Додикова политика води Републику Српску у изолацију

- Политика Милорада Додика води Републику Српску у изолацију, проблеме, у ризично дјеловање и то виде многи око њега - каже Бореновић.

Република Српска 01.11.2021 | 21:46
Додикова политика води Републику Српску у изолацију

"Не знам да ли ме режим у Републици Српској још прислушкује, одговор на то треба да да Тужилаштво", истакао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, у првом овоседмичном издајну Резимеа у програму Федералне ТВ.

"Боље би им било да знају шта су кључни проблеми грађана. Грађане интересује колико кошта уље, а не шта је рекао Ескобар. Нажалост, нисам још увијек разговарао са господином Ескобаром, нисам га упознао, али једва чекам ту прилику да му кажем ко су кључни проблеми ове земље и ко су Бакир Додик и Милорад Изетбеговић."

Каже да је комплимент да се продао за шаку долара.

"Када човјек који је ратни профитер и дезертер а зове се Милорад Додик оптужује нас за неку врсту издаје. Ми издајемо његове лоповлуке, издајемо криминал, корупцију и то је наша обавеза да као званични представници грађана се боримо против свих аномалија у друштву. И за то ме нимало не дотичу такве бруталне квалификације које су годинама присутне од стране владајућег режима које вјешто користе у јавним емитерима, у медијима у Републици Српској. Али сваки пут добијемо све више и више гласова. Ја сам свој патриотизам доказао када је он побјегао из Републике Српске и када се бавио шверцом ронхила. Ја сам тада са 18 година отишао у рат, у Војску Републике Српске. Хвала Богу изашао сам живе главе из тог рата, нажалост многи су на свим странама страдали и све требамо учинити да никад се више не деси било каква помисао за било кога да доведе ову земљу у било какав сукоб."

Истиче да су аргументи за криминал и корупцију толико актуелни, активни и познати да је већ и правосуђе Републике Српске покренуло бројне истражне радње и изашло са неким доказима.

На питање гдје је завршио новац са Лондонске берзе, Бореновић одговара: "То је једно од питања које је актуелно али које не може да буде у јавности зато што имамо велику политичку кризу којом се покушавају сакрити бројне афере. Афере су толико доминирале у јавности да је требало нешто да се то склони са стране и да имамо неку врсту озбиљне политичке кризе."

Бореновић за ФТВ каже да Републици Српској не пријети нестанак, јер је то трајна категорија дефинисана Уставом БиХ, међународно призната, Дејтоном верификована.

"Највећа опасност Републике Српске је власт која апсолутно користи све прилике да злоупотријеби позицију Републике Српске и доведе је у опасност. И могуће је да неко има неку врсту улоге да уради оно што је једна инверзија. Ко данас одговара за криминал у бившој Југослаивји? За корупцију, крађу? Нико јер нема бивше Југославије. Нема титулара којем можете сутра одговарати за нека кривична дјела. Да ли неко свјесно жели да уруши позицију РС-а и да на тај начин избјегне евентуалну одговорност за бројна коруптивна дјела унутар РС-а, не улазим у карактеристике тог рада али мислим да самим урушавањем РС-а појединци покушавају да буду амнестирани од кривичног гоњења у моменту када требају да покажу да ли су заиста радили исправно или не."

Сматра да Додик врло вјешто покушава да ради искључиво у свом интересу и да производи неку врсту ризичних потеза по интерес Републике Српске како би заштитио себе и своју личну позицију.

"То је толико постало очигледно да се то питање сваки дан верификује кроз одговор да ту има основа сумње да је такво понашање у суштини покушај да се прикрије властита одговорност за стање у којем се данас налази ова земља. И потпуно с правом говоримо да увођење Републике Српске у неке ризичне, опасне воде зарад неких личних интереса показује неке врсте лоших намјера или покушаја да се прикријете са својом личном одговорности иза Републике Српске што вас може окарактерисати као човјека опасних намјера."

Имали смо разноразних референдума који су на крају били анкете

Наводи да је политика Милорада Додика у овом тренутку мотивисана само једним циљем - како доћи до изборне побједе, до поновне моћи или останка на власти.

"То је кључни мотив владајућег СНСД-а и Додика који све чини како би и даље владао Републиком Српском и Босном и Херцеговином. Евидентно је да он губи популарност. Очајна су истраживања по питању њихове популарности и једини начин како може опстати на политичкој сцени је продубљивање криза које могу да резултирају и неким опасним дјеловањем, иницијативама и активностима које могу произвести неку врсту ризичних, девијантних понашања у којима неодговорни појединци могу посегнути за нечим што може заиста да угрози стабилност у овој земљи."

Бореновић наводи да смо имали разноразних референдума који су на крају били анкете, када су произвеле одређено дејство које је искориштено за изборну добит.

