Тајна чувене "Маскараде": Како је настао Цецин хит?!

Јавна је тајна да Марина Туцаковић није комплетан аутор свих својих текстова и да су јој током каријере у писању помагали непознати аутори, који су од ње тражили помоћ како би се касније афирмисали у том послу.

Забава 03.11.2021 | 20:28
Тајна чувене "Маскараде": Како је настао Цецин хит?!

Раније је било доста покушаја да се о овоме говори, али је покојна Марина избегавала ту тему и тврдила је да ти наводи нису истинити. Када се медијима обратила извесна Верица Поледица и оптужила чувеног текстописца да јој је украла песме, Туцаковићева је једино тада признала да се послужила њеним идејама, рекавши да јој је за то платила 200 евра.

Међутим, након Маринине смрти, све више људи је спремно да говори о овој теми, па се нашој редакцији јавила Д. З. (идентитет познат редакцији), која тврди да је део текста за чувену баладу "Маскарада" Цеце Ражнатовић заправо њено ауторско дело.

- Почела сам да пишем поезију као средњошколка, и све сам записивала у мали црни роковник, од кога се никада нисам одвајала. Ту сам записивала своје мисли, кратке приче, али и песме. Било је ту много текстова, скоро стотину - започиње исповест Д. З.

Svetlana Ražnatović, klinika, Bogdana Rodić, porođaj, Veljko Ražnatović <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ЛУКА СТОЈАНОВИЋ ЕСПРЕСО.ЦО.РС

Међутим, у једном тренутку, роковник са забелешкама је нестао, а Д. нам појашњава како је он дошао у Маринин посед:

- Супруг и ја смо се дружили с дечком који се у то време дружио с тадашњим момком Дивне Карлеуше. Он се хвалио да познаје Марину и да јој продаје своје текстове. Како је тврдио, он је Марини писао 10 текстова за тадашњих 50 марака, а она је користила делове и од комбинације више стихова правила је један текст, који би касније постао велики хит. Тада сам се и ја, наивна, похвалила мојим талентом за писање, показала му роковник и неке од својих текстова, међу којима је био и текст за песму "Маскарада". То вече смо се дружили и разговарали целу ноћ и ја сам потпуно заборавила да сам му показивала роковник. Међутим, после неколико дана схватила сам да га нема. Било ми је јасно да је роковник остао код њега, али је он тврдио да не зна ништа о томе. Помирила сам се са тим и кренула да пишем нове песме.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2019/10/11/20/2017099_1612_фф.јпг?вер=1635869786" алт="Дивна Карлеуша" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ДРАГАН КАДИЋ

Ипак, највећи шок је доживела када је свој текст "Маскарада" после неколико месеци чула у Цецином извођењу.

- Овај мој текст је настао неколико година раније, крајње спонтано. Инспирација за текст ми је била журка на коју нисам отишла и понашање мојих пријатеља који су носили фигуративно маске - фолиранти и дволичне особе. Оно што је Марина "украла" од мене је наслов песме и стихови "Жив се човек на све навикне, па ваљда ћу и ја, ако бог да", као и рефрен "Добро дошли, другови, на нашу малу маскараду, позивнице имате, најбоље је то у граду...". Касније је Марина узевши моју основну идеју, додала остале стихове и направила хит за сва времена - прича наша саговорница.

На крају, она наводи и разлог због чега је тек сада одлучила да јавно проговори о овом догађају из сада давне 1997. године.

- То што је моја песма завршила у Марининим рукама за мене је само комплимент. Само је она могла да од више различитих песама и аутора направи хит за сва времена. Ипак, желела сам да ова прича изађе у јавност, јер сам код вас прочитала и да су песме "Тихи убица", "Једна ноћ за кајање" и "Казино" Јелене Карлеуше заправо текстови Милоша Рогановића, на којима је била потписана Марина. Та његова прича ме је подсетила на мој случај, због чега сам се растужила и желела да моју причу поделим са јавношћу - завршава Д.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2021/11/02/08/2776775_лаца-марина_фф.јпг?вер=1635869815" алт="Марина Туцаковић, Милан Лаћа Радуловић" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: СТЕФАН СТОЈАНОВИЋ, ЛУКА ШАРАЦ

<стронг>(Курир.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сандра

03.11.2021 20:10

Зар је то хит?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све изађе на видјело!

03.11.2021 20:56

Истина увијек побједи! Покојна Марина Туцаковић ће, ако се ово покажете као истина, морати да се сматра крадљивцем, тј криминалцем. Али нема то више никакве сврхе јер Марине Туцаковић више нема, но сама чињеница да је крала је велика мрља на каријеру М.Туцаковић. Цеца је позната и по томе да је од Дине Дервишхалидовића -Мерлина добила једну пјесму , чини ми се пред сами рат, и да Цеца никад није платила...од Мерлин јој је написао Мој Београде и Заборави. Чини ми се да је Заборави поклонио Цеци!

ОДГОВОРИТЕ