Италијански медији о Г20:Први дан без резултата

Први дан самита у Риму Групе20 (Г20), представника најмоћнијих земаља на свету завршен је “без резултата”, оцењује лист “Фанпејдз”.

Свијет 31.10.2021 | 10:28
Италијански медији о Г20:Први дан без резултата

Учесници, према информацијама које су процуриле из дипломатских извора, се уопштено обавезују “да ће смањти глобално загревање”, али нема конкретних акција, а из предлога докумената састанка чак је избачена и обавеза да ће те акције бити хитне, наводи лист.

Агенција Анса сматра да нема места тријумфализму ни због усвајања минималне глобалне таксе за све велике мултинационалне компаније, јер ће одлука имати скроман резултат, а и то ће бити у корист богатих земаља.

Агенција подсећа да је утврђивање минималне глобалне таксе било потребно јер велике мултинационалоне компаније раде и остварују добит у готово свим земљама света, а порез плаћају само у једној држави, Ирској например, где су намети минимални.

Што се тиче пандемије ковида-19 и дистрибуције вакцина, друге велике теме самита, и ту је, према писању италијанских медија, резултат првог дана самита испод очекивања.

“Велики” а међу њима Италија земља домаћин самита, Немачка и Француска се противе либерализацији патената анти-ковид вакцине, што заговара Светска здравствена Организација.

Слободно кориштење права на производњу вакцина би омогућило бржу глобалну имунизацију, пре свега у сиромашним земљама где је до сада вакцинисано око три одсто становништва, али би смањило и профит фармацеутских дивова.

(Тањуг/ фото: г20.орг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

коментатор

31.10.2021 15:30

А ни ријеци о корупцији медју политицарима , како то ријесити, пандора папирима , диктаторима сто угњетавају народе.Досли по инструкције како да сто висе терорису своје народе високим порезима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све сто казу

31.10.2021 20:13

Раде бас супротно томе.

Name

ре

31.10.2021 21:26

Као да се њих несто пита... владари владју из мрака а ови су тамо само да замајавају постен народ...

Name

Акрапи

31.10.2021 18:16

Акрап до акрапа.

ОДГОВОРИТЕ