"Тако ми и ово све више и више личи на неку врсту вјешто осмишљене преваре у којој имате апослутно снажне најаве и дјеловање које се полако расплињује и које се полако пролонгира. АКо сте толико одлучни, толико храбри, ако хоћете да кажете да рјешавање афере Кисеоник или проблема са снабдијевањем кисиком захтијева посебну сједницу Парламента Републике Српске, зашто онда тај закон ступа на снагу за 6 мјесеци? Зато што вам треба што дуже да траје. Да имате кризу која ће трајати 6, 7, 8 мјесеци и која ће доћи до 2. октобра сљедеће године. И на бази те кризе или тих дјеловања покушате остварити што бољи изборни резултат. Тако је и са овим инцијативама. Имате данас ситуацију да се полако разграђује та нека прича око закона везано за пренос надлежности."

Истиче да опозиција неће подржати ниједну ризичну иницијативу.

"Немојте да занемаримо једну опасну ситуацију. Ви се поигравате са емоцијама људи. Константно продукујете страхове у земљи која има врло, врло свјежа размишљања о нечему што је иза нас и десило се прије 30-ак година. И хоћете да дате могућност да кроз ту неку врсту врло снажних страхова које продукујете некоме падне на памет да уради неки инцидент. Толико је комично говорити о самосталној Републици Српској унутар БиХ. Република Српска има заиста своју јасну позицију, видљивост, међународно признање унутар БиХ. Политика Милорада Додика води РС у изолацију, проблеме, у ризично дјеловање и то виде многи око њега. Једна значајан број људи из СНСД-а нам свакодневно долази са само једним захтјевом - дајте га зауставите."

Институције на нивоу државе ће бити одблокиране кад се постигне договор око наметнутог Инзковог закона

На питање може ли Александар Вучић зауставити Додика, Бореновић одговара: "Мислим да Вучић шаље константно снажне и важне поруке - РС и БиХ унутар Дејтонског мировног споразума је нешто што је апсолутно признато и да сваки договор Срба, Бошњака и Хрвата је добродошао у БиХ и да ће га Србија подржати. Србија снажно подржава дејтонску БиХ, а самим тим и позицију Републике Српске као једног од два равноправна ентитета. Мислим да ово што ради Додик није добро са Републику Српску." 

(БН) 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Милан

01.11.2021 21:13

Баш тако, али будали не можеш реци, а око њега све папци и Бањци усрањци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

02.11.2021 03:06

Ми обицан народ ниста немоземо промијенити кад Додика дрзе странци

Name

Вулетиц у срцу им мy хеарт

01.11.2021 21:19

проф.др. Владимир Вулетиц најбоље рекао ако еконоски нисте јаки ниста не мозете урадити, најбоље објаснио проф. Вулетиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

01.11.2021 21:42

Само игнорисати говор. Као да не постоји и тацка...

Name

Кмет зивјело феудално доба

01.11.2021 21:29

Хајде ти фино реци народу да је ово приватни ентитет Милорада Додика и да смо ми његови кметови којима он кроји судбину у сваком погледу.Као и да сва дрзавна предузеца су само фиктивно дрзавна тј његова из којих он извлаци новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буги

01.11.2021 21:41

Ако ти тако кажешшш…. Сигурно је тако Пијана битанго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

02.11.2021 02:03

У цијелом свијету цијене иду горе. Јел хоћеш да кажеш да ти можеш да зауставиш пораст цијена само да тебе изаберемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дане

02.11.2021 08:39

Добар коментар. Шта све неће изјавити само да нам се увале на грбачу умјесто ових?

Name

Истина

02.11.2021 07:14

Ове све садасње политицаре промјенити,имамо по цијелом свијету сколованих и паметних људи,да покрену рад. Национализам нас је довео до просијацког стапа и на рубу смо новога сукоба. Људи опаметимо се вец једном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Истина

02.11.2021 08:37

А засто би се сколовани људи из свијета вратили у Српску? Да зрвтују своју будуцност и каријеру да би поправљали зивот ухљебима и Милорадовим гласацима? Људи одавде висе не одлазе да зараде паре, вец да зиве нормалан зивот. Нико се не би вратио у овај тамни вилајет. Смијесна помисао.

Name

Драган

02.11.2021 07:48

Одавно није јача изјава била.Браво Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркен

02.11.2021 07:49

Поредано врхунски,свака на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

02.11.2021 07:49

Подршка Бореновићу,подршка ПДП-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.11.2021 12:43

Највећа од Енглеза,а и Ескобара.

Name

Како год

02.11.2021 07:56

Ако не препознате тренутак за подршку Додику, опозиција ће на изборима у народну изолацију. Сад или никад, шанса за разграничење и вјековни мир овдашњих народа. Сви смо ми Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.11.2021 09:31

Па ако већ знате какав је епилог а ништа не урадите да то спречите зашто уопште постојите да узимате незаражене плате и млатити празну сламу

Name

Бијељина

02.11.2021 14:02

Папак кои се очајнички бори за власт у којој неће бити никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми стојимо постојано

02.11.2021 17:13

Пдп Зворник до краја уз Предсједника Бореновица. Одстранили смо све издајнике из градског одбора и ИЈ 7 и сада смо јаки као бетон...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

02.11.2021 17:50

А то казе твоја воловска фаца. Ниста паметније не умијес реци.

ОДГОВОРИТЕ