Први Шмитов извјештај УН-у о стању у БиХ, издвојио и аферу "Кисеоник"

Високи представник Кристијан Шмит доставио је Савјету безбједности Уједињених нација (УН) свој први, а укупно 60. по реду извјештај о провођењу  Мировног споразума за Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 02.11.2021 | 08:20
Први Шмитов извјештај УН-у о стању у БиХ, издвојио и аферу "Кисеоник"

Извјештај се односи на период од 16. априла 2021. до 15. октобра 2021. године, а у његовом уводу се истиче да се БиХ суочава са "највећом егзистенцијалном пријетњом у послијератном периоду".

- Упорни, озбиљни изазови основама Општег оквирног споразума за мир од стране власти Републике Српске, предвођене највећом странком у РС СНСД-ом, на челу са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком , угрожавају не само мир и стабилност земље и региона, већ, ако на њега не одговори међународна заједница, може довести до поништавања самог Споразума – наводи се у извјештају.

Шмит подсјећа да је Додик, за којег каже да је де фацто лидер ентитета Републици Српској, позвао на једнострано повлачење из постигнутих споразума о преносу надлежности на ниво државе, те да Република Српска  "врати" оно за што тврде да су узурпиране уставне надлежности.

- Према најављеним плановима, то би значило повлачење припадника Оружаних снага БиХ из РС, преузимање објеката ОСБиХ на територији РС, те поновно успостављање Војске РС од особља које се повлачи из ОСБиХ, што је потез који би вратио сат уназад 15 година само у области реформе одбране и још даље у смислу изградње повјерења и сигурности. То би значило и повлачење Српске из УИО-а, ВСТС-а, СИПА-е и ОБА-е, те мјере за спрјечавање тих институција да дјелују на територији РС – истиче Сцхмидт.

Појашњава високи представник да Додик ове потезе назива "повратком на изворни Дејтон", што је, истиче Шмит, погрешан назив заснован на погрешном тумачењу Устава БиХ.

- У пракси, ова политика има за циљ да поништи многе тешко постигнуте реформе у посљедњих 26 година, не да би се стриктно придржавала слова Дејтона, већ радије да се врати на ситуацију која је постојала на терену прије имплементације Дејтона. Укратко, Додик жели да повуче РС из уставног поретка успостављог према Анексу 4 Општег споразума за мир и да се одустане од цивилне имплементације Споразума наведеног у Анексу 10. Ово је једнако отцјепљењу без његовог проглашења – упозорава Шмит.

Једнострано повлачење било којег ентитета из успостављених државних институција, што правно није могуће према садашњем уставном оквиру, довело би, додаје Шмит, до колапса тих институција и на крају поткопало способност државе да функционише и извршава своје уставне одговорности.

Шмит такође подсјећа да су државне институције парализоване од јула, што је посљедица блокада из Републике Српске због доношења закона којим се забрањује негирање геноцида и осталих ратних злочина.

- Као дио оркестрираног одговора, власти Републике Српске усвојиле су Закон о непримјењивању Одлуке високог представника. Овај закон одбија одлуку високог представника од 22. јула и прописује да се законодавство на државном нивоу неће примјењивати у Републици Српској и обавезује власти Српске да не сарађују са институцијама БиХ које покушавају провести законе на државном нивоу. Ово представља конкретна кршења Анекса 4 и Анекса 10 Дејтонског споразума – наводи се у извјештају.

Високи представник такође истиче да је Додик изјавио како те активности немају за циљ изазивање сукоба, али да је упозорио да ће на сваки покушај интервенције државних институција бити одговорено силом.

Такође је подсјетио на Додикову изјаву према којој би, уколико интервенише НАТО, Република Српска тражио и добио помоћ "пријатеља".

- Као коначни тумач Општег оквирног споразума за мир, моја процјена је да власти Републике Српске већ озбиљно крше Споразум и да су спремне да га даље крше, потенцијално узрокујући непоправљиву штету. Уколико неоспорно успију у овом подухвату, власти РС би успоставиле нови уставни и правни оквир којим би РС избацила из дејтонске архитектуре, посебно из уставног поретка БиХ, што је синоним за сецесију. Игнорирање или умањивање важности оваквог стања могло би имати опасне импликације за регион и шире – упозорио је он.

