Од данас обавезна зимска опрема на возилима

У Републици Српској и Федрацији БиХ (ФБиХ) од данас је обавезна зимска опрема за возила, без обзира на временске услове, саопштено је из Ауто-мото савеза (АМС) Српске.

Република Српска 01.11.2021 | 07:30
Од данас обавезна зимска опрема на возилима

Према Правилнику о саобраћају у зимским условима, сва моторна возила у Српској и БиХ морају до 1. априла наредне године 2022. године да посједују зимску опрему.

АМС РС и ауто-мото друштва ће од данас до 26. новембра у више градова и општина спровести традиционалну превентивну кампању бесплатне контроле техничке исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за зиму под називом "Безбједна вожња у зимским условима 2021".

Кампања почиње у 9.00 часова на паркинг простору бензинске пумпе "Нестро петрол" у Улици Бранка Поповића у бањалучком насељу Лазарево.

Ту ће стручни тимови АМС и друштвено одговорне компаније "Оптима група" формирати испитни пункт и контролисати техничку исправност моторних возила, навели су из АМС-а.

Из полиције у Републици Српској су најавили да ће вршити појачану контролу возача у погледу кориштења и посједовања зимске опреме, која је од данас обавезна.

Ступањем на снагу новог Правилника о саобраћају у зимским условима, од 1. новембра ове до 1. априла идуће године обавезно је посједовање зимске опреме за сва возила, изузев моторних возила на два или три точка, четвороцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама.

Под зимском опремом за путничке аутомобиле подразумјевају се зимске гуме са дубином газећег слоја од минимум четири милиметра или љетни профил са истом дубином, али возачи морају да посједују и ланце за снијег, погодне за постављање на погонске точкове.

Теретна возила, осим наведеног, треба да посједују лопату и врећу пјеска од 25 до 50 килограма.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар