима, представник Француске Ницолас де Ривиèре је казао како је БиХ направила велики помак од завршетка конфликта 1990-тих. Позвао је на спровођење изборне реформе и изразио подршку раду Високог представника, те осудио све облике угрожавања територијаног интегритета и постојања БиХ као државе.

Такође, изразио је заљење због блокирања рада државних институција и осудио величање ратних злочинаца.

Представница Велике Британије је такође поздравила усвајање резолуције, те се захвалила високом представнику на достављању извјештаја о стању у БИХ. Изразила је забринутост према реотрици подјела које долази од представника Републике Српске, те упозорила како су угоржени не само мир и стабилност у БиХ него у цијелој регији.

Затражила је од Савјета безбједности да изрази пуну подршку имплементацији Дејтонског мировног споразума и раду Уреда Високог представника.

Представница САД-а је казала како су извјештаји високог представника кључни како би се међународна заједница информисала о тренутној ситуацији и напорима да се осигура стабилност и прогрес. Захвалила се на извјештају и изразила наду како ће им се у наредним сједницама придрузити и брифирати Савјет безбједности.

Истакла је како се БиХ тренутно налази на критичној тацки у постратној историји, те је упозорила на опасну реторику кроз коју Милроад Додик позива на повлачење из државних институција, као и на потпуно повлачење из Босне и Херцеговине. Сложила се са оцјеном високог представника како се ради о опасном путу и за БиХ и за остатак регије.

Позвала је на смиривање тензија и деескалацију, и да се лидери врате на посао за који су изабрани. Казала је како то значи да државне институције морају да се врате у потпуно фунцкионисање и да конститутивни народи поптуно учествују у том раду. Нагласила је како се улога високог представника мора заштитити те да је његов уред основ стабилности у земљи, а може бити затворен тек кад се за то створе услови односно испуни ‘5 плус 2’ агенда.

На крају је истакла како је у БИХ неопходно провести изборну реформу и побољшати изборни интегритет, како би земља напредовала на путу ка ЕУ, преноси Н1.

За Кину и Русији Шмит приватна особа

Кинески представник је казао да проблеми у БиХ морају бити рјешени од стране људи у БиХ.

''Кина позива међународну заједницу да подузме балансиран приступ. Што се тиче ОХР-а, Кина наглашава да у складу с Даyтонским споразумом, Вијеће сигурности УН-а игра кључну улогу у његовом именовању и да то треба поштивати'', казао је, како преноси РСЕ, кинески представник.

Кина је поздравила напоре ЕУ-а и ЕУФОР-а да одржи сигурност и стабилност у БиХ.

''Кина је увијек поштивала независност, суверенитет и територијални интегритет. Вјерујемо да људи у БиХ имају довољно мудрости да сами рјешавају проблеме те земље'', нагласио је. Додао је како је Кина послала значајне донације током пандемије и да ће ова земља настављати помагати БиХ, ''посебно како би одржала мир и стабилност''.

Василиј Небенза, руски амбасадор при УН-у, казао је како је забринут због тренутне политичке ситуације.

''Русија је један од гараната Дејтонског мировног споразума. Не слажемо се с колегама из земаља које желе диктирати како ће се БиХ понашати. Бивши високи представник Валентин Инзко је одлучио да као аутократ наметне амандмане на Кривични закон БиХ. То је аутоматски потпалило ватру у БиХ која се није у потпуности опоравила од сукоба. Потом је господин Шмит именован за новог високог представника уз кршење међународног права. Јасно је да је та позиција упражњена и да господин Шмит није именован за високог представника. Савјет безбједности не може разматрати примједбе приватне особе'', казао је Небенза.

Руски амбасадор је поновио став Русије да је ''ОХР постао извор великих проблема''. Гурање према унитаризацији државе је у супротности с Дејтонским споразумом. Упозоравамо још једном да се сва кривица  сваљује на једну страну, на Републику Српску. Увјерени смо да гаранција помирењу је да грађани БиХ сами одлучују. Свако наметање извана је контрапродуктивно'', казао је амбасадор Русије.

Поновио је став Русије се мора завршити вањско туторство и да је потребно конструктивно помоћи земљи.