Међутим, Шмит истиче да нису само власти Републике Српске проблематичне, те подсјећа да пуне три године од Општих избора није формирана нова Влада ФБиХ и да институције БиХ "потпуно стагнирају, уз најслабије резултате Савјета министара БиХ и Парламентарне скупштине БиХ него у било којем претходном мандату".

Шмит  напомиње да услови  из Агенде 5+2, чије је испуњавање неопходно за затварање ОХР-а, нису испуњани због сталних криза и отвореног одбацивања неколико циљева.

Иако се надам да ће се власти у потпуности придржавати Дејтонског споразума и постићи напредак на путу БиХ ка интеграцији у ЕУ, што остаје спољнополитички циљ дефинисан у бројним одлукама које су усвојиле институције БиХ, уколико дође до нарушавања мира и стабилности кориштење мог извршног мандата у складу с додатним напорима међународне заједнице да заштити Дејтонски мировни споразум не смије бити искључено – наводи се.

У наставку извјештаја Шмит хронолошки наводи догађаје који су обиљежили протеклих шест мјесеци у БиХ, међу којима је издвојио и аферу везану за кориштење индустријског кисеоника за лијечење пацијената у Републици Српској

- Повлачење Републике Српске из уставног поретка БиХ имало би неколико непосредних импликација, па и на Брчко Дистрикт, тренутно једино подручје напретка у оквиру Агенде 5+2, имајући у виду да је Дистрикт кондоминијум између Републике Српске и Федерације и дјелује у оквиру уставног поретка под институцијама БиХ, укључујући и оне из којих је Република Српска најавила повлачење, а не само УИО на коју се Дистрикт ослања по питању прихода. Под овим околностима, Арбитражни суд за спор око међуентитетске линије у Брчком би морао оцијенити да ли такве радње Републике Српске представљају озбиљно непоштивање услова Коначне одлуке – наводи се у извјештају.

Високи представник упозорава да су шансе за нове подјеле и сукобе врло реалне, те позива генералног секретара и чланове Савјета безбједности да обрате пажњу.

Говорећи о ситуацији у ФБиХ, Шмит истиче да нова Влада ФБиХ није формирана због опструкција ХДЗ-а БиХ, те такође подсјећа да је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић казао како се наредни Општи избори не могу одржати уколико се не измијени Изборни закон.

(Фактор  Фото:Фактор)

Коментари / 82

Оставите коментар
Name

Напријед Додик

02.11.2021 07:26

..... може довести до поништавања самог Споразума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2021 07:57

Врло опасна варијанта губљења права за која су изгинуле хиљаде људи.

Name

Надам се

02.11.2021 07:57

Акобогда да тако буде.

Name

Вук

02.11.2021 08:11

ДА, а то значи : Да се враћамо на стање од прије потписивања тог споразума..... дакле, на Устав Р БиХ и на то да постоји само једна држава без ентитета, а која је међународно призната од Уне до дрине и од Саве до мора. Суверена и независна Република Босна и Херцеговина, коју је читав свијет признао ПУНО ПРИЈЕ потписивања дејтонског мировног споразума! РС тиме практично престаје постојати, стварно и правно!

Name

Вуче

02.11.2021 08:19

Сањај сањај није забрањено. Још кад би ти златна рибица могла испунити коју жељу.

Name

Крајишник

02.11.2021 08:20

Ови ништа нису научили од Милана и републике српске крајине сви су причали како ће нешто направити неће Милан ово неће они неће з4 и шта је на крају било

Name

Ре

02.11.2021 08:25

Миле се игра судбином Српске

Name

Зељко

02.11.2021 08:28

Објасни ти то овим Додиковим гласацима..

Name

РЕ

02.11.2021 08:36

Ако ће га поништити?Сад се тек види да си нелегалан и подметнут.

Name

ВП

02.11.2021 08:45

НЕКАДА БИЛО...САДА СЕ САМО СПОМИЊЕ...

Name

Ре

02.11.2021 09:01

Баја није нормалан !!! "само у закону о одбрани Додиг жели вратити сат за 15 година уназад" паметном довољно

Name

КАКО БИ БИЛО ЉЕПО

02.11.2021 09:16

ДА СЕ ПОМИРИМО И ИЗДОГОВАРАМО КАКО ЦЕМО ДАЉЕ ДА ЗИВИМО...БЕЗ ИЦИЈЕ ПОМОЦИ...

Name

ха ха,

02.11.2021 09:45

Милорад мозе довести само до пониставања републике српске то треба знати народ српске.

