ЦОП26: Активисти стизу у Глазгов, стигла и Тунберг

Стотине активиста стигле су у Глазгов како би извршили притисак на светске лидере да делују у правцу заштите климе на самиту ЦОП26, састанка пресудног за будућност планете.

Свијет 31.10.2021 | 10:34
ЦОП26: Активисти стизу у Глазгов, стигла и Тунберг

Многи међу њима стигли су пропешачивши десетине, па и хиљаде километара, чиме су означили почетак скупова који се одржавају у исто време кад и конференција УН о клими, која почиње данас и трајаће до 12. новембра у том шкотском граду, преносе агенције.

Млада шведска активисткиња Грета Тунберг синоћ је допутовала возом у Глазгов, пошто је дан раније у Лондону учествовала на скупу младих еколошких активиста против улоге финансијских установа у климатској кризи.

Демонстранти, пристигли из Шпаније, Белгије и саме Шкотске, као и многих других земаља, прошетали су центром града носећи транспаренте са слоганима попут "Делујмо сада", "Дела, а не речи" и "Стоп фосилној енергији".

Више од стотину челника, међу којима су лидери САД, Француске, Индије, Џозеф Бајден, Емануел Макрон и Нарендра Моди, треба да учествују на састанку на врху.

Очекује се и долазак хиљада климатских активиста из читавог света, а организатори процењују да ће их бити око 100.000 на великом скупу предвиђеном за петак.

Шкотска полиција је саопштила да ће око 10.000 полицајаца из читавог Уједињеног Краљевства бити размештено на улицама Глазгова сваког дана током трајања ЦОП26, што је највећа операција очувања реда досад организована у Шкотској.

(Тањуг/ фото: укгбц.орг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

хм

31.10.2021 10:03

сајам сектаса соросевих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

31.10.2021 10:13

Јесу тако и наси преци покусавали да утицу на климатске промјене.Да ли сте нормални,мрс куци и једни и други....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

31.10.2021 10:20

Ови зелени це нас вратити у камено доба јер све сто раде раде по наредби дубоке дрзаве, а то је да сиромасне дрзаве буду јос сиромасније и да зависе од ових богатих који се непридрзавају те исте прице коју промовису преко ових зелених изврсиоца. Овим сто се боре за планету и зелену енергију исккјуцити струју,забранити гтадску превоз, користење аитомобила па нека гуле дјонове а бека једу оно сто сами узгоје. Колико цовијек мозе бити глyп то није за повјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2021 10:49

Шутите на убачен најгори вирус од љуског талога и олоша у свијету, да народ на силу умире прије времена у свијету.

Name

Мрква

31.10.2021 12:10

Боље фосилна горива него ГЕЈЦОВИ нуклеарни реактори

ОДГОВОРИТЕ