Ево због чега Ердоган није отпутовао на самит

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган отказао је планове за учешће на климатској конференцији ЦОП26 након што Велика Британија није испунила захтјеве Анкаре у погледу сигурносних протокола, изјавила су два турска званичника Реутерсу.

Свијет 01.11.2021 | 12:25
Ево због чега Ердоган није отпутовао на самит

Ердоган се вратио у Турску са суммита Г-20 у Риму умјесто да отпутује на климатски суммит у Гласгоw. Турско предсједништво у почетку није дало разлог за његов непланирани повратак.

Један дзваничник, који је желио остати анониман, рекао је да постоје проблеми с протоколом око предсједничиног планираног присуства састанку. Други турски званичник рекао је како британске власти нису испуниле захтјеве Турске у погледу протокола и сигурности.

"Предсједник је донио такву одлуку јер наши захтјеви у погледу броја возила за сигурност и неки други сигурносни захтјеви нису у потпуности испуњени", рекао је високи званичник Реутерсу, преноси Даилy Сабах.

Претходно се очекивало да ће се Ердоган састати с предсједником Сједињених Држава Џо Биденом у Гласгоwу, но они су се у недјељу састали у Риму. Прошлог мјесеца турски парламент је ратификовао Паришки климатски споразум, поставши посљедња земља Г-20 која је то учинила.

Анкара је годинама одлагала ратификацију, рекавши да се не треба означена као развијена земља са смањеним приступом финансирању за подршку смањењу емисија према споразуму. Такође је речено да је Турска одговорна за врло мали удио емисија угљика.

Ердоган је прошле седмице рекао да је Турска потписала меморандум о разумијевању према којем ће добити зајмове у вриједности од 3,2 милијарде долара како би јој помогли у испуњавању циљева чисте енергије утврђених Паришким споразумом.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

01.11.2021 15:40

Није он ови наси јадници једва цекају да их неко негдје зовне па да се возају и тросе насе паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

01.11.2021 16:17

Он је доказани господин од њега се само мозе несто науцити о дипломатији.