Name

ВРС-РВИ

02.11.2021 09:59

Брацо нисмо свјесни какав хостоплер и преварант нас преставља!!! Отрјезнимо се док јос није касно!!! Њему ниста није свето, па ни гробови насе браце који су зивоте дали за РС, да се он понаса тако!!!

Name

Дашак вјетра

02.11.2021 11:53

ваљда смо схватили да он ради против Републике Српске и даје доведен као дашак вјетра

Name

Ревук

02.11.2021 12:13

Е јеси на паметан!!!

Name

Вуче

02.11.2021 13:38

Добар си ти каквих будала има.

Name

Нострадамус

02.11.2021 15:00

Миле има своје гнијездо у Београду на води,а ми цемо под онај сатор сто је названа покретна болница.

Name

ре

02.11.2021 15:38

Зато је и доведен испод жита да лаје по Србима,ај ти назад за Дубровник.

Name

РЕ РЕ НИЈЕ БАШ

02.11.2021 17:04

НИСУ ЉУДИ ИЗГИНУЛИ ЗА ПРАВА НЕГО ЗА ПЉАЧКУ. НА СВАКОЈ СТРАНИ. И ДЕ ТЕ КОМУНИСТИЧКЕ ФЛОСКУЛЕ ВИШЕ... ПОПУСТИ МАЛО. ДОСТА ЈЕ ВИШЕ ЛАЖИ СВА ТРИ НАРОДА. СА САМО МАЛО ЛОГИКЕ МОЖЕ СЕ ЗАКЉУЧИТИ ДА СЕ ПРАВА МОГУ ОСТВАРИТИ И БЕЗ ГИЊЕЊА ХИЉАДА ЉУДИ. У НОРМАЛНИМ ЗЕМЉАМА, С НОРМАЛНИМ ЉУДИМА И БЕЗ НАЦИОНАЛНИХ ГАНСТЕР ЕЛИТА. ИДИ МАЛО У СВИЈЕТ, НАДЈИ НЕКУ НОРМАЛНУ ЗЕМЉУ ПА ГЛЕДАЈ.

Name

Ре Вук

03.11.2021 00:31

Из Твојих уста у Бозије уси! Ето нама градјанске БиХ, ето нама наде у боље сутра!

Name

Алекса

03.11.2021 08:28

Због оваквог рјешења је додик и доведен.Задатак је извршио и дебело наплатио.Ћао,здраво,не бих вас више задржавао!

Name

Крајски Борац

04.11.2021 12:07

За ово сто сад имамо вецина бораца се није борила и никад неби. Са профитерима је друга прица. Имали смо 26 година да направимо уредјену дрзаву а види нас. Бурле нас гура у неке сукобе Америке, Русије и Европе... и цак неки дан казе .. ово сто се у УН десава је виса политика. Стварно да би опљацкано сацувао гурнуце нас у амбис.

Name

ДЕУС

02.11.2021 07:34

Није ништа слагао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батар Миралем

02.11.2021 11:14

Подрска за госн. Шмита. Живијео Шмит! Живела Њемаћка.

Name

Милун

02.11.2021 07:38

Куда нас води ова власт? Не дирајте у ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ,све друго било би катастрофално за Р.Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабић

02.11.2021 14:14

Објасни то Баји.

Name

4$

03.11.2021 15:29

Сто Баји? Он види само доларе!

Name

Гаре

02.11.2021 07:39

Овај високи је баш објективан све фино описао, и дао свима до знања да немају воље одговорити на отцјепљење јер сви виде да је то једини пут за напредак овдашњих народа. Шмит неће ни поднијети извјештај УН јер Шмита највеће силе Русија и Кина не прихватају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.11.2021 07:44

У БиХ, треба да дјелује тужитељство и судови. Треба похапсити све реметилачке факторе који иди ка томе да гурну земљу у рат. Боље је похапсити 10 људи, него да неколико милина људи буде под терором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

02.11.2021 07:54

Сад це Додо да запјева ону од Мерлина:Све је лаз само пуста лаз

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

02.11.2021 09:59

Тако је.

Name

Милан

02.11.2021 07:56

Зивјела Република Српска. Напоље са окупаторима који су нас само у последњих 100 година унистили и исријебили (а и даље зеле да то раде). Смит није високи представник, за мене није цак ни туриста вец отворени непријатељ свега сто је српско. Његов извјестај неце бити усвојен у УНу јер он није легално изабран у том тијелу. Ово је само наставак насиља које западне земље спроводе над цијелом планетом вец вијековима. Драго ми је сто смо на супротним странама, никада у исто коло са тим злотворима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2021 09:03

Ти друже преспавао 26 година ?

