Обавезали се на климатску неутралност

Лидери групе најбогатијих земаља на свијету Г20 данас су се компромисно обавезали да ће постићи неутралност угљеника до или око средине вијека на завршетку дводневног самита који је поставио темеље за климатску конференцију УН у Глазгову у Шкотској.

Свијет 31.10.2021 | 15:10
Обавезали се на климатску неутралност

Према финалном коминикеу, они су се, такође, сложили да укину јавно финансирање производње електричне енергије која се добија из угља у иностранству, али нису поставили циљ за постепено избацивање угља у земљи, што је јасан знак за највеће загађиваче угљем Кину и Индију, пренио је АП.

Земље Г20, које су одговорне за више од три четвртине свјетских емисија гасова с ефектом стаклене баште, тражиле су заједнички језик и чврсте обавезе о томе како да смање емисију, истовремено помажући сиромашним земљама да се изборе с утицајем пораста температура.

"Схватамо да су утицаји климатских промјена на 1,5 степени Целзијусових много нижи него на два степена Целзијусових. Одржавање на 1,5 степени Целзијусових ће захтијевати смислене и ефикасне акције и посвећеност свих земаља", наводи се у комуникеу, пренио је Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Г20

31.10.2021 17:18

И јесу највеци загадјиваци, најразвијенији вијековима предњаце у томе.

ОДГОВОРИТЕ