''Као гаранти Даyтона мислимо да је баланс који је тај споразум успоставио ефективан. Подржавамо фундаменталне принципе, суверенитет и територијални интегритет БиХ'', казао је, између осталог руски амбасадор при УН-у, јавља РСЕ.

(БН/Н1/РСЕ Фото: Архив) 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Зивјела Српска

03.11.2021 20:17

Битно је да се не помиње високи представник који нам и не треба а за 700 војника еуфора нас нас брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2021 20:40

Немора се ни помињати он је ту а његов извјестај сви подрзавају.ЕУФОР је ту умјесто ЈНА,капирас ли бре бар мало.

Name

Истина

03.11.2021 20:48

Вјероватно си слушао оно што ти одговара. ВП се спомиње, и он и његов извјестај

Name

Манојло

03.11.2021 20:58

Пораз Додика. Из текста се види да је Додик Руски играц и да зели да иконе РС и да га осиромаси и стварање ” Независне” РС сто му је продао план. Сто дузе Додик на власти то це народ да тезе зиви у РС. Додик зели да унисти РС како би сакрио корупцију његови и његове елите пуна криминала.

Name

Ре

04.11.2021 06:32

Свен Алкалај,приликом обрацања у СБ,процитао писмо високог представника врло мудро и паметно.

Name

Сале

03.11.2021 20:22

Не знају Руси да су их ови опет превеслали. ВП је изгласан у ПИЦ и стоји му мандат, а то сто га не спомињу у СБ то не игра никакву улогу. Видјет че те у наредним данима шта ће ВП да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

03.11.2021 20:50

Високи и није бас тако висок

Name

РЕ

03.11.2021 21:04

Високи више не постоји као и ОХР у БХ.

Name

стварно

03.11.2021 21:22

мислис да је тако. ПИК није дефинисан Дејтонским Споразумом. То су смислили амбасадори западних земаља како би заобисли СБУН. Но без резолуције СБ ВП је нелегалан. Иза тога стоје двије суперсиле Русија и Кина. Процитај став Русије, она је гарант споразума. Да ли мислис да је несто могуце спровести мимо Руса на Балкану. Па Први Свјетски Рат није поцео због Фердинанда, вец покусаја Њемацке да Русију изгура са Балкана.

Name

Ре ре

03.11.2021 21:54

Чији извјештај прочиташе ови амбасадори и на основу чега траже одговарајуће акције?

Name

Ипе

03.11.2021 20:28

Како ми њима у Савјету Безбједности изгледамо,нас цца 3 милиона и ми би да "ратујемо",а један град попут Лондона,Франкфурта има више становника него наша Босна и Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рее

03.11.2021 20:41

А ти си комад гудале

Name

Да али

03.11.2021 21:24

у БиХ нема висе ко да ратује. Старосна структура друства је таква да није могуце повести јос један рат. Сви млади људи це овог пута на Запад. Нема тога ко мозе натјерати градјане Сарајева у нови рат.

Name

Ре да али

03.11.2021 22:06

Онај који буде хтио правити границу на Врацама ће нас натјерати, избора немамо

Name

Докле

04.11.2021 06:36

Нас ови идиоти са власти доведосе, ово је страсно? На крају опет испаде да је као народ крив, никако да се на праве кривце експлицитно указе. С једне стране су нас ти исти, опљацкали до голе козе, они баснословно се обогатили, приватизовали институције, третирају нас као стоку, а са друге стране континуирано дизу неке "националне тензије", масалају излизаним прицама, медју народом који је сит свега. Ови надлезни супервизори се увијек праве невјести, неснадјени, са немустим изјавама, па докле висе??? Народ осиромасен, збуњен, испрепадан, обезглављен и слудјен, од свих наведених гузоња.

Name

Ре,

04.11.2021 08:53

Франкфурт има 750 хиљада, а Мüнцхен око 3,5 милиона становника.

Name

Тоза

03.11.2021 20:29

Јасно је да Русија помазе искљуциво Додику а не српском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2021 20:59

Колики ти је ИQ?