Name

Расевиц

02.11.2021 14:18

Добро, слажем се Милане са тобом 100%. Шта предлажеш? Хоћемо ли поново у рат и бројати погинуле, рањене, нове инвалиде? Не знам колико ти је година али мислим да си један балавац који није искусио прошли рат. Зато ти је боље иди вани и ради. Такви ложачи нам овдје не требају.

Name

Јошко

02.11.2021 08:02

Знали и овај Шмит је дошао само да лаје против српског народа.. Милирад Додик повлачи потезе које му Америка говори како би нанио штету Реп Српској... Ако је пробем Милорад Додик онда фино га одведете са тенком како сте га и довели а не да лајете на Српски народ.. А да ли је присуствовао и Рус док је овај Шмит лајао. Требало је да игнорише виаоког представника а не да га слуша из прве клупе. Рус само подјеб'ва Српски народ а нигдје конкретне помоћи и застите Русима одговара да ЕУ напада Србе да је дрзи подаље од чланства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

02.11.2021 08:10

Ово ми смрди на неку заједницку игру додика и медјународне заједнице, он је превисе самоувјерен као да зна сценарио а опет медјународна заједница као никада до сада обавља којекакве тајне разговпре по региону и то свак са сваким а углавном ниста не предузима осим благих пријетњи?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

02.11.2021 08:11

Па све те одлуке које су се доносиле уназад 25 год,мој Смиту,исле су у корист једног народа,муслиманског.Сад кад несто треба да се уради у корист српског народа,сад је проблем.А ми не тразимо ниста друго,него оно сто смо вец имали,јер смо схватили да је вас циљ гасење РС.Е па неце да мозе,јаране,мало сте се заје.али...

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

02.11.2021 10:18

Исле су у корист Босне и Херцеговине тиме и свим народима који зиве у њој.

Name

Рајко ВАСИЋ

02.11.2021 08:17

ХОЋЕМО ЛИ СЕ ПРОБУДИТИ?НЕ ВЈЕРУЈЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.11.2021 08:47

Ако му дозволе да кум прода зграду за 100 милиона све се окреће.

Name

Гаврило Принцип

02.11.2021 08:20

Самопрозвани високи представник, без верификације Савјета безбиједности. Које ли дрскости Њемачке, западних моћника као и НАТО алијансе? Примјењују се тзв правила мимо редовних правила и онда се на све то држати србима лекције. Раде шта хоће и како хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2021 08:33

Истина боли Гаврило

Name

Ре Гаврило

02.11.2021 10:28

Или не контас ствари или се правис будала.

Name

Катастрофа

02.11.2021 08:27

Примјетно је само да у БиХ Бакир није ни за ста крив ? ово је комедија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2021 08:54

Па о није крив

Name

Ре

02.11.2021 08:59

Да би указивао на смеће у туђем дворишту прво мораш почистити своје.

Name

Ре Ре

02.11.2021 09:04

Све до некле, ничија до зоре горела није, знаш ли

Name

РЕ

02.11.2021 12:17

Бакир је само крив што је доста лопова и криминалаца у његовој странци, иначе он Дејтон не угрожава, ако гријешим наведи који детаљ.

Name

Лијепи

02.11.2021 08:27

Дакле, РСу се спрема избор из страних ријеци: стагнација, изолација, санкције, депресија, инфлација, катастрофа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.11.2021 08:29

Опааааа,рудоња ево видис ста си уцинио својој РС,јос само да прогласе РС ниставном јер прави проблеме гасимо је и .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

02.11.2021 09:00

Сто Смит није поменуо у извјестају аферу респиратори у ФБиХ??

Name

Татар

02.11.2021 09:00

Ја не знам шта те наше усијане главе замишљају али ако дође до било какве интервенције народ ће платити комплетан цех а они ако намјеравају спашавати РС од својих крађа пљачки и других облика криминала то је исправно све остало је грешка

Name

Ха Ха

02.11.2021 09:12

Он у првим борбеним редовима рачуна на тебе, а ти тако о њему." Срам те било" !12

Name

логицно засто није

02.11.2021 18:17

Јер се води судски поступак, а познавајуци стање у правосудју -Прибеов Извјестај- сваки коментар о томе би био контра-продуктиван....

