Почела је сезона слава, љекари савјетују опрез

Сезона слава је почела, а због тренутне епидемиолошке ситуације љекари упозоравају да би крсну славу и ове године требало обиљежити само у кругу породице, без позивања гостију, јер би прослава и с малим бројем званица представљала огроман ризик од заражавања вирусом.

Република Српска 01.11.2021 | 09:11
Почела је сезона слава, љекари савјетују опрез

Вирусолог др Тања Јовановић, чланица кризног штаба, рекла је за Курир да је прослава славе у току пандемије ковида велики ризик за све и да, уколико се људи не придржавају ових препорука љекара, можемо да очекујемо повећан број новозаражених послије периода великих слава.

– У јеку пандемије, када на дневном нивоу имамо више од 60 преминулих пацијената, када су интензивне пуне болесника с тешком клиничком сликом, када имамо велики број људи на респираторима широм Србије, славу треба прославити искључиво само у кругу породице, уз обиљежавање обичаја и без позивања гостију – истакла је др Јовановић и додала:

– Ову препоруку стручњака, с којом је сагласна и СПЦ, треба озбиљно схватити. Свако позивање гостију представља велики ризик од заражавања. Госта не можете натјерати да све вријеме носи маску, да држи дистанцу и да ћути. Све супротно од тога, онако како обично и бива на славама, повећава ризик од ширења вируса. Опасно је то што има доста асимптоматских случајева, а вирус може лако да се шири у затвореном простору без поштовања епидемиолошких мјера – објаснила је она и додала да се на свакој сједници кризног штаба разматра актуелна епидемиолошка ситуација тако да вјерује да ће једна од тема на сљедећој сједници бити и прослава слава.

Иако су уведене ковид пропуснице за све затворене угоститељске објекте послије 22 сата, на слави пак није могуће имати ковид редара, који ће контролисати сертификате и поштовање мјера, јер су гости на слави сви за једним славским столом.

Вирусолог др Ана Глигић каже да је већина људи до сада већ отказала прославу славе:

– Доказано је да се вирус у затвореном простору лако и брзо шири. Док гости говоре и пјевају, избацују огромну количину ваздуха. Ваздух натопљен малим и великим капљицама пада на површину, исуши се, док се вирус неко вријеме задржи на површини. Без држања дистанце и ношења маске вирус доспе до носа или уста и улази у организам. Због тога мислим да би, уколико се буде организовало било какво велико славље, дошло до погоршања ситуације.

(Курир  Фото: Схуттерстоцк)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

НР

01.11.2021 08:33

Па славе су огромна опасност. А скупови од више хиљада људи на Козари, Мањачи и под шаторима нису. А и сам патријарх је имао доста народа на скупу у Приједору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

01.11.2021 10:24

Опет вам славе сметају? Тако је и рудоњи тамјан смрдио. Срам вас било. Ви сваки дан славите и крадете. Јел смета индустријски кисеоник?

Name

18

01.11.2021 08:36

Славе опрез,а клубови, кафици,странацка окупљања без маски дозвољено.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богами

01.11.2021 08:52

Јуче био Св. Лука, а ја био у пуној кући званица. Тако је било и прошле године и сви смо га живи и здрави дочекали и ове

ОДГОВОРИТЕ
Name

#@#

01.11.2021 09:26

Ако тако наставис нецес доцекад идуце .

Name

Ре#@#

01.11.2021 09:50

А ти мислиш да хоћеш. Свима су нам исте шансе,ама баш ништа не зависи од нас.Зато људи опуштено,иде док иде.

Name

Јадно понасање

01.11.2021 09:57

Савјетују ли опрез на разним утакмицама, странацким прославама и весељима, ноцним дернецима, одакле су испливавали снимци свег јаваслука и неодговорности, управо тих, који први те све мјере тртебају проводити???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

01.11.2021 10:23

То су исто говорили и просле године за прославу новогодисњих и бозицних празника,па говорили за ускрс просле и ове године,препадали народ,кад оно....хоп,ни трага од повецања броја заразених,вец број био у константном паду.И ви оцекујете да вам неко вјерује,и да се вакцинисе...хахаха,ма браво,браво....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2021 12:24

Па, да ти казем... Никад се мање нису славиле Славе него просле године, а ти прицај ста хоцес... ?