Опозиција побиједила на изборима, Заев дао оставку

На локалним изборима у Северној Македонији победила је опозиција, па је премијер и лидер СДСМ Зоран Заев, како је и најавио, поднео оставку на обе функције.

Регион 01.11.2021 | 07:44
Опозиција побиједила на изборима, Заев дао оставку

С друге стране, независни кандидат за градоначелника Скопља Данела Арсовска прогласила је победу, а из водеће македонске опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ траже ванредне парлаентарне изборе.

Независни кандидат за градоначелника Скопља Данела Арсовска, коју подржава опозициона ВМРО-ДПМНЕ, прогласила је вечерас победу и поручила да очекује оставку премијера Северне Македоније Зорана Заева.

"Шта смо урадили! Заев сутра подноси оставку", рекла је Арсовска за ТВ21 алудирајући на најаву Заева уочи другог круга избора да би, уколико изгуби у Скопљу, могао да поднесе оставку на функцију премијера.

Арсовска је рекла да је, према последњим информацијама, у предности за више од 20.000 гласова и поручила да је срећна што ће на челу Скопља, први пут после 30 година, бити жена, преноси МИА.

Према резултатима Државне изборне комисије (ДИК) на основу 40 одсто обрађеног бирачког материјала, Арсовска у другом кругу избора има подршку 56,86 одсто гласова, док актуелни градоначелник и кандидат владајућег Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Петар Шилегова има 39,64 одсто, преноси МИА.

Према досадашњим резултатима ДИК, СДСМ води у 14 општина, ВМРО-ДПМНЕ у 13, 6 Демократска унија за интеграцију (ДУИ) у шест, а Алијанса Албанаца у три.

Заев поднео оставку на обе функције

Премијер Северне Македоније и лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев поднео је вечерас оставку на обе функције, након лоших резултата на локалним изборима.

"Преузимам одговорност за лош резултат на овим изборима", рекао је Заев, а преноси МИА.

Заев је честитао противницима на локалним изборима и поручио да остаје при ставу да нема потребе за ванредним парламентарним изборима.

ВМРО-ДПМНЕ тражи ванредне изборе

Лидер водеће македонске опозиционе партије Христијан Мицковски заложио се вечерас за одржавање ванредних парламентарних избора, истичући да не треба да оде само премијер Зоран Заев, већ и "заевизам".

Мицковски је после другог круга избора за градоначелнике у Северној Македонији, у којем је његова странка, како је рекао, однела велику победу, оценио да је Влада делегитимизована и да је то нова реалност за коју очекује да се временом манифестује у парламенту.

"Најбоље би било да се то уради путем ванредних парламентарних избора. Желим да се обратим лично Зорану Заеву. Желим да га замолим да добро размисли који ће бити следећи кораци. Надићи себе и коначно разумети поруку, а то је да треба отићи", рекао је Мицковски, преноси Плус инфо.

Он каже да "нема више простора за злочин, превару и пораз Македоније и народа".

''Желим да пошаљем поруку оним људима у СДСМ-у који су окупирали Македонију. Не треба да оде само Заев, већ и ''заевизам''. Македонски народе, нећу вас разочарати јер сав ваш бол је и мој бол. Сва ваша разочарања су и моја разочарања. Морамо окренути нову страницу", поручио је Мицковски.

Истакао је да је ово "историјски резултат" и да се "воља народа мора једном послушати".

"Имамо већину гласова народа и то нам је важно, а да би били ванредни парламентарни избори треба да имамо већину у парламенту. Имамо већину народа и то поверење не смемо да изгубимо. То морамо омогућити македонском народу", рекао је Мицковски.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Груwски тецхно

01.11.2021 07:05

Па и није га вјероватно никад ни интересовала. Бар је ресио проблем са Грцком око имена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.11.2021 09:01

Свугдје се дешавају позитивне промјене једино је код нас зачарани круг Дантеов пакао.Има ли људи икакве наде да се у наредних 100година некако исплива

Name

2022

01.11.2021 07:58

Браво за опозицију, акобогда и код нас у РС догодине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

01.11.2021 13:51

додик једини не мозе изгубит изборе јер их увијек покраде