Name

гаси мјешалицу,мотај каблове

02.11.2021 08:33

завршни чин деспота Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

02.11.2021 08:37

Додик је ЕУ играч који ради како му кажу из међународне заједнице ? %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стева

02.11.2021 11:19

Ватикан играч

Name

Xxx

02.11.2021 08:57

Па он је доведен од странаца да укине Р.С. и то му врло добро иде, надам се да они који га слиједе схватају шта ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре xxx

02.11.2021 09:46

Па ако је доведен сто га бирате толике године.небирају га муслимани и хрват а ни странци.

Name

Цоцо

02.11.2021 09:03

Ма вријеме је да се несто ријеси па коме капа коме сака !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.11.2021 09:05

Све сте ово ви и закували да би имали смисла,какав би ми Луксембург били да вас нема.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

02.11.2021 09:42

Шта мислиш.,дали би нам било потребно више од 24х да вас прегазимо,тј. Испунимо вјековни сан..да сви живите у 1 држави званој БГ пашалук?

Name

знали се ста

02.11.2021 09:19

гдје је завршио новац са Лондонске берзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.11.2021 12:00

Е мој друзе сањај само,због таквих као ти и 99% муслимана и нема напретка у овој напаценој земљи.

Name

Парализовани

02.11.2021 09:22

Смо ми од распада Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дакле

02.11.2021 09:56

Овдје мозес остати нормалан и опстати само ако ниси нормалан, тј ако ти је "равно до мора". Нека круха, хлеба, леба и игара...

Name

Милорад

02.11.2021 09:30

Нама наше а њима њихово.... Туђе нећу своје недам.... Вјечити окупатори Шваби и домаћи издајници..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лола

02.11.2021 09:55

Ма скините клошара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.11.2021 09:56

Нико у 25 година не ради ни за један народ јер су се сви масовно иселили. Нико не зиви добро. Сад се само моземо молити да не буде санкција и рата а да це нам бити боље знамо да неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурат

02.11.2021 09:58

Радије би да се врати султан него да ова будала влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

02.11.2021 10:55

Све сто украдес или отимас силом,,нема ту среце,,враца се милом или силом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД & СДС

02.11.2021 11:03

Господине шмит Ви сте овде бацили варницу својим законом о негирању, такође господине из тужилаштва и осталих институција полако смењују србе и онда причате о неком миру и стабилности уз позивање странаца да реагују, моје мишљење господине да сте Ви највећа грешка да нема високог представника ова наша фантастична тројка би се већ некако сложила ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

02.11.2021 11:08

Треба Додику објаснити неке ствари АЛИ ко да то уради када су сви купили дипломе

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО, Хитлер

02.11.2021 11:10

Два и висе форнотва. Сферни фронтови. Б2 Наталозени НАТО на балкану и кидања у НАТОу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци а не заплакати

02.11.2021 11:26

Они који су запоцели све ратове, распад југославије, крвопролице, бомбардобање, завађају народ уздуз и попреко они се брину за васе здравље и терају на вакцинацију разним средствима. толико се брину за здравље да једини нацин лецења је вакцина и репиратор. па ко је ту луд???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

02.11.2021 13:31

Ма ста реци о Сваби није он сав свој. Тек стоје фосао одмаје поце да ради само за једну страну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

02.11.2021 14:24

Појасни. Или само понављаш као папагај шта Миле и компанија ти говори шта и како да мислиш.

Name

РЕ

02.11.2021 14:41

Нема он шта појаснити, сви су они сада за Дејтон а Баја добијао изборе на причи о референдуму и шаторском трабуњању о РС као моћној држави. Тотални крах Бајине политике је све ближи

Name

Питам се ?

02.11.2021 14:10

Надам се да неце дасак вјетра постати ураган за РС. Српски народе Републике Српске памет у главу . Кукавицје јаје остварује све планове и замисли својих ментора који су га и довели на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

03.11.2021 08:59

Господин Шмит као нелегални представник ОХР је припремио памфлет-оптужницу на рачун Републике Српске и српскога народа и као такав се неће разматрати на сједници СБ, што је практично крај његовог нелегалног мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.11.2021 11:11

Реалан и објективан и непристрасан извјестај високог представника Савјету Безбједности УН, несхватам само засто вец није потегао Бонска овластења, ако је ситуација вец тако критицна??

ОДГОВОРИТЕ