Name

Слабо памцење

03.11.2021 21:29

Русија стити своје интересе на Балкану. Прица о Додику је излизана до те мјере да нико у то невјерује. Ја сам лицно тразио да се тај криминалац процесуира кад су ови из опозиције сједили са њим заједно 2006. године. Треба сагледати два проблема одвојено, унитаризација БиХ и гурање у НАТО са једне, и корупција и неефикасно правосудје са друге стране.

Name

Ропе

03.11.2021 20:30

Русопас би да ми опет убијамо комсије по балкану, а они да купе кајмак. Цекај да ти путин јос мало падне у параноју да губи власт, па да видис сибир из гулага, монголоиду са урала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво за еуфор

03.11.2021 20:33

Да нема еуфора додик и убице би нас убијали по бањалуцким улицама, дакле браво за еуфор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

03.11.2021 21:00

Вп је саставни дио ИЗВОРНОГ Дејтонског споразума тумача Анекса 10Тако да ни Русија га не може укинути без сагласности свих потписника Једно су жеље........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васиљи

03.11.2021 21:00

...не спомену ни једном ријечју РС!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

03.11.2021 21:01

благо нама када нам све силе свијета зеле да помогну на њихов нацин :) Благо нама када су нам кинези,руси,турци,амери и сви остали преци него ми сами себи, једно другом. Једним језиком прицамо на једном простору зивимо.........казу религије свака за себе миротворне а страда толики народ. Благо нама кад се ударамао у национална прси и истицемо како смо ми добри а други неваљају......благо нама када тако дивну земљу напустисмо и од ње пензионерски дом стварама.......аферим вам свима било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре; Дрина

03.11.2021 23:07

Свака част,

Name

Суад

03.11.2021 23:16

Свака ти цаст на коментару!!

Name

Презбетеријанац ре дрина

04.11.2021 03:17

Свака ти је на мјесту....??????

Name

1w3

04.11.2021 05:48

Свака част за коментар!

Name

Ре дрина

04.11.2021 06:45

Назалост истина

Name

Са

03.11.2021 21:25

Било би боље да странци склоне болесника, високи представник или неко други свеједно, само нека овај оде. Ако овиме данас шаљу поруку Бошњацима да они требају несто преузети онда није добро. У памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

03.11.2021 21:42

Интересанyно ови Руси увек контра.Гледао сам обрацање у ВС људи само Руси подрзавају МД из њима знаних разлога.Србија подрзаје БиХ са ентитетима ја незнам ста овај Додик конта.Мисли да це Муслимани Немо посматрати а тек ујке његове има да му забију нот првом приликом.100% сам убједјен да га Загреб пумпс са лазама за децу ова криза је Радо Цовица100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

03.11.2021 22:05

Сви ови русофили нек се мао преконтајуШта су руси помигли народу РС?????АПСОЛУТНО НИШТА чиста 0.Купили су нафтни сектор рафинерија не рсди у губитку 600 мил Све поаре отиче за РусијуНису дали ниједа једини кредит РСНису дали ни марке неповратне помочи????На другој старни ЕУ дсје неповартн помоч финасира пољопривреду даје кредите путем ММФ...и мнге друге помочиЈекл овај народ луд...Нек са свеако запита у чему је фолПа и смо русима живо месо према западу и америма..Сутра да пукне не могу нам помочи никакоМорају пречи пет земаља НАТО пакта КАКО ???'нни метак нам не могу доставити .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија

03.11.2021 23:39

Зато комшија избори су нам задња шанса и вама и нама или да заједно преплавимо улице протестима.А што се тиче рата само будала би гинула на линијама док би се Бакир и Додик са својим породицама и нашим парама крили по трезорима.

Name

Ре

04.11.2021 05:37

Подрзавам коментар

Name

Неко

04.11.2021 05:57

Продају и Сбербанк. Нестало им пара и не могу нигдје да дизу кредите на западу.

Name

Ицх

04.11.2021 09:58

Није ТИТО био будала кад није дао Русима у Југославију,зна он добро шта су Руси

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

04.11.2021 10:41

Оде СБЕРБАНК са ових простора! Ко је сљедећи? Је ли Миле?

ОДГОВОРИТЕ